Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου: Η απεργιακή συγκέντρωση στην Κάρυστο
  •  

    Σήμερα Τετάρτη 9 Απρίλη, ημέρα πανελλαδικής απεργίας, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου πραγματοποίησε για πρώτη φορά απεργιακή συγκέντρωση στην Κάρυστο με σημαντική συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, βιοτεχνών και εμπόρων.

    Η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση και την απεργία μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τους παραπέρα αγώνες και για τη μαζικοποίηση τους.

    Κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης έγινε συλλογή υπογραφών ενάντια στις διαθεσιμότητες των οδηγών ασθενοφόρων και των νυχτοφυλάκων, ενάντια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου.

    Μετά το τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία προς το ΙΚΑ Καρύστου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του.

    Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία στην απεργιακή συγκέντρωση:

    Φίλες και φίλοι,
    Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μικροί έμποροι και βιοτέχνες,
    Η πραγματοποίηση της σημερινής απεργιακής συγκέντρωσης στην Κάρυστο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την οργάνωση και ανάπτυξη διεκδικητικών αγώνων στην περιοχή μας.
    Ένα βήμα που γίνεται σε δύσκολους καιρούς για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα!

    Παρά τα παχιά λόγια για, το πλεόνασμα, την ανάπτυξη, την έξοδο στις αγορές η αντιλαϊκή επίθεση στη ζωή μας συνεχίζεται. Πριν 10 μέρες ψηφίστηκε στη βουλή το «πολυνομοσχέδιο» της κυβέρνησης με νέα εξοντωτικά μέτρα. 

    Ανάμεσα στα άλλα μέτρα είναι και αυτό της διαθεσιμότητας των οδηγών ασθενοφόρων και των νυχτοφυλάκων όλων των δημόσιων νοσοκομείων.

    Το μέτρο αυτό έρχεται να δώσει ακόμη ένα μεγάλο χτύπημα στη δημόσια υγεία. Ειδικά στην περιοχή μας που δεν καλύπτεται από το ΕΚΑΒ οι επιπτώσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.
    Ήδη το νοσοκομείο έχει αποδυναμωθεί αρκετά με συνταξιοδοτήσεις γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού έχοντας φέρει στο όριο τη λειτουργία του.
    Εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους εργαζόμενους της περιοχής μας! Σκοπό έχουν την πλήρη εμπορευματοποίηση της υγείας! Είδη σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας κλείνονται συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρίες ασθενοφόρων για μεταφορά αίματος, υλικών ακόμη και ασθενών!
    Είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα που η τεχνολογία και η επιστήμη κάνουν θαύματα μην έχει πρόσβαση όλος ο λαός να σε μια

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ
    γι αυτό και είναι αυτονόητα τα αιτήματα για:
    Να αποκατασταθούν άμεσα τα κενά σε γιατρούς, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.
    Να γίνουν προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων. 
    Κανένας οδηγός ασθενοφόρου – κανένας νυχτοφύλακας να μη βγει σε διαθεσιμότητα.

    Που στοχεύουν όμως όλα αυτά τα μέτρα και τα προηγούμενα που πάρθηκαν;

    Τα μέτρα αυτά απευθύνονται σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ, με ή χωρίς μνημόνιο. Έχουν εφαρμοστεί ή εφαρμόζονται τώρα ανεξαρτήτως του «μείγματος» της πολιτικής που ακολουθείται.
    Στόχο έχουν να θωρακίσουν τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, για να το πούμε με μια λέξη, τα μονοπώλια της ΕΕ έναντι των ανταγωνιστών τους. Έναντι δηλαδή, αυτών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας.

    Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εργασιακές σχέσεις λάστιχο, μερικής απασχόλησης, για μερικούς μήνες και με μισθό επίδομα. Τους είναι απαραίτητο επίσης να ανοίξουν νέους κλάδους για επενδύσεις των μεγάλων ομίλων όπως η υγεία και η διάθεση του φαρμάκου, η ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση στον κλάδο του εμπορείου και άλλους κλάδους, εκτοπίζοντας όλους τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους.

    Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία μιλούν! Κέρδη για τους μεγάλους ομίλους και φτώχια για το λαό. Γιατί και τα δύο μαζί δε μπορούν να υπάρξουν!

    Φίλες και φίλοι,
    Μέσα σ’ αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, μικροί αυτοαπασχολούμενοι έχουμε ένα δρόμο να διαλέξουμε αν θέλουμε να δούμε άσπρη μέρα.
    Τον δρόμο της πάλης να την παρεμπόδιση της πολιτικής που καταργεί κάθε δικαίωμα που κάνει τη ζωή μας όλο και πιο δύσκολη.
    Να παλέψουμε για να μην εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα. 
    Να μην υποβαθμιστεί κι άλλο το νοσοκομείο. 
    Αυτά τα αιτήματα είναι άμεσα αναγκαία για την προστασία των λαϊκών οικογενειών από τις συνέπειες τις κρίσης.
    Φάρος που δείχνει το δρόμο στην πάλη αυτή, μπορεί και πρέπει να είναι η κατάργηση της πηγής που γεννά αυτά τα προβλήματα.
    Να μπορούν δηλαδή οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους και όχι να δουλεύουν για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές.
    Να σχεδιάζεται οι οικονομία και οι επενδύσεις με βάση τις ανάγκες μας και όχι με βάση το κέρδος.

    Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μικροί έμποροι και βιοτέχνες,
    Εμείς οι ίδιοι πρέπει να οργανώσουμε την πάλη μας στην παραπάνω κατεύθυνση.
    Μέσα από τα σωματεία των εργαζομένων που πρέπει να μαζικοποιηθούν ή να στηθούν νέα όπου δεν υπάρχουν, μέσα από τους συλλόγους των εμπόρων των βιοτεχνών, των αγροτών και κτηνοτρόφων, τους άλλους μαζικούς φορείς της περιοχής. Μέσα από τη συμμετοχή και ισχυροποίηση της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου.
    Δεν είναι εύκολος αυτός ο δρόμος και το γνωρίζουμε όλοι μας, αλλά και αυτός που βαδίζουμε ως τώρα ούτε εύκολος είναι ούτε καμιά προοπτική έχει για τα λαϊκά στρώματα.
    Δε μπορούμε να περιμένουμε άλλο τους επίδοξους μεσσίες για να δώσουν λύση στα προβλήματά μας!
    Αυτός είναι ο δικός μας μονόδρομος, κόντρα σε όλους αυτούς που μας θέλουν υποταγμένους, να μην αντιδρούμε και να δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα το κάθε μέτρο.
    Ας γίνει η σημερινή απεργία και η συγκέντρωση το έναυσμα για να μπουν περισσότεροι εργαζόμενοι στην πάλη, για να παρεμποδιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα, για να μην μείνει κανένας μόνος στην κρίση.
    Για να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!