Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Ν. Καρυστίας -" ΟΧΙ στην επικείμενη διάνοιξη δρόμου στην κορφή της Οχης
  •  


    Συνάντηση του ΔΣ  Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος της Ν. Καρυστίας στις 23/11/2013 


    1. Δρόμος στην κορυφή της Οχης
    Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι τα αιολικά πάρκα που έχουν σχεδιαστεί να εγκατασταθούν στην Οχη θα προκαλέσουν καταστροφές που δεν τις έχουμε δει ποτέ στον τόπο μας.



     Το πρώτο χτύπημα φαίνεται ότι θα γίνει στην καρδιά του βουνού, την κορφή της Οχης. Από επικοινωνία που είχαμε με τη Δασάρχη Αλιβερίου, πληροφορηθήκαμε ότι έχει
    υποβληθεί μελέτη διάνοιξης δρόμου από τον Πετροκάναλο προς τα Αντιά μέσω της κορφής της Οχης!
    Στον σχεδιαζόμενο δρόμο θα υπογειοποιηθεί η γραμμή μεταφοράς ρεύματος ενός από τα Αιολικά Πάρκα της εταιρείας Enel – Kοπελούζος (συνολικά 8 ΑΠ , 74 α/γ, 170 MW) ώστε να καταλήξει σε υποσταθμό που θα κατασκευαστεί στα Αντιά.
    Ακούγεται παράλογο και απίστευτο κι όμως η μελέτη έχει φτάσει στο δασαρχείο Αλιβερίου για γνωμοδότηση και έγκριση. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι οι εταιρείες προβαίνουν σε επεμβάσεις πέραν αυτών που περιγράφονται στην αρχική Μελέτη Επιπτώσεων με την υπογραφή του ΥΠΕΚΑ το οποίο εγκρίνει ό,τι σχέδιο υποβάλλουν οι εταιρείες για προσθήκες και επεκτάσεις ( δείτε το συνημμένο). Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή του κακού και αν δεν κάνουμε κάτι να το σταματήσουμε τώρα, θα δούμε και άλλες τραγικές επεμβάσεις.
     
    Μερικά αυτονόητα ερωτήματα
    Οι κλίση του εδάφους ειδικά στη βόρεια πλευρά της Οχης είναι τέτοια που δεν μπορεί να σταθεί δρόμος. Τι θα γίνουν αλήθεια τα προϊόντα των εκσκαφών που θα παρασυρθούν από τους ορμητικούς χειμάρρους του χειμώνα;
     
    Η Οχη είναι ένα εμβληματικό τοπίο της Νότιας Καρυστίας με μοναδική αρχαιολογική, γεωλογική και περιβαλλοντική αξία. Το Δρακόσπιτο, ο Προφήτης Ηλίας, οι εντυπωσιακοί σχηματισμοί βράχων, το Καταφύγιο και ο Καστανόλογγος όλα συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής αξίας. Ο δρόμος που σχεδιάζεται θα αμαυρώσει την εικόνα της Οχης όπως την ξέρουμε.
     
    Έχουμε υποχρέωση αλλά και συμφέρον να διατηρήσουμε την κορφή της Οχης αλώβητη από επεμβάσεις. Κάθε χρόνο επισκέπτονται τον Καστανόλογγο και την κορφή σε συνδυασμό με το Δημοσάρη εκατοντάδες φυσιολάτρες Ελληνες και ξένοι τουρίστες. Συγκεκριμένα Ορειβατικοί Σύλλογοι της Αττικής, τα γραφεία Explore, Exodus, Ramblers και Bikegreece είναι σταθεροί επισκέπτες του βουνού κάθε χρόνο. Θα ξανάρθουν άραγε όλοι αυτοί οι επισκέπτες που με τον ένα ή άλλο τρόπο αφήνουν χρήματα στον τόπο; Τελικά ποια θα είναι η τουριστική αξία της περιοχής μας αν επιτρέψουμε να μας χαλάσουν τα μοναδικά φυσικά μνημεία του τόπου μας;
     
    Το δια ταύτα
    Ο Σύλλογος θα καλέσει όλους τους φορείς και το Δήμο Καρύστου να πάρουν θέση και να μας πουν αν θα επιτρέψουν μια τέτοια άνευ προηγουμένου καταστροφή. Ζητούμε τη συνεργασία όλων των φορέων και την υποστήριξη των ενδιαφερόμενων πολιτών να εμποδίσουμε την επικείμενη διάνοιξη δρόμου στην κορφή της Οχης.
     
    2. Η ανακύκλωση στο Δήμο Καρύστου
    Πληροφορηθήκαμε ότι o Δήμος Καρύστου εντάχθηκε στο επίσημο σύστημα ανακύκλωσης με τους μπλε κάδους. Μάλιστα έχει εφοδιαστεί με ειδικό απορριμματοφόρο και μπλε κάδους, επειδή όμως το απορριμματοφόρο δεν έχει πάρει ακόμη άδεια κυκλοφορίας, υπάρχει καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του προγράμματος. Τα ανακυκλώσιμα θα μεταφέρονται σε μονάδες επεξεργασίας στην Αττική. Επίσης μάθαμε ότι στη μελέτη αποκατάστασης της χωματερής του Κάμπου της Καρύστου προβλέπεται λειτουργία μονάδας κομποστοποίησης, εκτός της μονάδας συμπίεσης των σύμμεικτων που θα μεταφέρονται στον Αυλωνάρι. Αυτά είναι σίγουρα καλά νέα, αλλά χρειάζεται συστηματική ενημέρωση των κατοίκων για να εφαρμοστεί η ανακύκλωση στην πράξη. Στις 27/11 τα σχολεία της Καρύστου και ο Δήμος Καρύστου οργανώνουν εκδήλωση για την ανακύκλωση στο Γιοκάλειο Πνευματικό Κέντρο στις 6.00μμ. Θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης που θα εξηγήσουν πώς λειτουργεί το σύστημα και τι πρακτικές χρειάζεται να υιοθετήσουν όλοι οι κάτοικοι. Προτρέπουμε όσους μπορούν να πάνε και ενημερωθούν.

    Για τον ΣΠΠΕΝΚ
    Χ. Μπερέτη - Πρόεδρος
    Θ. Μπινιάρης - Γραμματέας