Ερχονται νέα αιολικά πάρκα στον Καβοντόρο και την Οχη
  •  
     
    Η Αιολική επέλαση στην Νότια Εύβοια συνεχίζετε. Όπως αναφέρει το energypress,ανακατατάξεις συντελούνται αυτήν την περίοδο στην ελληνική αιολική αγορά, κυρίως σε σχέση με τους ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.

     
    Δραστήριοι τόσο σε επίπεδο έργων όσο και σε επίπεδο ενίσχυσης της παρουσίας τους, φαίνεται ότι είναι πολύ λίγοι παίκτες. Αντίθετα η μεγάλη πλειοψηφία των ξένων εταιρειών είτε προχωρά σε αποεπένδυση ή απλά τηρεί στάση αναμονής προσβλέποντας σε αλλαγή των αποφάσεων των μητρικών, οι οποίες έχουν βάλει stop στο εν Ελλάδι capex.

    Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η κινητικότητα που παρουσιάζει ένας νέος σχετικά παίκτης στην αγορά ο όμιλος EREN Group με έδρα τη Γαλλία και ιδιοκτήτη τον πρώην ισχυρό άνδρα της EdF Energies Nouvelles τον ελληνικής καταγωγής Πάρη Μουράτογλου.

    Γνώστες της αγοράς αναφέρουν μάλιστα ότι ο κ. Μουράτογλου είναι ο μοναδικός ξένος επενδυτής που έφερε νέο ξένο χρήμα στην εγχώρια αγορά, η οποία παρουσιάζει ακινησία. Εάν εξαιρεθεί το μεγάλο έργο της Enel στον Καφηρέα – το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει το χρηματοδοτικό πράσινο φως το Νοέμβριο – η παρατήρηση είναι μάλλον σωστή.

    Ήδη στο ενεργητικό της η EREN έχει εξαγορές αδειών για αιολικά, φωτοβολταϊκά και υβριδικά άνω των 200MW παραλαμβάνοντας μέρος του χαρτοφυλακίου της εν Ελλάδι θυγατρικής της EdF αλλά και έργα άλλων εταιρειών όπως η Gamesa. 

    Η εταιρεία μάλιστα φέρεται να είναι στο τελικό στάδιο των συζητήσεων για την απόκτηση αδειών αιολικών 100MW από άλλον ξένο παίκτη, στη Βοιωτία και την Εύβοια. 

    Τα έργα αυτά είναι ώριμα και θα ξεκινήσουν άμεσα να κατασκευάζονται με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, αφού έχει εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση (και μάλιστα από ελληνική τράπεζα με εγγυήσεις που έχουν παρασχεθεί από την Eren).
    Την ίδια στιγμή, υπάρχει κινητικότητα και πωλήσεις assets από την πλευρά της ισπανικής Acciona, η οποία πρόσφατα πούλησε μερίδια που διέθετε σε αιολικά ισχύος άνω των 50MW στον όμιλο Μυτιληναίος.

    Εξάλλου προχθές στο περιθώριο ενεργειακής εκδήλωσης, αρμόδια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι ενώ έχει δοθεί το πράσινο φως από το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει η διασύνδεση του Β. Αιγαίου στο πλαίσιο της πρότασης που είχε καταθέσει η Iberdrola, τελικά το έργο δε φαίνεται να προχωρά ή τουλάχιστον δεν υπάρχει κάποια νεώτερη εξέλιξη. 

    Στην πραγματικότητα η ελληνική θυγατρική της ισπανικής εταιρείας φαίνεται ότι τηρεί στάση αναμονής, προσβλέποντας σε αλλαγή επί τα βελτίω των συνθηκών.

    Σημαντικές περικοπές έχει κάνει τέλος και η εταιρεία εξοπλισμού και συντήρησης, θυγατρική της δανέζικης Vestas.