Βρήκε χρηματοδότηση η Enel - Κοπελούζος για το Μεγα - Αιολικό του Καφηρέα
  •  
     
    Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του μεγαλύτερου ίσως αιολικού πάρκου της χώρας στον Καφηρέα της Εύβοιας, (περιοχή που ως γνωστόν διαθέτει υψηλό αιολικό δυναμικό), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 170 Μεγαβάτ που ανήκει στο κοινό σχήμα της Ιταλικής Enel με τον όμιλο Κοπελούζου.

     
    Το έργο έχει λάβει άδεια εγκατάστασης από το Δεκέμβριο του 2011, αλλά η κατάσταση στη χώρα δεν επέτρεπε την εξεύρεση χρηματοδότησης. Τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, φαίνεται ότι έχουν ξεπεραστεί πολλά από τα εμπόδια και έχει συμφωνηθεί με ξένες τράπεζες η χρηματοδότηση και συνεπώς η υλοποίηση του έργου.

     
    Καταλυτικός παράγοντας φαίνεται ότι υπήρξε η συνεργασία με την Γερμανική εταιρεία Enercon που είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εξοπλισμού για αιολικά πάρκα. Με την δέσμευση για προμήθεια Γερμανικού εξοπλισμού ενεργοποιήθηκε ο Γερμανικός Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Hermes, που θα «καλύψει» ασφαλιστικά τα σχετικά δάνεια. Η συνολική επένδυση φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ.

     
    Η υλοποίηση της μεγάλης αυτής επένδυσης θεωρείται από την αγορά ως το εναρκτήριο λάκτισμα μιας νέας περιόδου κατά την οποία θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν πολλά ακόμα μεγάλα αιολικά έργα από τους ισχυρούς παίκτες του χώρου, ξένους και έλληνες.

    Σημειώνεται τέλος ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ, υπάρχουν σήμερα σε ώριμο ή πολύ ώριμο στάδιο αδειοδότησης, αιολικά έργα συνολικής ισχύος 6.610 MW, εκ των οποίων 4200 MW διαθέτουν όρους σύνδεσης, 1623 MW διαθέτουνάδεια εγκατάστασης και 787 MW διαθέτουν σύμβαση αγοραπωλησίας.
    Τα έργα αυτά αντιστοιχούν σε συνολική επένδυση πάνω από 10 δισ. ευρώ.