Το θαυματουργό κυσουρίσιο μέλι τις Καρυστίας που του πρόσφερε η Λέσχη Συνδαιτυμόνων στο ΜΕC Παιανίας.
  • To "Κυσουρίσιο" μέλι που του πρόσφερε η Λέσχη Συνδαιτυμόνων γευστικε ο Δημήτρης Μάρκος επισκεπτόμενος την έκθεση ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων στις 25 - 28 Νοεμβριου στο ΜΕC Παιανίας.
    Είναι το μόνο μέλι που μπορούν να καταναλώσουν άφοβα ακόμη και διαβητικοί!
    Το περίφημο μέλι "Κυσούρι" της Καρύστου έχει φανταστική γεύση και σίγουρα είναι ένα από τα πιο υγιεινά που υπάρχουν...(Βίντεο)

    Ρείκι φθινοπωρινό ή κισσούρι, ερείκη, σπονδυλωτή, σούσουρα, τσιάρο ή χαμορείκι (Erica manipuliflora )

    Το φυτό
    Τα άνθη του είναι πολλά, μικρά, κωδωνοειδή, ρόδινα σε μακριές ταξιανθίες. Απαντάται στην ανατολική μεσόγειο, σε χαμηλά υψόμετρα. Συνήθως καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις. Ανθίζει από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο. Φύεται σε φρυγανότοπους και μακκία βλάστηση (αείφυλλοι πλατύφυλλοι θάμνοι), σε ασβεστώδη εδάφη, ιδιαίτερα στις ημιορεινές περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Είναι ένας πολύ όμορφος θάμνος που το ύψος του δεν ξεπερνά το ένα μέτρο. Έχει πυκνούς βλαστούς και φύλλα γραμμοειδή, άμισχα, αυλακωτά στην κάτω επιφάνεια, τα οποία φέρονται ανά 4 δέσμες. Τα άνθη του έχουν χρώμα ανοιχτό ρόδινο και μοιάζουν σαν μικροσκοπικές καμπάνες. Εμφανίζονται στην αρχή του καλοκαιριού, αραδιασμένα σε ακρινά τσαμπιά. Σε κάθε άνθος σχηματίζονται 30 περίπου σπόροι του φυτού, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε θάμνος παράγει κάθε έτος περισσότερους από 150.000 σπόρους. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους της ευρείας διάδοσης του φυτού σε μεγάλες εκτάσεις. Το μέλι που φτιάχνεται από τα άνθη των ρεικιών είναι πολύ ωφέλιμο και έχει τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες με αυτές του φυτού. Το βότανο περιέχει αλκαλοειδή, αρμπουτίνη, κιτρικό και φουμαρικό οξύ, πτητικό έλαιο, τανίνη, φυτικές χρωστικές, καροτίνη.

    Το Ρείκι έχει μακρά ιστορία στην παραδοσιακή βοτανολογία και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σαν φαρμακευτικό φυτό στις ορεινές περιοχές της Ευρώπης, όπου υπάρχει αυτοφυές σε ολόκληρες εκτάσεις. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βοτάνου έχουν καταγραφεί ήδη από τον Μεσαίωνα. Αναφέρονται σε βιβλία του 7ου αιώνα μ.Χ. που περιγράφουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Σε ένα γερμανικό βιβλίο του γράφτηκε το 1565 αναφέρει τον διάσημο γιατρό της εποχής Πάουλους Εγκινέτα ο οποίος χρησιμοποιούσε τα άνθη, τα φύλλα και τους μίσχους του φυτού για να θεραπεύσει τους ασθενείς του από όλους τους τύπους πληγών (έλκη εσωτερικά και εξωτερικά). Ο Φουκς έγραψε το 1543 ότι το φυτό ανακουφίζει από τα δαγκώματα των εντόμων, ενώ ο σύγχρονός του Μάθιουλος το χρησιμοποιούσε για να θεραπεύει δαγκώματα φιδιών, μολύνσεις ματιών, ασθένειες της σπλήνας και για να διαλύει τον σχηματισμό λίθων στα εσωτερικά όργανα. Ο Νίκολας Αλεξάντερ, ένας Βενεδικτίνος μοναχός έγραψε ότι η κατανάλωση του εγχύματος ερείκης για τριάντα διαδοχικές μέρες πρωί και βράδυ ήταν επαρκής για να διαλύσει τις πέτρες από τους νεφρούς. Από τις αρχές του 20ου αιώνα η Ερείκη συνδέθηκε από τον ιατρικό κόσμο με την πρόληψη και θεραπεία των πετρών στην περιοχή των κύστεων και των νεφρών. Παραδοσιακά στη Βόρεια Ευρώπη έφτιαχναν ένα τσάι από τα άνθη του φυτού, μαζί με άνθη βάτου, φύλλα μύρτιλλου, βερόνικα, θυμάρι και άγρια φράουλα.

    Το μέλι
    Το μέλι που παράγεται από το ρείκι, το κισσουρίσιο μέλι, είναι σκουρόχρωμο, δεν είναι εμπορικό καθώς κρυσταλλώνει σε μικρό χρονικό διάστημα ωστόσο έχει ιδιαιτέρως χαρακτηριστική ευχάριστη γεύση. Γεύση ασυνήθιστη, πλούσια, ελαφρά γλυκόπικρη που αφήνει μια εντύπωση καραμέλας. Θρεπτικότατο, γεμάτο με απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η ρευστή του μορφή είναι σκουρόχρωμη ενώ η κρυσταλλική του (κρυσταλλώνει μέσα σε 2-3 μήνες μετά την παραγωγή του)* είναι πολύ πιο ανοιχτόχρωμη. Δοκιμάστε το με γιαούρτι!

    *Η κρυστάλλωση είναι φυσικό φαινόμενο που δεν προξενεί καμία αλλαγή στη θρεπτική και βιολογική ιδιότητα του μελιού. Σχετίζεται με τη φυτική προέλευση του μελιού και επηρεάζεται από τη χημική του σύνθεση. Οι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα της κρυστάλλωσης είναι η συγκέντρωση γλυκόζης και του νερού, η σχέση φρουκτόζης-γλυκόζης, η σχέση γλυκόζης-νερού, η περιεκτικότητα του δείγματος σε γύρη, η παρουσία του ζαχάρου μελιζιτόζη κ.ά. Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι ούτε χαλασμένο ούτε νοθευμένο. Το κρυσταλλωμένο μέλι ρευστοποιείται εύκολα σε μπενμαρί, χωρίς να χάσει καμία από τις βιολογικές και θρεπτικές του ιδιότητες. Όσο για το χρώμα, είναι χαρακτηριστικό της προέλευσης του μελιού. Τα σκοτεινόχρωμα μέλια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία (κάλιο μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κλπ) και συνεπώς έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία.

    Αντωνία Παλαμίδη Μελισσοκόμος

    Αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα (κρασί, λάδι, ζυμαρικά, γλυκά κτλ.) από την ευρύτερη περιοχής της Καρυστίας δεν υστερούν καθόλου.
    Η δε περιοχή προσφέρεται για μία ιδανική και - πάνω απ' όλα - οικονομική απόδραση , διάρκειας μιας, δύο ή και παραπάνω ημερών...