Σίμος: Η σημερινή Κυβέρνηση θέλει να εγκαθιδρύσει πλαίσιο ανομίας
  •  

    Νομοσχέδιο αποδόμησης των μεταρρυθμίσεων και εκ’ συνδικαλισμού της Δημόσιας Διοίκησης χαρακτήρισε ο Σίμος Κεδίκογλου το σχέδιο νόμου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση-Αποκατάσταση Αδικιών και Άλλες Διατάξεις», απευθύνοντας έκκληση στους αρμόδιους Υπουργούς να ξανασκεφτούν τις ρυθμίσεις, που προωθούνται και που ακυρώνουν επιτεύγματα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα τελευταία δύο χρόνια.

    Ο βουλευτής Ευβοίας  και εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι:  «η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί να νομοθετήσει αποδεικνύοντας ότι αυτό που θέλει είναι να εγκαθιδρύσει  εκ νέου ένα πλαίσιο ανομίας και αύξησης της επιρροής των συνδικαλιστών στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης ακόμα και στα θέματα της πειθαρχικής  Δικαιοσύνης»,στέλνοντας το μήνυμα «κάντε ό, τι θέλετε, καθώς η Διοίκηση δεν έχει ουσιαστικές εξουσίες απέναντί σας και κινδυνεύετε να τεθείτε σε αυτοδίκαιη αργία μόνο για πολύ σοβαρές κακουργηματικές πράξεις».

    Απευθυνόμενος μάλιστα στον αναπληρωτή Υπουργό κ Κατρούγκαλο ο Σίμος Κεδίκογλου επεσήμανε ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι οι συνδικαλιστές και η πελατείας τους, εκλογική ή άλλη. Όσο δε για την πρόταση κατάργησης του ελέγχου των δικαιολογητικών και της κατά συρροή μονιμοποίησης  ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι εκθέτει τον αναπληρωτή Υπουργό, γιατί δημόσια έχει παραδεχτεί ότι εκπροσωπεί τους Δημάρχους, οι οποίοι ελέγχονται για παράβαση καθήκοντος, επειδή αρνήθηκαν να χορηγήσουν στοιχεία στα κλιμάκια των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για να κάνουν τον επανέλεγχο των μονιμοποιήσεων.
     
    Ακολουθεί η ομιλία:
     
    «Καταρχήν κ Υπουργέ, κ Βούτση επειδή σας γνωρίζω χρόνια και προσωπικά σας συμπαθώ ιδιαίτερα, ειλικρινά λυπήθηκα γιατί αν κρίνω από το πόσο άβολα δείχνατε να αισθάνεστε, δεν πρέπει να έχετε πειστεί για τους ισχυρισμούς που παρουσιάζονται από κυβερνητικής πλευράς για το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων. Θα τα δούμε αναλυτικά στις επόμενες συζητήσεις.
    Επίσης θα ήθελα να δούμε εκτενέστερα  το θέμα των προϋπολογισμών των Δήμων,γιατί όντως υπάρχει πρόβλημα αλλά δεν πρέπει να οδηγήσει σε δημοσιονομική εκτροπή θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί με αυτό τον τρόπο υπάρχει ένας οικονομικός προγραμματισμός πρέπει να έχουμε μία αντίληψη τάξης μεγέθους τουλάχιστον.
    Κύριε  αναπληρωτή Υπουργέ, κύριε Κατρούγκαλε, δεν σας γνωρίζω και δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί σας, αλλά επειδή είπατε διάφορα νομίζω ότι πρέπει να σας απαντήσω πολιτικά. Πάλι για τους λίγους ενδιαφέρεστε. Μας είπατε πολλά για το πως ενδιαφέρεστε για το 99%, πάλι για τους λίγους ενδιαφέρεστε.  Ενδιαφέρεστε για τους συνδικαλιστές και για την πελατεία σας εκλογική ή άλλη.  Καταγγέλλετε, μάλιστα, και σύστημα διαπλοκής, επαναφέρετε τη διαπλοκή στην οποία πρωταγωνιστούσαν συνδικαλιστές στη Δημόσια Διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια.
    Ο ιδιωτικός τομέας για τον  οποίο σας ακούσαμε να κόπτεστε θα πληρώσει ακριβά και αυτό το νομοσχέδιο. Πέραν των δυσκολιών που θα φέρει στην ανάπτυξη της οικονομίας η δυσλειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης που θα είναι καταφανέστατη αν προχωρήσουν αυτές οι ρυθμίσεις η κοστολόγηση ποια είναι; Τα 72 εκατομμύρια ευρώ είναι εικονικά και αναφέρεται σε σειρά άρθρων όπως τα κρίνει κατ’ εκτίμηση του επισπεύδοντος Υπουργού. Έτσι κάνουμε λογαριασμούς; Έχει κοστολογηθεί αυτό το πράγμα; Ακόμα και τα 72 εκατομμύρια ευρώ που λέτε, που δεν θα είναι τόσα, θα είναι πολύ περισσότερα γιατί, για παράδειγμα, δεν έχετε καθόλου κοστολογήσει το θέμα της επαναφοράς όσων είναι σε αργία. Λοιπόν, από πού θα βρεθούνε;

    Εσείς κύριε αναπληρωτή Υπουργέ εισάγετε την αντισυνταγματικότητα και δεν την εξοβελίζετε, γιατί μονιμοποιήσεις χωρίς τη  συμμετοχή του ΑΣΕΠ,  όπως πάτε να κάνετε, και το οποίο μάλιστα κατά τα άλλα το εκθειάζετε, είναι  αντισυνταγματικές.Άκουσα, μάλιστα, με ενδιαφέρον την άποψή σας για  την επαναφορά των συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια και ανατρέξατε στο αγγλοσαξωνικό Δίκαιο που λέει να δικαζόμαστε από τους ομοίους μας. Πέρα από το ότι τα πειθαρχικά συμβούλια δεν είναι πειθαρχικά Δικαστήρια και να θυμόμαστε και  τη λαϊκή σοφία που λέει για «τον κόρακα  - κοράκου μάτι…» , έχετε δει τη δυσλειτουργία όλα αυτά τα χρόνια, αλλά αν πιστεύετε έτσι,  γιατί δεν τους βάζετε όλους τους συνδικαλιστές να κρίνονται από όλους τους ίδιους τους. Πιστεύετε ότι αυτό θα είναι πιο αποτελεσματικό;
     
    Να  σας υπενθυμίσω, ότι δεν υπερασπιζόσασταν πολίτες, υπερασπιζόσασταν επ’ αμοιβή πελάτες και καλά κάνατε γιατί αυτή ήταν η δουλειά σας, αλλά από τη στιγμή που αποφασίσατε να ανταποκριθείτε στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού για να γίνετε Υπουργός  έπρεπε να κάνετε τα πράγματα σωστά. Επίσης, επειδή σας αρέσει πολύ το αγγλοσαξονικό δίκαιο να σας θυμίσω ότι υπάρχει και το «pro bono» στους δικηγόρους του αγγλοσαξονικού δικαίου για να μην υπάρχουν τέτοιες συγχύσεις. Ειλικρινά αδυνατώ να κατανοήσω το σκεπτικό σας. Γιατί αν κατάλαβα καλά λέτε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων γιατί το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των εργαζομένων είναι ένα και το αυτό; Αυτά κάνουν λίγο λαϊκή δημοκρατία. Υπάρχει και Ιδιωτικός τομέας. Υπάρχουν πολλοί άλλοι πολίτες σε αυτήν την χώρα. Αναφερθήκατε και στον ακτιβισμό. Συγγνώμη αλλά το 12% δεν είναι ακτιβισμός
    «Η επανάληψις μήτηρ πάσας μαθήσεως» αυτό το έχει πει και ο Λένιν για αυτό  θα σας διαβάσω ξανά το άρθρο 6 γιατί δεν  λέει μόνο για οικονομικό συμφέρον. Το άρθρο 6 λέει 

    «Σύγκρουση συμφερόντων ανακύπτει από κάθε κατάσταση στην οποία μέλος της κυβέρνησης ή σύζυγος ή στενός συγγενής ή άλλο πρόσωπο φυσικό ή νομικό, στενώς συνδεόμενο με αυτό έχει άμεσο ιδιωτικό συμφέρον οικονομικό ή άλλο, το οποίο είναι δυνατό να επηρεάσει ή δίδει ευλόγως την εντύπωση ότι επηρεάζει την αμερόληπτη και αντικειμενική εκπλήρωση των καθηκόντων του».

    Σας  ρωτώ με το χέρι στην καρδιά, μπορείτε να πείτε ότι δεν εμπίπτετε σε αυτή την κατηγορία;  Συγνώμη αλλά τα έχετε μπερδέψει. Ο  Κώδικας Δεοντολογίας δεν είναι Ποινικός Κώδικας. Το ρητό λέει,  ότι η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να φαίνεται τίμια. Και στην Ελλάδα της κρίσης είναι επιτακτικό και για ηθικούς λόγους και για πρακτικούς, όπως ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος προηγουμένως. Ειλικρινά εάν ισχύει,  όπως είπε ο κ. Βούτσης, αν είναι σε ισχύ αυτός ο Κώδικας Δεοντολογίας των μελών της κυβέρνησης, ακόμα, απορώ με τις απαντήσεις που παίρνουμε. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε εκτενέστερα αλλά απαντήσεις δεν δόθηκαν σήμερα κ. Βούτση.

    Να πούμε και για το νομοσχέδιο , γιατί λυπάμαι, δεν έχει τον τίτλο που του  ταιριάζει. Αυτό είναι ένα νομοσχέδιο αποδόμησης των μεταρρυθμίσεων, είναι ένα νομοσχέδιο εκ’ συνδικαλισμού της Δημόσιας Διοίκησης. Το τι γίνεται με ταπειθαρχικά συμβούλια που παραδίδονται και πάλι στους συνδικαλιστές, είδαμε ποιες ήταν οι συνέπειες στο παρελθόν,  πάτε να ξαναγυρίσουμε σε αυτό το παρελθόν; Η αυτοδίκαιη αργία ουσιαστικά καταργείται, παρά μόνο δεν καταργείται για όσους έχουν προφυλακιστεί; Φυσικά  δεν θα μπορούσε κάποιος που είναι προφυλακισμένος να δουλεύει. Ένα μεγάλο λάθος που κάνετε είναι ότι πιστεύετε ότι  η χαλάρωση του πειθαρχικού δικαίου ευνοεί τους δημοσίους υπαλλήλους. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω,  ότι ένα συνεκτικό και αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο δίνει αξία στη Δημόσια Διοίκηση και προστατεύει τους άξιους και συνεπείς δημοσίους υπαλλήλους.

     Ένα άλλο σημείο που πραγματικά απορώ είναι με τις αλλαγές που φέρνετε στη δυνατότητα επίταξης  και λέτε, ότι δεν μπορεί να γίνει, μπορεί μεν να γίνει για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά δεν μπορεί να γίνει σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων. Συγνώμη κύριοι Υπουργοί αλλά οι μόνες επιτάξεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια είναι από απεργίες των εργατών καθαριότητας  που είχε φθάσει η δημόσια υγεία να απειλείται ανοιχτά. Σας ρωτάω συγκεκριμένα, εάν γεμίσει η Αθήνα σκουπίδια και απειλείται η δημόσια υγεία τι κάνουμε;
    Για την κοστολόγηση, σας το είπα. Αυτό το κατά την εκτίμηση του επισπεύδοντος Υπουργού δεν το έχουμε ξαναδεί και το αναφέρετε κατά συρροή όλοι. Ό, τι εκτιμάει ο καθένας να το βάλουμε στον προϋπολογισμό. Μία κοστολόγηση;
    Επίσης, θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό και πολύ σοβαρό πρόβλημα την κατάργηση του ελέγχου των δικαιολογητικών και της κατά συρροή μονιμοποίησης  που είχαμε σταματήσει. Αυτή η πρόταση εκθέτει ουσιαστικά εσάς κ. Κατρούγκαλε, γιατί δημόσια έχετε παραδεχτεί ότι εκπροσωπείτε τους Δημάρχους, οι οποίοι ελέγχονται για παράβαση καθήκοντος, επειδή αρνήθηκαν να χορηγήσουν στοιχεία στα κλιμάκια των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για να κάνουν τον επανέλεγχο των μονιμοποιήσεων.
    Πρόκειται, δηλαδή, για την πιο σοβαρή πτυχή του προβλήματος, γιατί εμφανίζεται ο επισπεύδων Υπουργός να καταργεί διάταξη εμποδίζοντας ουσιαστικά το έργο της Δικαιοσύνης που ερευνά την υπόθεση, καταργώντας τη νομική βάση της ποινικής δίωξης που τους έχει ασκηθεί. Με όλα αυτά δίνετε συγχωροχάρτι στους Δημάρχους.

    Θα τα πούμε αναλυτικά,  θέλω όμως να σας πω τη θέση μας, γιατί το προτεινόμενο σχέδιο νόμου κινείται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από όσα πέτυχε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα τελευταία δύο χρόνια με τη στήριξη της σιωπηρής πλειοψηφίας εκατοντάδων χιλιάδων έντιμων και ικανών δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και της σιωπηρής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας που για πρώτη φορά είδε να υλοποιείται μια ολοκληρωμένη προσπάθεια αποκατάστασης του κύρους της δημόσιας διοίκησης και της διάκρισης των χλωρών από τα ξερά.

    Δεν πετύχαμε και λίγα σε σχέση με τις συνθήκες που αντιμετωπίσαμε. Επιφέραμε ισχυρά πλήγματα στη διαφθορά και την κακοδιοίκηση αφού για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος γνώρισε πόσοι και ποιοι είναι οι πειθαρχικά ή ποινικά υπόλογοι υπάλληλοι.

    Εξετάσαμε περισσότερες από τρεις χιλιάδες υποθέσεις, απομακρύνοντας εκατοντάδες από εκείνους που έβλαψαν συστηματικά το δημόσιο συμφέρον και καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη των συμπολιτών τους. Δημιουργήσαμε μόνιμες δομές παρακολούθησης και ελέγχου της πειθαρχικής δικαιοσύνης, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν οι συμπεριφορές του παρελθόντος, αναβαθμίσαμε και ενισχύσαμε τα ελεγκτικά Σώματα, εδραιώσαμε την ασφάλεια δικαίου στους ελεγχόμενους υπαλλήλους μέσω της απομάκρυνσης των υπηρεσιακών παραγόντων από τα πειθαρχικά συμβούλια και τη συμμετοχή μόνο δικαστικών λειτουργών  γεγονός που επέφερε όχι μόνο αύξηση της ταχύτητας εξέτασης των εκκρεμών υποθέσεων αλλά και μία συνολική ποιοτική αναβάθμιση των εκδιδόμενων αποφάσεων όπως σημειώνει στην έκθεσή του ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

    Ωστόσο, όλα αυτά τα επιτεύγματα απειλούνται από τις ρυθμίσεις που η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί να νομοθετήσει αποδεικνύοντας ότι αυτό που θέλει είναι να εγκαθιδρύσει  εκ νέου ένα πλαίσιο ανομίας και αύξησης της επιρροής των συνδικαλιστών στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης ακόμα και στα θέματα της πειθαρχικής  Δικαιοσύνης και το κάνετε βάζοντας τους συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο και της ΠΟΕ –ΟΤΑ αντίστοιχα. Βάζοντας αιρετούς στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια σε αναλογία που θα επηρεάζουν άμεσα τις αποφάσεις,  γιατί γνωρίζετε ότι και οι Διευθυντές που συμμετέχουν στα Πειθαρχικά Συμβούλια επηρεάζονται από τους συνδικαλιστές πολύ εύκολα. Περίμενα αυτά ως έγκριτος Νομικός να τα προσέχετε,.

    Εκεί  που πραγματικά απορούμε είναι με την αυτοδίκαιη αργία, γιατί ναι μεν δεν καταργείτε το θεσμό της αυτοδίκαιης αργίας,  αλλά ουσιαστικά τον αδρανοποιείται, αφού κανένας υπάλληλος δεν μπορεί να τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία για πειθαρχικό λόγο ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρό είναι το αμάρτημα παρά μόνο αν έχει προφυλακιστεί. Δηλ. στέλνετε ένα μήνυμα : κάντε ό, τι θέλετε, καθώς η Διοίκηση δεν έχει ουσιαστικές εξουσίες απέναντί σας και κινδυνεύετε να τεθείτε σε αυτοδίκαιη αργία μόνο για πολύ σοβαρές κακουργηματικές πράξεις. Σκεφτείτε, τι γίνεται για παράδειγμα για κάποιον που έχει παραπεμφθεί αμετακλήτως για κακούργημα ή για τα  αδικήματα της  κλοπής,  της υπεξαίρεσης κοινής και στην υπηρεσία, της απάτης, της εκβίασης , της δωροδοκίας, της απιστίας περί την υπηρεσία, αλλά δεν έχει προφυλακιστεί, οπότε τι εξακολουθεί να δουλεύει; Σκεφτείτε έναν τελωνειακό, ο οποίος έχει παραπεμφθεί αμετάκλητα για δωροδοκία, δεν έχει προφυλακιστεί, θα συνεχίσει να δουλεύει στο Τελωνείο; και αυτό κάνει καλό στην εικόνα, ανεβάζει το κύρος της Δημόσιας Διοίκησης;

    Για τον επανέλεγχο των μονιμοποιήσεων σας το έχω πει έχετε σοβαρότατες ευθύνες και επειδή έχετε παραδεχτεί κ Κατρούγκαλε ότι είναι πελάτες σας, ήταν πελάτες σας οι Δήμαρχοι, λίγο προσοχή.
    Επίσης, είναι το θέμα της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, πρέπει να το ξαναδούμε ξέρω τις ευαισθησίες της Αριστεράς για την απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης απεργών. Υπάρχουν όμως ζητήματα και σας ανέφερα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κ Βούτση γεμίζει η Αθήνα από «βουνά» από σκουπίδια. Τι θα κάνουμε, θα καθόμαστε και θα τα βλέπουμε; Δεν σας λέω ποια θα είναι τα αιτήματα των απεργών, μπορεί να είναι τα δικαιότερα, τι προτάσσετε; Κάπου θα  πρέπει να αρχίσετε να ιεραρχείτε και νομίζω, ότι η δημόσια υγεία είναι  πάνω απ’ όλα. Πάνω και από την απεργία.

    Δεν θα επεκταθώ περισσότερο σε αυτή τη συζήτηση είναι πάρα πολλά τα ζητήματα και πάρα πολλές οι ασάφειες κ Κατρούγκαλε. Να αναφέρω συγκεκριμένα, δίνετε πολλή δουλειά και στους συναδέλφους σας, γιατί όπου υπάρχει ασάφεια στη νομοθεσία είναι η χαρά του δικηγόρου.

    Σας επαναλαμβάνω μην κάνετε αυτό το κακό. Έχουμε πετύχει αρκετά σημαντικά. Μην ξαναδίνετε τη Δημόσια Διοίκηση στους συνδικαλιστές, μην ξανανοίγετε την κερκόπορτα, γιατί υπάρχει και το θέμα με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, το οποίο το αφήνετε ανεξέλεγκτο. Υπάρχουν πάρα πολλά ανοιχτά ζητήματα κκ Υπουργοί, ειλικρινά κάνω έκκληση ξανασκεφτείτε τα.  Φυσικά καταψηφίζουμε.

     


    Ευχαριστώ πολύ».