"Αλλιώς" Παπαλυμπέρης Δ. Ισίδωρος Τοποθέτηση για τον ΕΝΦΙΑ
  •  Το χαράτσι, τα μνημόνια και οι «δίκαια» φορολογούμενοι πολίτες.Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις πρόσφατες τοποθετήσεις των φίλων μου κ. Λ. Ραβιόλου και κ. Ι. Μανώλη σχετικά με το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας «ΕΝΦΙΑ». 

     

    Νιώθω την ανάγκη να κάνω μερικές μικρές επισημάνσεις «ιστορικού» χαρακτήρα για να γνωρίζουμε για ποιο πράγμα ακριβώς μιλάμε.
    Πριν μερικά χρόνια ο κ. Βενιζέλος, Υπουργός οικονομικών τότε, βρήκε ένα νέο τρόπο να υφαρπάξει απ' τους πολίτες χρήματα μέσω του ΕΚΤΑΚΤΟΥ Ειδικού Τέλους Ακινήτων, του γνωστού ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

     

    Μας είπε τότε ότι αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο, διάρκειας μόλις ενός έτους και μετά θα καταργηθεί. Κάτι τέτοιο φυσικά δε συνέβη και το ΧΑΡΑΤΣΙ έμεινε και την επόμενη χρονιά. Όταν πολίτες προσέφυγαν στα δικαστήρια και η δικαιοσύνη γνωμοδότησε ότι η διαδικασία είσπραξης του φόρου μέσω της ΔΕΗ είναι παράνομη, το ελληνικό δημόσιο όχι μόνο δεν απέσυρε το νόμο αλλά εξήγγειλε την εφαρμογή ενός διευρυμένου ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ και για τα αγροτεμάχια, τα αδόμητα οικόπεδα, τις εκτός σχεδίου εκτάσεις και κάθε λογής ιδιοκτησία είτε αυτή αποφέρει εισόδημα είτε όχι!

     

    Αυτό ακριβώς είναι ο ΕΝΦΙΑ. Είναι δηλαδή ένα διευρυμένο και μόνιμο ΧΑΡΑΤΣΙ!
    Το να συζητάμε έαν το ΧΑΡΑΤΣΙ θα εφαρμοστεί σε μειωμένες ή όχι αντικειμενικές αξίες ή αν ο τρόπος υπολογισμού του είναι λάθος και να το θεωρούμε μάλιστα και «δίκαιη φορολογία» νομίζω ότι ξεπερνά τα όρια. Η μοναδική δίκαιη διεκδίκηση σχετικά με το ΧΑΡΑΤΣΙ δεν μπορεί να είναι άλλη από την κατάργηση του.

     

    Και επειδή πολλές φορές ακούω δικαιολογίες του τύπου «τι θα πει μνημονιακός και αντιμνημονιακός βρε παιδιά; Ξέρετε κανέναν που να είναι υπέρ αυτών των πολιτικών;», ορίστε πεδίο δόξης λαμπρό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να σταθεί απέναντι στις πολιτικές που ΠΑΡΑΝΟΜΑ και ΑΔΙΚΑ εφαρμόζει η κεντρική εξουσία και οδηγούν στη φτωχοποίηση των πολιτών. Και όχι να τη «διαβεβαιώνει» για τις αγαθές της προθέσεις.
    Αυτή είναι η διαφορά μας φίλοι μου.

    Παπαλυμπέρης Δ. Ισίδωρος