Σίμος Κεδίκογλου βουλευτής Εύβοιας : Η «δημιουργική ασάφεια» έριξε την κυβέρνηση στη δική της παγίδα
  •  
    Έκκληση στην Κυβέρνηση να επιστρέψει στη λογική απηύθυνε ο Σίμος Κεδίκογλου βουλευτής Εύβοιας, Συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας  χαρακτηρίζοντας όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός περί δημοψηφίσματος ως απειλή εξόδου της χώρας από το ευρώ και ως εκδήλωση αδυναμίας στο να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις, καλώντας παράλληλα, τον συνομιλητή του στην εκπομπή οι «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» -όπου ήταν  σήμερα καλεσμένοι-  κ Καλύβη, υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, να απαντήσει στο ερώτημα, τι άλλαξε από το 2011, τότε που ήταν ενάντια στη βούληση του Γιώργου Παπανδρέου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, έως σήμερα που το θεωρούν καλή λύση. 
    Ο Σίμος Κεδίκογλου έκανε, επίσης, λόγο για ερασιτεχνισμούς από την πλευρά της Κυβέρνησης γιατί, όπως τόνισε,  δεν είναι δυνατόν να βασίζεσαι σε προφορικές συμφωνίες που κανένας δεν γνωρίζει και να επικαλείσαι, παράλληλα, ότι χρησιμοποιείς το «όπλο της δημιουργικής ασάφειας»,  για να πέσεις εν τέλει στη δική σου παγίδα.

    Ακολουθούν βασικά σημεία της συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή οι  «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και  Χρήστο Κούτρα.

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κοιτάξτε, με τον κίνδυνο να χαρακτηριστώ πάλι πεμπτοφαλαγγίτης και πράκτορας των ξένων συμφερόντων θέλω να καλέσω για την επιστροφή στη λογική. Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού χθες ήταν προφανώς υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων που δείχνουν μία αυξανόμενη ανησυχία, φόβο και θυμό. Αναφέρομαι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και 13 μονάδες μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μην κοιτάτε το κομματικό, αυτό δεν αλλάζει εύκολα, εκεί οι μεταστροφές δεν αλλάζουν εύκολα είναι πολύ πιο ενδεικτικές και δηλωτικές του τι θα ακολουθήσει αυτές οι ποιοτικές μετρήσεις. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι ο Πρωθυπουργός υπό το βάρος αυτών των ευρημάτων προσπάθησε να κάνει μία στροφή στο ρεαλισμό. Είναι too little, too late και δεν ξέρω και  κατά πόσο μπορεί. Συγκεκριμένα, όταν ακούω τον Πρωθυπουργό να λέει «παραπλανηθήκαμε», μού κάνει εντύπωση και φοβάμαι μήπως πέσανε στην ίδια τη δική τους παγίδα, της δημιουργικής ασάφειας. Αυτό παθαίνεις και μάλιστα τότε ήταν  περήφανος ο κ Βαρουφάκης,  ότι με «τη δημιουργική ασάφεια» τούς έχω βραχυκυκλώσει». Αποδείχτηκε ότι η «δημιουργική ασάφεια» λειτούργησε εις βάρος μας.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το να μην ζητήσουμε λέτε τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το να μην είναι σαφείς οι όροι. Κανένας δεν δίνει λεφτά τσάμπα. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν. Είναι, επιεικώς,  ερασιτεχνισμός  το να βασίζεσαι σε προφορικές συμφωνίες που δεν γνωρίζει κανένας. Θέλω να πω ότι, όταν εσύ λες ότι χρησιμοποίησα το όπλο της δημιουργικής ασάφειας και αποδεικνύεται, ότι σου γύρισε μπούμερανγκ θα πρέπει να αναθεωρήσεις πολλά πράγματα. Το πρόβλημα ξεκινάει ακριβώς από αυτό. Όταν εμείς κ. Καλύβη σάς καλούσαμε να έρθετε να συμμετάσχετε, έστω ως παρατηρητές στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για να έχετε μία εικόνα, ξέρετε δεν είμαστε ούτε πράκτορες ξένων συμφερόντων, ούτε πολιτικά «μαζοχιστές». Αγωνιζόμαστε για το καλό της πατρίδας μας και αναγνωρίζω σε κάθε κόμμα, ότι μία τέτοια πρόθεση έχει όμως όταν βλέπω ότι δεν κάνετε αυτά που πρέπει, τα στοιχειώδη, scripta manet,  τα γραπτά μένουν. Θέλω να το καυτηριάσω αυτό γιατί ήταν μία πολύ άσχημη στιγμή στη Βουλή, όταν ακούσαμε μέσα στο Κοινοβούλιο πρώτη φορά στα χρονικά, έχουν γίνει οξύτατες αντιπαραθέσεις στο παρελθόν στη Βουλή, αλλά να ακούμε από Υπουργούς, ότι είμαστε πέμπτη φάλαγγα και πράκτορες ξένων συμφερόντων, γιατί; Γιατί επισημαίνουμε τη λογική. Ότι δεν μπορείς να περιμένεις πώς  θα πας εκεί και χωρίς καμία δέσμευση, χωρίς καμία υποχρέωση θα σου δώσουνε αφειδώς λεφτά.
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το δημοψήφισμα είναι ομολογία αποτυχίας που λέει το κόμμα σας;
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πρώτα απ’ όλα μία Κυβέρνηση που καταφεύγει σε δημοψήφισμα για να πάρει τις αποφάσεις που θα έπρεπε να πάρει η ίδια δείχνει αδυναμία.
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί;  είναι μία δημοκρατική διαδικασία.
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, λένε «δεν ξέραμε τι θα αντιμετωπίσουμε και τώρα πρέπει να σας φέρουμε σε εσάς να αποφασίσετε τη συμφωνία». Δεν ξέρουν, γιατί επέλεξαν να μην ξέρουν και σάς το λέω επιεικώς. Δεν θέλω να πω ότι είχαν σκοπιμότητα, ότι δεν ήθελαν να ξέρουν, επέλεξαν να μην ξέρουν. Λοιπόν, τώρα θα καλέσεις το λαό σε χρόνο ρεκόρ να αποφασίσει τι; Ουσιαστικά, το δημοψήφισμα θα είναι ευρώ ή δραχμή, όπως και αν παρουσιαστεί. Το ρεζουμέ αυτό θα είναι. Και σάς το ξαναλέω έτσι όπως το είπε χθες ο Πρωθυπουργός ήταν μία απειλή εξόδου. Θέλω να ρωτήσω τι άλλαξε από τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου έλεγε δημοψήφισμα και όλοι είχαμε επικρίνει, γιατί είχαμε καταλάβει ποιες θα ήταν οι συνέπειες, θα ήταν προάγγελος εξόδου. Τι άλλαξε για τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα και θεωρεί ότι το δημοψήφισμα είναι μία καλή λύση; Τι άλλαξε από το 2011; Γιατί αν δεν κάνω λάθος ήταν ενάντια στη βούληση του Γιώργου Παπανδρέου. Γιατί τώρα ένα δημοψήφισμα είναι καλό και τότε ήταν κακό. Εμείς επιμένουμε, και τότε και τώρα είναι η χειρότερη ιδέα.

    ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ακούω τώρα για πρώτη φορά να αντιλαμβάνονται  ότι πρέπει να κοστολογήσουν. Ότι για να φύγει κάτι, ο ΕΝΦΙΑ για παράδειγμα, πρέπει να αντικατασταθεί από ένα ισοδύναμο. Από τα δύο χρόνια εμπειρίας που είχα σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές το πιο δύσκολο, γιατί και εμείς πάρα πολλά μέτρα δεν θέλαμε να τα πάρουμε, θέλαμε να βρούμε έναν άλλο τρόπο. Ακούστε με λίγο και επειδή κάνατε μία αναφορά, όσες φορές εγώ αναφέρθηκα σε μέτρα ήταν για μέτρα που δεν προβλέπονταν στη συμφωνία και δεν ελήφθησαν ποτέ τελικά, όμως το πιο δύσκολο ήταν όταν προσπαθούσαμε να παρουσιάσουμε ένα ισοδύναμο και εκεί στην κοστολόγηση του ισοδύναμου, εκεί κι αν ήταν δύσκολα τα πράγματα. Και βλέπω κ Καλύβη ότι έχετε για παράδειγμα τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών στα 350 εκατομμύρια ευρώ; και εδώ να ρωτήσω:  κυκλοφορούνε σε όλη την τηλεοπτική πιάτσα, πόσο είναι η διαφημιστική πίτα, είναι  200 εκατομμύρια τώρα;
    Θέλω να πω, επιχειρηματικά, όταν λέω κυκλοφορούν εννοώ ότι ο τροφοδότης των τηλεοπτικών σταθμών είναι η διαφήμιση  ή τουλάχιστον αυτός πρέπει να είναι ο μόνος τροφοδότης. Λοιπόν, πόση είναι η διαφημιστική πίτα στην Ελλάδα;
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 240 εκατομμύρια ευρώ το 2014
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: 240 εκατομμύρια ευρώ  το 2014 και φέτος φοβάμαι ότι πηγαίνουμε χειρότερα και ρωτάω πώς πιστεύετε, ότι θα βρεθούνε τόσα χρήματα, δηλαδή πρέπει κάποιος να αποφασίσει, ότι θα χάσει 50-60 εκατομμύρια στην τηλεοπτική αγορά της Ελλάδας που δεν είναι καθόλου υποσχόμενη. Με ποιο κριτήριο κοστολογήθηκε;
    ΚΑΛΥΒΗΣ: Αν κάποιοι δεν έχουν χρήματα  να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους υπάρχει και ο τρόπος να αλλάξουν χέρια οι ίδιες οι  επιχειρήσεις δεν το καταλαβαίνω αυτό το πράγμα.
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν καταλαβαίνω, αφήστε τα πρόσωπα απ΄  έξω,  καθαρά επιχειρηματικά έχετε μία αγορά που έχει το συνολικό της έσοδο …
    ΚΑΛΥΒΗΣ: Ως Ανώνυμες Εταιρείες πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις δεν αναφέρομαι καθόλου συγκεκριμένα θα έπρεπε να έχουν κλείσει με βάσει το Νόμο των Α.Ε, μιλάτε για ένα καθεστώς στήριξης κάποιων καναλιών το οποίο  με όρους αγοράς θα είχανε κλείσει άρα πάμε σε έναν εξορθολογισμό μπορεί το μέγεθος να είναι μικρότερο αλλά ωστόσο η πράξη μετράει εσείς δεν το κάνατε γιατί ήταν πολιτική σας επιλογή και από τους όρους του μνημονίου.
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Για να μπορείς να κάνεις μία σωστή κοστολόγηση των τηλεοπτικών αδειών πρέπει να έχει συνέλθει λίγο η οικονομία, τώρα σε μία κατάσταση καθίζησης  εσείς πάτε να κοστολογήσετε κάτι που συνεχώς απαξιώνετε. Επίσης, ένα τελευταίο μόνο, γιατί ακούμε πάρα πολλά για τους ιδιοκτήτες. Τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας στα Μέσα Ενημέρωσης, τους τηλεοπτικούς σταθμούς τις σκέφτεστε καθόλου;
    ΚΑΛΥΒΗΣ: Εσείς κλείσατε μία τηλεόραση
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν την κλείσαμε, την αντικαταστήσαμε. Μία τηλεόραση που είχε προϋπολογισμό πάνω απ΄ όλα τα ιδιωτικά κανάλια. Είχε 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο όταν δεν είχαν όλα τα ιδιωτικά κανάλια 300 εκατομμύρια.