Η παρουσίαση του ΣΠΠΕΝΚ στη συγκέντρωση του Γιοκαλείου. Και η επιστολή του γραφείου Bikegreece.com. Με αφορμή τις πιέσεις που δέχεται η Νότια Καρυστία για μεγάλες εγκαταστάσεις ιχθυοτροφείων και ανεμογεννητριών
  • Λαϊκή συγκέντρωση του Δήμου Καρύστου (Γιοκάλειο, 16/10/2011)


    Με αφορμή τις πιέσεις που δέχεται η Νότια Καρυστία για μεγάλες εγκαταστάσεις ιχθυοτροφείων και ανεμογεννητριών, ο Δήμος Καρύστου οργάνωσε δημόσια ενημέρωση των πολιτών και των φορέων.

    Ο Δήμαρχος κ. Ν. Μανώλης και άλλοι ομιλητές εξέθεσαν το σχετικά πρόσφατο θέμα που ανέκυψε σχετικά με την εγκατάσταση μεγάλων ιχθυοτροφείων. Το χωροταξικό σχέδιο εγκατάστασης ιχθυοτροφείων και η σχετική μελέτη χωροθέτησης προτείνουν την αύξηση της έκτασης και του όγκου των εκτροφείων από 1200 τόνους σε 3.000 τόνους με την προοπτική περαιτέρω αύξησης. Η περιοχή μελέτης αφορά νέες χωροθετήσεις στις ακτές του Μαρμαρίου, από τη θέση Αγία Ειρήνη έως τον κόλπο του Πόρτο – Λάφια (αρχαίος Φηγόντας) με βάση το χωροταξικό σχέδιο ζωνών οργανωμένης ανάπτυξης ιχθυοτροφείων (Π.Ο.Α.Ι). Η Π.Ο.Α.Ι του Νότιου Ευβοϊκού ξεκινάει από το Μαρμάρι και φτάνει στο Αλιβέρι. Ο Δήμος Καρύστου είναι αντίθετος με την ανάπτυξη της Π.Ο.Α.Ι και την απαγόρευση άλλων δραστηριοτήτων εντός της ζώνης. Η περιοχή δεν αντέχει περισσότερα ιχθυοτροφεία πέρα από τα ήδη υπάρχοντα, είπε ο Δήμαρχος Ν. Μανώλης. Η συσσώρευση νέων υδατοκαλλιεργειών θα επιβαρύνει τις ακτές με ρύπανση και θα βλάψει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Ιδιαίτερα οι κάτοικοι του Πόρτο Λάφια διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση των ακτών καθώς και της αξίας των κατοικιών τους. Κατά την παρουσίαση του θέματος οι αντεγκλήσεις ήταν έντονες και εμπόδισαν την καλύτερη ενημέρωση για όσους ακούγαμε το ζήτημα για πρώτη φορά.

    Ο περισσότερος χρόνος των ομιλιών αναλώθηκε στα ιχθυοτροφεία ενώ για τα αιολικά πάρκα δόθηκε ελάχιστος χρόνος προς το τέλος της συγκέντρωσης όταν ο περισσότερος κόσμος είχε αποχωρήσει. Ο Δήμαρχος Ν. Μανώλης εστίασε το πρόβλημα στο ιδιοκτησιακό που αφορά την άρνηση των αιολικών εταιρειών να καταβάλουν ενοίκια στους ιδιοκτήτες γης. Μάλιστα τόνισε ότι θα εμποδίσει να γίνει οποιοδήποτε αιολικό πάρκο, εάν δεν αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με το ν. 3851/2010 ‘Επιτάχυνση των ΑΠΕ’ οι εταιρείες παρακάμπτουν τους ιδιοκτήτες σε περιπτώσεις που δεν είναι ξεκάθαροι οι τίτλοι ιδιοκτησίας όπως συμβαίνει στην περιοχή μας. Μόνο η εταιρεία RF Energy προτίθεται να καταβάλει ενοίκια στους ιδιοκτήτες γης και μάλιστα εκπρόσωπος της εταιρείας παρέστη για να υποστηρίξει τα σχέδια της εταιρείας του (!). Ο πρόεδρος του νεοσύστατου Συλλόγου ‘Καβοντόρου γη’ συντάχθηκε με την άποψη ότι είναι απαράδεκτο να μην αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες και παρουσίασε επιστολή της εταιρείας DAMCO που ειρωνεύεται τους κατοίκους της περιοχής. Η γραμμή υψηλής τάσης που θα διατρέξει όλα τα χωριά του Καβοντόρου ανησυχεί ιδιαίτερα το Σύλλογο ‘Καβοντόρου γη’. Τελευταία μίλησε η πρόεδρος του ΣΠΠΕΝΚ, Χ. Μπερέτη, που έδωσε μια προσωπική ματιά στην πάγια θέση του Συλλόγου μας ότι η μαζική ανάπτυξη αιολικών πάρκων θα επιφέρει μια ανεπίτρεπτη περιβαλλοντική καταστροφή και οικονομική βλάβη στον τόπο μας που η κοινωνία μας και οι εκπρόσωποί της δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί.

    Συνημ.: Ομιλία της Χ. Μπερέτη 

    Φωτογραφίες Μέρος 1
                       Μέρος 2
                       Mέρος 3

    13 Karaiskaki
    105 54 Athens,
    Greece
    TEL: (30) 210 4535 567
    FAX: (30) 210 3319 661
    E-MAIL: [email protected]  
    OUR REF:- JRB/DH
    YOUR REF

    29 Σεπτεμβρίου 2011
    Προς:
    ΣΠΠΕΝΚ

    Αγαπητέ κε Μπινιάρη,

    Λάβαμε το μήνυμα σας και θα θέλαμε να σας πούμε ότι θεωρούμε αδιανόητο το γεγονός ότι δόθηκε άδεια για την κατασκευή νέων ανεμογεννητριών ειδικά στην Κερασιά που είναι μία τόσο όμορφη περιοχή και που με αυτήν την κίνηση θα καταστραφεί ο χαρακτήρας της κορυφογραμμής Οχη για πάντα. Για τουριστικούς οργανισμούς όπως ο δικός μας, είναι εύκολο να μεταφέρουμε τις εκδρομές μας σε άλλες ανεξερεύνητες περιοχές της Ελλάδας αλλά για τους κατοίκους της Καρυστίας, ο χαρακτήρας της περιοχής θα αλλάξει για πάντα και θα γίνει, αναπόφευκτα, ένας μεγάλος σταθμός παραγωγής ρεύματος, παράγοντας ενέργεια για τις ανάγκες άλλων. Πραγματικά, το βάρος πέφτει στους ανθρώπους της Καρυστίας να αποφασίσουν για το μέλλον, είτε να αφήσουν την ωραία αυτή περιοχή στην ησυχία της – όπως θα έπρεπε να γίνει – ή να επιτρέψουν να καταστραφεί για πάντα. Αυτό που χρειάζεται αληθινά είναι μεγαλύτερες και καλύτερες τουρμπίνες να τοποθετηθούν εκεί που βρίσκονται οι τωρινές έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί επιπλέον το περιβάλλον του τόσο ωραίου κομματιού αυτού της Ελλάδος. Εάν μπορούμε με κάποιο τρόπο να βοηθήσουμε ώστε να μην προχωρήσει αυτό το τερατώδες σχέδιο, παρακαλώ ενημερώστε μας σχετικά.

    Με τιμή,

    James Brown
    Director
    Bikegreece.com