Ανακοίνωση της Τ.Ο. ΚΑΡΥΣΤΟΥ του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για τη συγκρότηση κοινωνικού μετώπου υπεράσπισης του δικαιώματος στην Υγεία για όλους
  •  
    Η εφιαλτική εικόνα της κατάρρευσης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων συστημάτων υγείας που επέβαλε το ΔΝΤ σε μια σειρά χώρες και οδήγησαν στην δραματική μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης είναι πλέον πραγματικότητα και στην χώρα μας.
    Η συγκυβέρνηση με την εφαρμογή των μνημονίων προχωρά στην ολοκληρωτική διάλυση του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων :
     
    - Ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας περίπου το 30%, αποστερούνται του δικαιώματος να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι ανασφάλιστοι, ευπαθείς ομάδες και κοινωνικά αποκλεισμένοι αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα και αδυναμία να προσεγγίσουν τις υπηρεσίες υγείας.
     
    - Ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της ολοκληρωτικής κατάρρευσης, γεγονός που θα οδηγήσει στην απουσία οποιασδήποτε παροχής σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) μεθοδευμένα απαξιώνονται και υπολειτουργούν ενώ την ίδια ώρα, διοχετεύονται υπηρεσίες διαγνωστικές και νοσοκομειακές στο μεγάλο χρηματιστηριακό και επιχειρηματικό κεφάλαιο στην υγεία. 
     
    - Ο σχεδιασμός των κυβερνήσεων του μνημονίου και της τρόικας για κλείσιμο δεκάδων Νοσοκομείων βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αποστερήσει από το ήδη αποδιαρθρωμένο σύστημα υπηρεσίες και κρεβάτια που είναι απόλυτα αναγκαία.
     
    - Οι δομές και οι υπηρεσίες προς άτομα με αναπηρία, ψυχικά πάσχοντες, ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες συρρικνώνονται, κυρίως εξαιτίας της υποχρηματοδότησης. Οι ομάδες αυτές μένουν χωρίς έστω και τις ελάχιστες παροχές, σε συνθήκες πλήρους κοινωνικού αποκλεισμού, φτώχειας και εξαθλίωσης.
    Άμεσο καθήκον μας είναι ο αγώνας για την διάσωση των δημόσιων δομών, για υπηρεσίες υγείας που θα είναι προσβάσιμες στους κατοίκους της χώρας, ανεξάρτητα από το εργασιακό τους καθεστώς, τη θρησκευτική τους επιλογή ή την καταγωγή τους. Για άμεση χρηματοδότηση του ΕΣΥ, του ΕΟΠΠΥ, των ασφαλιστικών ταμείων και των δομών πρόνοιας, πρόληψης και ψυχικής υγείας. Για να μην κλείσει κανένα κρεβάτι στο ΕΣΥ λόγω συγχωνεύσεων, για να μην ερημώσουν κι άλλο από προσωπικό οι δημόσιες δομές υγείας.
     
    Η δημιουργία ενός μετώπου υπεράσπισης του δικαιώματος στην υγεία για όλους, ενός μετώπου που παλεύει για τη σωτηρία των δημόσιων δομών υγείας αποκτά σήμερα βαρύνουσα σημασία. Το μέτωπο υγείας πρέπει να αγκαλιάσει όλα τα λαϊκά στρώματα, να αναπτυχθεί σε κάθε περιοχή, πόλη και γειτονιά και να προχωρήσει σε ανοικτές πρωτοβουλίες, δράσεις και κινητοποιήσεις. Η απόφαση της ΟΕΝΓΕ για ανοιχτά νοσοκομεία για όλους κάθε Τετάρτη – αρχικά- είναι πολύ βοηθητική σε αυτή την κατεύθυνση.
     
    Η συνειδητοποίηση από όλους μας ότι πρόκειται για αγώνα ζωής ή θανάτου για τα φτωχά λαϊκά στρώματα και απαιτείται μαζικός και συντονισμένος αγώνας ανατροπής.
    Η Τ.Ο. ΚΑΡΥΣΤΟΥ του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ συγκροτεί κοινωνικό μέτωπο υπεράσπισης του δικαιώματος στην υγεία για όλους.
    Καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής μας σε επαγρύπνηση για την υπεράσπιση της παραμονής ενός πλήρως σύγχρονου νοσοκομείου στην περιοχή μας για την παροχή δημόσιας και δωρεάν υγείας για όλους.