Να μην υιοθετηθεί η προκλητική εισήγηση του Γραφείου Νομικής Υπηρεσίας της Π.Ε Εύβοιας για την εγκατάσταση Ναυπηγείου στον όρμο της Καρύστου
  •  Η επιστολή που κατέθεσε η παράταξη μας «Η Στερεά σε Νέα Τροχιά» στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, σε σχέση με την ανεξήγητη συμπεριφορά του Γραφείου Νομικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας για το εν λόγω θέμα της εγκατάστασης Ναυπηγείου στον όρμο της Καρύστου παρά τις αρνητικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του Δήμου Καρύστου, των φορέων της περιοχής, της τοπικής κοινωνίας, ακόμα και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

    Την Επιστολή συνυπογράφουν: Η Περιφερειακή Σύμβουλος Τσολάκη Σοφία και ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Καρύστου Ισίδωρος Παπαλυμπέρης:

    ΠΡΟΣ
    κ. Κώστα Μπακογιάννη, Περιφερειάρχη και Πρόεδρο οικονομικής Επιτροπής Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας

    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
    ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Θέμα: Αναφορικά με το Νο 6 Θέμα Ημερήσιας Διάταξης Οικονομικής Επιτροπής Συνεδρίασης 16-12-2014

    κ. Περιφερειάρχα,
    κ.κ. Μέλη της Οικονομικής Επιτροπής
    Με αφορμή την Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος στις 16-12-2014, όσον αφορά το θέμα 6 της Ημερήσιας Διάταξης σχετικά με το διορισμό νομικού για να παραστεί στην εκδίκαση της προσφυγής της εταιρείας «ΤΕΧΝΟΜΕΤΑΛ – ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΕΥΑΓΓ. ΤΣΑΜΠΑΘΩΝΗ – ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΠΛΟΙΩΝ & ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ» κατά της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Αποκεντρωμένης Διοίκησης), με την οποία απαγορεύεται η εγκατάσταση ναυπηγείου στον όρμο της Καρύστου και με βάση την σχετική εισήγηση της κας Ε. Θαλασσινού από το Γραφείο Νομικής Υπηρεσίας Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, διαπιστώνουμε ότι:

    Δυστυχώς, από 24/5/2012 (όταν η υπόθεση εκδικάστηκε στο Πρωτοδικείο Λαμίας) η Περιφέρεια τάχθηκε υπέρ του επιχειρηματία και της πραγματοποίησης της επένδυσης αγνοώντας τις συνεχείς αρνητικές αποφάσεις των εκάστοτε Δημοτικών Συμβουλίων Καρύστου και παρά το γεγονός ότι ενάντια στην συγκεκριμένη επένδυση έχουν ταχθεί το σύνολο των φορέων και συλλόγων της περιοχής.

    Μάλιστα – αν δεν κάνουμε λάθος - αυτό συνέβη χωρίς σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ή τουλάχιστον χωρίς να έχει έρθει το θέμα προς συζήτηση στην βάση πραγματικών περιστατικών και με ακριβή περιγραφή του.

    Η συγκεκριμένη εισήγηση, με τον τρόπο που είναι διατυπωμένη, κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί ότι μπορεί να παραπλανήσει τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής , αφού φαίνεται να υπερασπίζεται μια απόφαση της Περιφέρειας ( ως συνέχειας των απόψεων της Νομαρχίας Εύβοιας) με κατ εξοχήν πολιτική βαρύτητα, την στιγμή που εναντιώνεται σε μια απόφαση της κρατικής Διοίκησης η οποία υιοθετεί την βούληση της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών της φορέων, για την οποία μάλιστα δεν έχει εκφραστεί κάποιο όργανο της Περιφέρειας.

    Η υιοθέτηση της εν λόγω εισήγησης από την Οικονομική σας Επιτροπή, δεν θα συνιστά απλά μια προσβολή απέναντι στις διαθέσεις και την απαίτηση της Καρυστινής Κοινωνίας, ούτε θα αποτελεί μια πολιτικά προκλητική στάση. Κυρίως θα σημαίνει μια σκανδαλώδη πράξη, υιοθέτησης ιδιωτικών συμφερόντων απέναντι στο δημόσιο κοινό όφελος.

    κ. Περιφερειάρχα,
    κ.κ. Μέλη της Οικονομικής Επιτροπής,
    Δεν γνωρίζουμε πόσο καλά ενημερωμένοι είστε για το εν λόγω θέμα.

    Σας καλούμε την ύστατη ώρα να επανατοποθετηθείτε όσον αφορά την συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος και να απορρίψετε την εισήγηση, αφού ενημερωθείτε για τα πραγματικά περιστατικά και την ουσία της υπόθεσης.

    Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας από το 2003 ζητά συγκεκριμένη δημοτική έκταση (εντός του κλειστού κόλπου Καρύστου) για να εγκαταστήσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα (ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ), την οποία έκταση ουδέποτε αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο να του παραχωρήσει. Προχώρησε σε αδειοδοτήσεις από άλλους φορείς (π.χ. έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τον αρμόδιο Αντινομάρχη το 2009) επιδεικνύοντας τοπογραφικά δημοτικού χώρου χωρίς την άδεια του Δήμου. Με την σημερινή του προσφυγή ουσιαστικά ζητά την έγκριση των «παρανομιών» του, αξιοποιώντας την ανεξήγητη συμπεριφορά υπηρεσιακών παραγόντων και αιρετών εκπροσώπων της τότε εποχής.

    Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα συνηγορήσετε. Η μόνη διέξοδος που έχει η οικονομική Επιτροπή, για να διασώσει το πολιτικό της κύρος ως όργανο, αλλά και το πολιτικό κύρος συνολικά του Περιφερειακού θεσμού είναι:

    Να ανακληθεί η πρόσθετη παρέμβαση από την πλευρά της Περιφέρειας με την μορφή που υπάρχει στην εισήγηση.

    Η Περιφέρεια αναθέτοντας σε διαφορετικό από την εισηγήτρια δικηγόρο , αν χρονικά είναι εφικτό, να ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση σε τελείως από την εισήγηση αντίθετη κατεύθυνση, υπέρ των απόψεων του Δήμου και των κατοίκων και υπέρ της απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης να ακυρώσει την απόφαση της νομαρχίας.

    Να αναζητηθούν πολιτικές ευθύνες για την στάση που κράτησε η Περιφέρεια στον χειρισμό πρωτόδικα της υπόθεσης

    Να ελεγχθεί πειθαρχικά αν όλη αυτή η διαχείριση της υπόθεσης από μεριάς της δικηγόρου που χειρίστηκε την υπόθεση ήταν σύννομη και τυπική. Να προκύψει αν και από ποιον είχε σχετικές εντολές, να κατατεθούν τα συγκεκριμένα στοιχεία και βεβαίως σε καμία περίπτωση να μη νομιμοποιηθούν οι οποιεσδήποτε πράξεις αλλά να παρθεί απόφαση να ανακληθούν στο σύνολό τους.

    ΜΕ ΤΙΜΗ και εξουσιοδότηση του Βαγγέλη Αποστόλου
    ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ –ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ