Ο Βαγγέλης Αποστόλου για το Ιδιοκτησιακό στην Κάρυστο δεν διαφέρει βασικά από αυτό της Αττικής και της υπόλοιπης Εύβοιας
  • Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Κάρυστο στις 23 Απριλίου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βαγγέλης Αποστόλου, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Νίκος Στουπής και υποψήφιοι σύμβουλοι της Εύβοιας του συνδυασμού «Η Στερεά σε νέα τροχιά», συναντήθηκαν με φορείς της περιοχής και συζήτησαν για τα προβλήματά τους.

    Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που τέθηκαν ήταν το ιδιοκτησιακό .
    Τοποθετούμενος για το θέμα ο κ. αποστόλου είπε τα εξής:
    «Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΡΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτός σχεδίου εκτάσεων που διέπει την περιοχή Καρυστίας δεν διαφέρει βασικά από αυτό της Αττικής και της υπόλοιπης Εύβοιας, δηλαδή για τις δασικές εκτάσεις ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου .
    Η ιδιαιτερότητα της Καρυστίας είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερη επιμέλεια και διαδοχή τίτλων, χωρίς όμως να έχουν γίνει από μέρους της Πολιτείας, οι ενέργειες εκείνες που θα διαχώριζαν τις αγροτικές εκτάσεις από τις δασικές.
    Αν είχε συμβεί αυτό δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα για τις αγροτικές εκτάσεις, αφού γι’ αυτές δεν ισχύει το τεκμήριο. Όμως για τις δασικές μπορούσε να αντιμετωπιστεί το τεκμήριο μόνο με την επικύρωση των τίτλων ιδιοκτησίας μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία αναγνώρισης, που ποτέ δεν εφαρμόστηκε .
    Η αντιμετώπιση του προβλήματος, που αφορά το χαρακτηρισμό των εδαφών, έχει σχέση με τη σύνταξη των δασικών χαρτών. Ήδη έχουν συνταχθεί για όλους τους ΟΤΑ της Εύβοιας κι αυτή την ώρα βρίσκονται στη Διεύθυνση Δασών για τις απαραίτητες διορθώσεις. Οι εργασίες αυτές πρέπει να ολοκληρωθούν έγκαιρα , ώστε τέλους του 2014 να έχουν αναρτηθεί και κυρωθεί. 
    Για τις εκτάσεις που θα χαρακτηριστούν δασικές η λύση του προβλήματος απαιτεί, σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία και το Σύνταγμα της χώρας, την προσφυγή είτε στο Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών, είτε στη Δικαιοσύνη. Η υπάρχουσα νομοθεσία είναι επαρκής και μπορεί να δώσει δίκαιες λύσεις .
    Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη δύσκολα θα δικαιώσει τους κατοίκους, αφού στις περιπτώσεις που προσέφυγαν δεν υπήρξε θετική γι αυτούς απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των συγκεκριμένων εκτάσεων.
    Με βάση τα παραπάνω, η μόνη λύση που φαίνεται ως η πλέον αποτελεσματική και σύντομη είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες υποβολής αίτησης αναγνώρισης ιδιοκτησίας δασικής έκτασης, με άμεση βοήθεια από τη Δασική Υπηρεσία.
    Γι αυτό πρέπει να ενισχυθεί το δασικό γραφείο Καρύστου ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις διαδικασίες αναγνώρισης αλλά και να συσταθεί τμήμα του Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών, για ορισμένο χρονικό διάστημα, στην περιοχή της Καρυστίας, ώστε να εξετάζει άμεσα και επί τόπου τις αιτήσεις των πολιτών. 
    Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία των πολιτών, της Δασικής Υπηρεσίας, του ΥΠΕΚΑ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Δήμου Καρύστου.
    Αυτές τις θέσεις έχω υποστηρίξει πολλές φορές στη Βουλή κι αν εκλεγώ Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας θα συμβάλλω αποφασιστικά στην υλοποίησή τους .
    Όλοι όσοι προτείνουν άλλες λύσεις είτε αποζητούν, είτε προσπορίζονται άνομα οφέλη από την εκμετάλλευση ενός προβλήματος που χρονίζει με ευθύνη της Πολιτείας .
    Όσον αφορά τη πολιτική εκμετάλλευση, όλοι αυτοί που υπόσχονται άμεση νομοθετική λύση, αποκρύπτουν σκόπιμα ότι η πρότασή τους σκοντάφτει στην ισχύουσα νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και στο Σύνταγμα της χώρας.
    Πρόκειται για έναν φτηνό λαϊκισμό που έχει επαναληφθεί πολλές φορές.»