Νίκος Μανώλης: Υπόλογος προς δημότες και ελεγκτικές αρχές ο κ. Ραβιόλος για τη διάλυση της ανακύκλωσης
  •  

    Θα αναζητηθούν ευθύνες για την διάλυση της ανακύκλωσης

    Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

    Μετά λύπης μου διαπίστωσα ότι σταματήσατε τη διαδικασία της ανακύκλωσης, μετατρέποντας αυθαίρετα - και με τον κίνδυνο επιβολής προστίμων - τους μπλε κάδους ανακύκλωσης σε κοινούς.
     
    Να σας ενημερώσω, εφόσον οι πολυάσχολες δραστηριότητες σας δεν σας το έχουν επιτρέψει, ότι ο Δήμος Καρύστου, επί δημαρχίας μου, είχε υπογράψει σύμβαση και είχε παραλάβει τόσο τους μπλε κάδους ανακύκλωσης όσο και το απαραίτητο, για τη λειτουργία της διαδικασίας, όχημα υλικών ανακύκλωσης (Πράσινο Ταμείο, Αστική Αναζωογόνηση 2012 – 2015).
     
    Είχαμε προβεί, μάλιστα, και στις απαραίτητες προωθητικές ενέργειες (καμπάνια ενημέρωσης), ώστε να λειτουργήσει σωστά η διαδικασία, και είχαμε ξεκινήσει πιλοτικά με την ανακύκλωση χαρτιού. 
     
    Οι λόγοι που είχαμε δώσει προτεραιότητα στο συγκεκριμένο θεσμό ήταν τόσο περιβαλλοντικοί όσο και οικονομικοί: αφενός, η προστασία του περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση φυσικών πόρων αξιώνουν πρωτίστως την ευρεία συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, μέσω της καλλιέργειας οικολογικής συνείδησης των δημοτών, και αφετέρου, η κοινοτική νομοθεσία μας δεσμεύει να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί διαφορετικά προβλέπονται αυστηρές ποινές και πρόστιμα. 
     
    Άλλωστε, η αποτελεσματική υλοποίηση της ανακύκλωσης έχει ευεργετικά αποτελέσματα όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για τον περιορισμό των δαπανών καθαριότητας. Αν η ανακύκλωση δεν λειτουργήσει σωστά, το κόστος αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων θα καταστήσουν τη λειτουργία του ΣΜΑ Καρύστου μη βιώσιμη. Αυτό το κόστος, βέβαια, μετακυλύετε στους δημότες, καθώς η καθαριότητα αποτελεί ανταποδοτική υπηρεσία. 
     
    Σας ερωτώ λοιπόν: βάσει ποιών κριτηρίων διαλύσατε την ανακύκλωση; Ποιος έλαβε αυτή την αυθαίρετη απόφαση; 
     
    Κύριε Δήμαρχε, 
     
    Φέρεται ακέραια την πολιτική ευθύνη για την περιβαλλοντική και οικονομική ζημία που προκαλέσατε. Σε περίπτωση που ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας ενήργησε αυτοβούλως, οφείλετε να ζητήσετε άμεσα την παραίτηση του. 
     
    Σας καλώ να αποκαταστήσετε άμεσα, από τη μία, το κύρος του Δήμου Καρύστου και, από την άλλη, τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Για να μπορέσουμε να πείσουμε την τοπική κοινωνία να συμμετέχει πρέπει πρωτίστως να είμαστε αξιόπιστοι. 
     
    Οι ενέργειες σας στιγμάτισαν αυτή την αξιοπιστία. Καλείστε, λοιπόν, να βγάλετε ανακοίνωση, ζητώντας συγγνώμη από τους δημότες, να αναλάβετε πρωτοβουλίες ενημέρωσης της κοινής γνώμης και να επαναφέρεται τη λειτουργία του προγράμματος.
     
    Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθείτε άμεσα και εκούσια, θα κληθείτε να το πράξετε κατόπιν άνωθεν εντολής από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
     
    Με εκτίμηση,
     
    Νίκος Μανώλης
    Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης
    Πρώην Δήμαρχος Καρύστου