Σε αναζήτηση νέου παραγωγικού μοντέλου: Το παράδειγμα της Εύβοιας
  • Αναμφισβήτητα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης ήταν εξαιρετικά δύσκολα για όλη την Ελλάδα. Το πρώτιστο καθήκον ήταν να κρατήσουμε την χώρα ζωντανή, μέσα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ και από εκεί και πέρα στην Εύβοια να προωθήσουμε τα έργα που ήταν αναγκαία ώστε να έχουν το ελάχιστο δυνατό αναπτυξιακό πρόσημο για την μετά κρίσης εποχή.

    Μέσα σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο καταφέραμε αρκετά. Το 2013 εντάξαμε τον κεντρικό οδικό άξονα της Εύβοιας στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα για να έχουν κοινοτική χρηματοδότηση τα οδικά μας έργα. Μέχρι τότε δεν είχε ενταχθεί ούτε ένα χλμ δρόμου. Αξίζει να αναφερθούν: το πρώτο μεγάλο έργο μετά από την Υψηλή Γέφυρα, η νέα περιφερειακή οδός της Χαλκίδας προϋπολογισμού 160 εκ. ευρώ που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και δημοπρατείται, η δημιουργία του μόνου και πρώτου μέχρι στιγμής Οργανισμού Λιμένων σε ελληνικό Νομό, που είχε ως αποτέλεσμα την απορρόφηση του μισού εθνικού προϋπολογισμού για λιμενικά έργα στην Εύβοια, ανοίγοντας το δρόμο για την έλευση κρουαζιερόπλοιων στην Αιδηψό, την Κύμη και την Κάρυστο, η χωροθέτηση υδατοδρομίων για πτήσεις υδροπλάνων και πολλά άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα έργα που θέτουν τις βάσεις για την επόμενη μέρα της Εύβοιας.

    Είναι όμως όλα αυτά αρκετά; Σίγουρα όχι.
    Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η αναζήτηση και εδραίωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, μιας νέας αναπτυξιακής συνθήκης ικανής όχι μόνο να βγάλει οριστικά την χώρα από την κρίση αλλά να διασφαλίσει την ευημερία των πολιτών της και τον επαναπατρισμού του πολυτιμότερου κεφαλαίου της που είναι οι νέοι αυτής της χώρας. Παραφράζοντας τη ρήση του Γκράμσι, βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο όπου το παλιό παραγωγικό μοντέλο έχει πεθάνει και το νέο δεν έχει ακόμα γεννηθεί.
    Το μεγάλο στοίχημα της Εύβοιας είναι το άνοιγμα της στον κόσμο. Εστιάζοντας στα μοναδικά της χαρακτηριστικά και στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, η Εύβοια μπορεί με σωστή στρατηγική και στοχευμένες δράσεις να ανοιχτεί στον κόσμο και να εδραιώσει ένα σύγχρονο αναπτυξιακό προφίλ εστιάζοντας σε τρείς άξονες:

    Τουρισμός:
    Η Εύβοια μπορεί να γίνει «η Χαλκιδική της Αθήνας» και ένας διεθνής τουριστικός προορισμός με διευρυμένη τουριστική περίοδο. Τα έργα υποδομής που υλοποιούνται (οδικοί άξονες, λιμάνια, μαρίνες, υδατοδρόμια) σε συνδυασμό με την προώθηση συγκεκριμένης ταυτότητας (brand) που να συνδυάζει το φυσικό κάλλος, την πρωτογενή της παραγωγή, τις πολλαπλές δυνατότητες για δραστηριότητες (μονοπάτια, φαράγγια, θαλάσσια σπορ, αγροτουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, ιαματικές πηγές κ.α.) μπορεί να καταστεί ένας μοναδικός προορισμός για «ταξίδια εμπειρίας» προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

    Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία στον Πρωτογενή Τομέα:
    Η Εύβοια παράγει μοναδικής ποιότητας αγροτικά, κτηνοτροφικά, μελισσοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Μάλιστα, μέσα στην κρίση δεκάδες μικρές πρότυπες παραγωγικές μονάδες κατάφεραν με όπλο την καινοτομία να καταγράψουν εξαγωγές και να μπουν στις διεθνείς αγορές. Με στοχευμένη υποστήριξη μέσα από συγκεκριμένες δράσεις στήριξης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας που το νέο ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτήσει, νέες καινοτόμες επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα και των υπηρεσιών μπορούν να δημιουργηθούν και να παράξουν αξία για τα τοπικά τους οικοσυστήματα. Η λογική ενός σύγχρονου «ευβοϊκού καλαθιού» ποιοτικών προϊόντων δύναται να βάλει συλλογικά την Εύβοια στις διεθνείς αγορές.

    Μεταφορές και logistics:
    Τα νέα σύγχρονα λιμάνια που κατασκευάζονται σε συνδυασμό με την ελκυστική γεωγραφική θέση του νομού και την ύπαρξη έτοιμων δομών αποθήκευσης και φύλαξης προϊόντων από επιχειρήσεις που διέκοψαν τη δραστηριότητα τους, μπορούν με ένα νέο στρατηγικό σχεδιασμό να προσελκύσουν στην Εύβοια επενδύσεις στον κρίσιμο τομέα των μεταφορών και logistics.
    Δυστυχώς, στην προεκλογική περίοδο αυτά τα ζωτικά και ουσιαστικά ζητήματα δεν είχαν θέση στο δημόσιο διάλογο. Αυτό είναι όμως το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας. Για την Ελλάδα αυτές οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες. Για την Εύβοια, είναι εξίσου καθοριστικές. Όραμα μας είναι το 2020 η Εύβοια να είναι ένα νησί του κόσμου και η Ελλάδα μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα. Θα το καταφέρουμε;

    Σίμος Κεδίκογλου
    Υπ. Βουλευτής Εύβοιας, ΝΔ