Σε κοινή ανακοίνωση προέβησαν ο υπάρχον και ο υπό σύσταση Σύλλογος ιδιοκτητών γης της περιοχής, σε σχέση με τη στάση τους απέναντι στις εταιρείες αιολικής ενέργειας
  • ΜΟΝΟ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ
    Οι τελευταίες εξελίξεις, μετά την έκδοση διοικητικών πράξεων άδειων παραγωγής στην εταιρεία DAMCO σε ιδιοκτησίες χωρίς να υπάρχει συγκατάθεση των ιδιοκτητών, εντείνουν τον αγώνα μας.
    Η πολιτεία επέλεξε να κλείσει τα μάτια στις απόλυτα τεκμηριωμένες διαμαρτυρίες, στα εξώδικα και τα υπομνήματα που έχουμε κάνει.
    Οι προσπάθειές μας, εδράζονται στην αντικειμενική γνώση ότι η γη στη Νότια Καρυστία ανήκει στους ιδιώτες και οι περιοχές που μέλλουν να γίνουν οι επενδύσεις ΑΠΕ έχουν ισχυρά συμβόλαια απόκτησης της γης.
    Έχουμε ήδη στα χέρια μας, γραμμή συμβολαίων από το 1885 και τεκμηριώνουμε στην πράξη συνεχή εκμετάλλευση της γης μέχρι και σήμερα.
    Επίσης έχει ξεκινήσει η δικαστική δικαίωση του αγώνα μας, με πρωτόδικες αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Καρύστου. Στις αποφάσεις αναφέρεται ρητά: «..αποδείχθηκε ότι ο ενάγων είναι κύριος του επιδίκου, το οποίο δεν υπήρξε ποτέ δάσος ή δασική έκταση…» , ενώ στο σκεπτικό αναφέρεται (λαμβάνοντας υπόψη τις προσκομιζόμενες από τους ενάγοντες φωτογραφίες), ότι η ύπαρξη αλωνιών και χαλασμάτων καλυβιών καταμαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία!
    Επίσης υπάρχει ήδη η απόφαση 166/2011 του Εφετείου Χαλκίδας που δικαιώνει απόλυτα τις θέσεις μας.
    Στο δια ταύτα της συγκεκριμένης αποφάσεως αναφέρεται η ουσία του αγώνα που διεξάγουμε, λέγοντας: «Σύμφωνα δε, με όσα ειπώθηκαν στη νομική σκέψη, που προηγήθηκε, το αμέσως προηγούμενο ακίνητο ήταν ανέκαθεν ιδιωτική δασική έκταση ουδόλως δε περιήλθε στην κυριότητα του κυρίως παρεμβαίνοντος, και ήδη εκκαλούντος Ελληνικού Δημοσίου. Τούτο, διότι η Εύβοια δεν περιήλθε στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου ως διαδόχου του Τουρκικού Δημοσίου «δικαιώματι πολέμου», ως αβασίμως ισχυρίσθηκε στο ένδικο δικόγραφο της κυρίας παρέμβασής του το εκκαλούν».
    Είναι σαφές ότι η Ελληνική δικαιοσύνη θα αποδώσει και θα επιβάλλει τη νομιμότητα, γεγονός που θα έπρεπε ήδη να έχουν αντιληφθεί οι εταιρείες που επέλεξαν να ακολουθήσουν το δρόμο στρέβλωσης της πραγματικότητας και απαξίωσης των ιδιοκτητών.
    Ο Σύλλογος «Καβοντόρου Γη» και ο υπό ίδρυση Σύλλογος ιδιοκτητών Καρυστίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους και σε άμεση συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή καθορίζουν δυναμικές ενέργειες στην κατεύθυνση του σεβασμού των Συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων όλων των ιδιοκτητών γης.
    Ο Δήμος πρέπει να ενεργοποιήσει άμεσα την Επιτροπή που έχει συστήσει και να σχεδιάσει σε συνεργασία με τους Συλλόγους μια συστηματική προσπάθεια επαφών με κρατικούς φορείς και με τις εταιρείες, διατρανώνοντας τη θέση του να μην επιτρέψει αυθαιρεσίες σε βάρος της ιδιοκτησίας.
    Ήδη ο Δήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι προγραμματίζει σύγκλιση της Επιτροπής και άμεσες παρεμβάσεις με στοχευμένες ενέργειες.
    Το μέτωπο μας είναι αραγές και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα περιουσιακά μας δικαιώματά , χωρίς να κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση στις νόμιμες και δίκαιες απαιτήσεις που έχουμε.
    Ζητάμε από την Πολιτεία να δώσει, έστω και στην ύστατη στιγμή, λύση σε ένα πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε και να βοηθήσει προασπίζοντας το δίκαιο και την ομαλότητα στην περιοχή.
    Ζητάμε από τις εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στη γη μας, να αντιληφθούν το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται με την άρνησή τους να σεβαστούν τους ιδιοκτήτες και να προσέλθουν σε ένα ειλικρινή και έντιμο διάλογο μαζί μας.
    Μόνο έχοντας ως σύμμαχους τους κατοίκους μπορούν να προχωρήσουν τους επενδυτικούς τους σχεδιασμούς.
    Ακόμη και αυτή τη χρονική στιγμή, μπορεί να βρεθεί λύση αρκεί να πρυτανεύσει η λογική εκ μέρους αυτών που σχεδίασαν να επενδύσουν αγνοώντας πλήρως τους ιδιοκτήτες γης.
    Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι αδιανόητο , ότι μπορεί να προχωρήσει έργο εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικών πάρκων, ερήμην των νόμιμων ιδιοκτητών της γης.

    Κώστας Καλλιανιώτης                                   Γιώργος Σαραβάνος
    Πρόεδρος Συλλόγου                                    Πρόεδρος του υπο ίδρυση Συλλόγου ιδιοκτητών γης
    Καρυστίας «Καβοντόρου Γη»