Μουσικές εκδηλώσεις στην Κάρυστο με το Χρήστο Νικολόπουλο και 7ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Δήμου Καρύστου
  • Δύο αξέχαστες βραδιές, ονειρεμένες, έζησαν όσοι παρακολούθησαν τις μουσικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιστύλιο του νεοκλασικού διδακτηρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου «Κοτσίκειο».
    Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν ο δήμαρχος Καρύστου κ.Νικ. Μανώλης, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολιτεύσεως κ.Ελευθ. Ραβιόλος, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καρύστου κ.Μαρία Γάσπαρη, η αντιδήμαρχος κ.Μαρία Κιούκη, ο αντιπρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ανεμοπύλες» κ.Κων/νος Δρόσος, οι πρώην δήμαρχοι κ.Γεώργιος Τσολάκης και κ.Σπύρος Πλατυμέσης, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και πλήθος κόσμου.

    Μουσικό ταξίδι με το Χρήστο Νικολόπουλο

    Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, στις 8.30΄ μ.μ., ο Μουσικός Δίαυλος Καρύστου και η Μουσική Σχολή Εύας Βασιλοπούλου παρουσίασαν μια μουσική εκδήλωση προς τιμή του συνθέτη Χρήστου Νικολόπουλου, για τα πενήντα χρόνια παρουσίας του στα μουσικά δρώμενα της Ελλάδας.
    Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο ίδιος ο Χρήστος Νικολόπουλος.
    Ο δήμαρχος κ.Νικ. Μανώλης, στο σύντομο χαιρετισμό του, καλωσόρισε το μεγάλο συνθέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού.
    Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του στους διοργανωτές της εκδήλωσης, στους τραγουδιστές και στους μουσικούς.
    Η κ.Εύα Βασιλοπούλου προλόγισε την εκδήλωση κι αναφέρθηκε στη ζωή και στο πλούσιο έργο του συνθέτη.
    Το πρόγραμμα περιελάμβανε τη μουσική εκτέλεση τραγουδιών του Χρήστου Νικολόπουλου, που τραγούδησαν με τις μελωδικές φωνές τους η Νίκη Ανδριανοπούλου, η Παναγιώτα Βερούχη, η Λίτσα Βουλή, ο Πέτρος Ζέρβας, ο Στέλιος Μισόκαλος.
    ΄Επαιξαν οι: Βαγγέλης Ζαρμπούτης, Αλέξανδρος Καραμπίλας, Γιιώργος Αγγελής, Νίκος Παυλάκης (μπουζούκι), Νίκος Τριανταφύλλης (μπουζούκι, μπαγλαμά), Μανώλης Βασιλόπουλος (πιάνο), Δημήτρης Φαρφαράς (τουμπερλέκι), Βαγγέλης Κατσίποδας (κιθάρα).
    Ο Χρήστος Νικολόπουλος, προς το τέλος της εκδήλωσης, έπαιξε με το μπουζούκι, συνοδεία και των άλλων μουσικών και τραγούδησε μεγάλες επιτυχίες του κι απέσπασε αυτός και όλοι οι συντελεστές της εκδήλωσης θερμά, δυνατά και παρατεταμένα χειροκροτήματα.
    Ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καρύστου και του ΝΠΔΔ «Ανεμοπύλες» Κων/νος Δρόσος και ο πρόεδρος του Μουσικού Διαύλου Καρύστου Γιάννης Κατσαρός απένειμαν τιμητική πλακέτα στο συνθέτη Χρ. Νικολόπουλο.

    7ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Δήμου Καρύστου

    Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, στις 8.30΄ μ.μ., πραγματοποιήθηκε το 7ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Δήμου Καρύστου, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Καρύστου και ο Μουσικός Δίαυλος Καρύστου.
    Συμμετείχαν πέντε χορωδίες, που όλες ήταν ισάξιες και τραγούδησαν μελωδικά τα τραγούδια τους κι απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των θεατών, ακροατών.

    Σύντομο χαιρετισμό έκανε ο δήμαρχος Καρύστου κ.Νικ. Μανώλης, που τόνισε ότι με λίγα χρήματα ο Δήμος πραγματοποίησε πολλές εκδηλώσεις σε όλες τις τοπικές κοινότητές του κι ευχαρίστησε όλους όσους βοηθούν με κάθε τρόπο να γίνονται οι εκδηλώσεις.

    Η κ.Εύα Βασιλοπούλου, στη σύντομη ομιλία της, αναφέρθηκε στο ιστορικό του φεστιβάλ, ευχαρίστησε το Δήμο Καρύστου, το Μουσικό Δίαυλο Καρύστου κι όλους τους χορηγούς, που στους δύσκολους οικονομικά χρόνους συμπαραστέκονται οικονομικά και με προσωπική εργασία για την πραγματοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

    Σε όλες τις χορωδίες απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες.
    Πέντε τραγούδια η κάθε μία τραγούδησαν οι χορωδίες:
    Χορωδία «Αρμονικό Εργαστήρι»
    Το Σεπτέμβριο του 1990, μια παρέα φίλων της χορωδιακής μουσικής ίδρυσε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αθηνών «Αρμονικό Εργαστήρι» και συγκροτήθηκε 40/μελής μεικτή χορωδία με μαέστρους το Γιώργο Κακίτση και τώρα τον καταξιωμένο αρχιμουσικό Ανδρέα Καρμπόνε. Στο διάστημα του βίου της, η χορωδία έλαβε μέρος σε πολλά χορωδιακά φεστιβάλ στην Ελλάδα, σε ιδρύματα, σε τηλεοπτικά κανάλια και συναυλίες σε διάφορα θέατρα και σε διεθνή φεστιβάλ.
    Στο 4ο φεστιβάλ της Αθήνας όπου και κατέκτησε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία φολκλορικού τραγουδιού μεταξύ 33 χορωδιών ελληνικών και ξένων.
    Εναρμόνιση – επεξεργασία τραγουδιών - μαέστρος: Α. Καρμπόνε
    Πιάνο: Σπύρος Σουλαδάκης
    Χορωδία Δήμου Αλίμου
    Η χορωδία του Θουκιδίδειου Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αλίμου (τακτικό μέλος της Ε.Χ.Ε.) ιδρύθηκε το 1988 από το συνθέτη Δημήτρη Λάγιο. Αποτελείται από 45 περίπου ερασιτέχνες χορωδούς που ερμηνεύουν πάντοτε a capella τραγούδια από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα, παραδοσιακά ξένων χωρών, κλασσικά, Νέγρικα, Ελληνικά, παραδοσιακά και σύγχρονα.
    Στο πλαίσιο της πολιτιστικής δραστηριότητας του Δήμου, η Χορωδία έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στην Ιταλία, Πολωνία και στην Κύπρο και σε χορωδιακές συναντήσεις σε πολλές Ελληνικές πόλεις. Στο Διαγωνισμό Φεστιβάλ της Χ.Ο.Ν. το 2009 πήρε το Α΄ Αριστείο Βραβείο Εκτός Συναγωνισμού.
    Εναρμόνιση – προσαρμογή – επεξεργασία τραγουδιών και μαέστρος Γιώργος Μπακόπουλος.
    Χορωδία «Μ.Ο. Στυλίδας»
    Την ΄Ανοιξη του 1994, στα πλαίσια του καταστατικού του «Μ.Ο.Σ.» δημιουργείται χορωδία, που φέρει την επωνυμία του εν λόγω ομίλου.
    Από το 1996 τίθεται υπό την αιγίδα της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής και μετονομάζεται σε «Δημοτική Χορωδία Στυλίδας». Το 2008 επανέρχεται στο παλαιό καθεστώς ως «Χορωδία Μουσικού Ομίλου Στυλίδας» συντηρούμενη από τις συνδρομές των μελών της και χορηγίες φίλων της. ΄Εχει λάβει μέρος σε χορωδιακά φεστιβάλ και έχει δώσει συναυλίες σε πολλές ελληνικές πόλεις. Από το Σεπτέμβριο του 2012 τη διεύθυνση της χορωδίας έχει αναλάβει ο Δημήτρης Κοντογιάννης.
    Χορωδία Αλιβερίου
    Η χορωδία Αλιβερίου ιδρύθηκε το 1995 και ήδη μετράει στο ενεργητικό της πάνω από 300 συναυλίες σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Στον τομέα των διακρίσεων έχει αποσπάσει ένα 1ο Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου στην κατηγορία folklore, μια 4η θέση στο Διεθνές Φεστιβάλ Ναυπάκτου για το βραβείο «Μίκης Θεοδωράκης», ένα αργυρό μετάλλιο στο Διεθνές Φεστιβάλ Καρπενησίου και στην 9η θέση στην Ολυμπιάδα χορωδιών το 2004 στην Αθήνα.
    Είναι μέλος της Ε.Χ.Ε. και της EUROPA CANTAT και της POLIFONΙA 2005 με την οποία συνεργάστηκε σε μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ταυτόχρονα με τη συμφωνική ορχήστρα Χαλκίδας και μέλος της Ευβοϊκής Πολυφωνικής Παρέμβασης της νέας χορωδιακής συνεργασίας στην Εύβοια.
    Πιάνο: Δήμητρα Γαλιτοπούλου
    Μαέστρος: Μιχάλης Κοκκίνης.
    Μουσικός Δίαυλος Καρύστου
    Η χορωδία του Μουσικού Διαύλου Καρύστου ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 1994 από τη μαέστρο και καλλιτεχνική διευθύντρια της Μουσικής Σχολής Καρύστου Εύα Βασιλοπούλου. Το 2000 έγινε σύλλογος με την ονομασία «Μουσικός Δίαυλος Καρύστου».
    Από το 2002 συνδιοργανώνει με το Δήμο το Φεστιβάλ Καρύστου και από το 2010 το Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών. Η χορωδία του Μουσικού Διαύλου Καρύστου είναι Μικτή, αποτελείται από 50 ερασιτέχνες χορωδούς και είναι μέλος της Ε.Χ.Ε. ΄Εχει εκπροσωπήσει την Κάρυστο σε πολλά φεστιβάλ σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2004 στο Δ΄ Παγκύπριο Φεστιβάλ «Μέρα Μνήμης Αμμοχώστου» που έγινε στην Λευκωσία. Το Σεπτέμβριο του 2007 εμφανίστηκε στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Ουκρανών ενώπιον του Προέδρου της Ουκρανίας.
    Τη χορωδία διευθύνει και διδάσκει αφιλοκερδώς η μαέστρος και καλλιτεχνική διευθύντρια Εύα Βασιλοπούλου. Πιανίστας της χορωδίας είναι ο Μάνος Βασιλόπουλος.