«Η Κυβέρνηση έχασε πολύ χρόνο και το κόστος θα είναι μεγάλο»
  •  

    Το τεράστιο κόστος που έχει το γεγονός, ότι η Κυβέρνηση έχασε πολύ χρόνο  στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι  «στην οικονομία ο χρόνος είναι χρήμα» και προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό, προκειμένου να αποφευχθούν τα «βράχια»,  να υπάρξει όσο το δυνατόν συντομότερα συμφωνία. 

        Όσον αφορά  στο πακέτο των  φορολογικών μέτρων  που αναμένονται, υπογράμμισε ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα περίγραμμα, το οποίο δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί και που σε αντιδιαστολή  με τα μέτρα στο mail Χαρδούβελη - τα οποία ήταν προτιμότερα- θα επιφέρουν πολλαπλάσιο κόστος.

    Επεσήμανε, επίσης, ότι γίνεται πάλι το ίδιο λάθος που είχε κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφέροντας συγκεκριμένα, ότι τα 13-14 δισεκατομμύρια ευρώ που εμφανίζονται να λείπουν και πρέπει να καλυφθούνε, θα είναι πάλι κατά 70% από φορολογία και κατά  30% από περιορισμό δαπανών και θα έχουμε εντονότερα υφεσιακά αποτελέσματα.

    «Δεν μπορεί –είπε- την ώρα που συζητάς για τέτοιο κενό, εσύ να το μεγαλώνεις με νομοθετικές πρωτοβουλίες τύπου Κατρούγκαλου». Με ένα νομοσχέδιο αγνώστου κόστους, που έχει ως αποτέλεσμα μία δημόσια διοίκηση αναποτελεσματική και περισσότερο κοστοβόρα.

     Ο Σίμος Κεδίκογλου κληθείς να σχολιάσει  το επεισόδιο που κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη εις βάρος της από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό και την αντιπαράθεση που ακολούθησε  μεταξύ  της Προέδρου της Βουλής και του ΚΚΕ, στηλίτευσε τη στάση της κας Κωνσταντοπούλου, γιατί -όπως είπε- αρνήθηκε να καταδικάσει το συμβάν, τη στιγμή που η ίδια  μέσα στη Βουλή  σχολιάζει το κάθε τι εν είδει δασκάλας-τηλεπαρουσιάστρας.

                 Ο βουλευτής τόνισε χαρακτηριστικά: «το αρραγές μέτωπο εναντίον των ναζιστών διέρρηξε η στάση της Προέδρου. Εκεί έπρεπε να υπάρχει άμεσα ομόφωνη καταδίκη». Υπενθύμισε,  μάλιστα, σειρά ανησυχητικών τοποθετήσεων της κας Κωνσταντοπούλου, όπως την απαράδεκτη κατά τη γνώμη του θέση που είχε εκφράσει, ότι «αποφάσεις της προηγούμενης Βουλής ήταν παράνομες, επειδή δεν ψήφιζαν οι υπόδικοι κρατούμενοι Χρυσαυγίτες βουλευτές».
     
    Ακολουθούν τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Κεδίκογλου:
     
    ·        ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ ΛΑΓΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
     
    Θέλω και εγώ να συγχαρώ τους βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ τον κ Μανιό και τον κ Σμία, όπως και ο βουλευτής της ΝΔ κ Κυριαζίδης ήταν αυτοί που παρενέβησαν εκεί που πήγε ο Λαγός να κυνηγήσει την Κανέλλη. Δεν ξέρουμε τι θα είχε συμβεί αν δεν είχαν παρέμβει αυτοί οι βουλευτές. Τους αναφέρω και ονομαστικά. Θα ήταν καλό η κα Κωνσταντοπούλου, αν δεν εμπιστεύεται τους βουλευτές του ΚΚΕ ή τους βουλευτές της ΝΔ όταν καταγγέλλουνε  να ρωτούσε τον  κ Μανιό και τον κ Σμία. Η κα Κωνσταντοπούλου αρνήθηκε, είπε «να δούμε πρώτα όλα τα στοιχεία και μετά να αποφασίσουμε» και  επειδή είναι η ίδια η κα Κωνσταντοπούλου, η οποία για «ψήλου πήδημα» σχολιάζει  το κάθε τι. Μέσα στη Βουλή ξέρετε, έχουμε μία εντύπωση, ότι δεν έχουμε πρόεδρο έχουμε δασκάλα– τηλεπαρουσιάστρια , που σχολιάζει το κάθε τι. Λοιπόν, όταν σχολιάζεις το κάθε τι δεν έχεις μία κουβέντα καταδίκης για κάτι που σού λέει όλος ο κόσμος ; Δεν εμπιστεύεσαι την αντιπολίτευση, ρωτήστε τη συμπολίτευση.

    Πριν φτάσουμε στην ποινική αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων, προέχει η πολιτική και όταν κάτι συμβαίνει μέσα στη Βουλή- που είμαστε «κουκιά μετρημένα» και ξέραμε όλοι τι είχε συμβεί - επικροτώ και εγώ αυτά που είπε ο κ. Μπαλάφας για αρραγές μέτωπο εναντίον των ναζιστών, αυτό το αρραγές μέτωπο το διέρρηξε η στάση της προέδρου. Εκεί έπρεπε να υπάρχει άμεσα ομόφωνη καταδίκη.

    Θα ήθελα να προσθέσω ένα τελευταίο σχόλιο για την κα Κωνσταντοπούλου, γιατί φοβάμαι,  ότι δεν είναι μεμονωμένο το χθεσινό συμβάν, υπάρχουν σειρά ανησυχητικών τοποθετήσεων. Να υπενθυμίσω την απαράδεκτη κατά τη γνώμη μου θέση, ότι αποφάσεις της προηγούμενης Βουλής ήταν παράνομες, επειδή δεν ψήφιζαν οι υπόδικοι κρατούμενοι Χρυσαυγίτες βουλευτές. Βλέπουμε μία ανησυχητική σύγκλιση και το επισημαίνουμε.
     
    ·     ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
    Για  να αποφευχθούν τα «βράχια» πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Την ίδια ώρα βλέπουμε, εκεί που πανηγύριζαν για τη δημιουργική ασάφεια, τώρα πανηγυρίζουμε για ένα περίγραμμα; Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί. Θέλω να επισημάνω κάποιους κινδύνους. Πρώτα απ’ όλα πιστεύω, ότι έχει γίνει πλέον σαφές, ότι στην οικονομία ο χρόνος είναι χρήμα και έχουμε χάσει πολύ χρόνο και το κόστος βγαίνει πολύ μεγάλο. Θέλω να επισημάνω ένα ακόμα λάθος σύμφωνα με τα όσα μαθαίνουμε. Ότιγίνεται πάλι το ίδιο λάθος που είχε κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου αυτά τα 13-14 δισεκατομμύρια ευρώ που εμφανίζονται να λείπουν και πρέπει να καλυφθούνε, θα είναι πάλι κατά 70% από φορολογία και κατά  30% από περιορισμό δαπανών. Αυτό θα φέρει εντονότερα υφεσιακά αποτελέσματα. Και προσέξτε, από την Ευρώπη οι δηλώσεις είναι προσεκτικές. Σάς επισημαίνω τον Αυστριακό Υπουργό Οικονομικών, σάς επισημαίνω τον  κ Μοσκοβισί, ο οποίος είπε είμαστε πιο κοντά, το ερώτημα είναι αν είμαστε αρκετά κοντά. 

    Ταυτόχρονα, καυτηριάζονται, τουλάχιστον προβληματίζουν,  ορισμένες υπαναχωρήσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης. Δεν μπορεί την ώρα που συζητάς για τέτοια ποσά, για τέτοιο κενό, εσύ να το μεγαλώνεις με νομοθετικές πρωτοβουλίες τύπου Κατρούγκαλου. Ψηφίσαμε  ένα νόμο,  το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, που είναι αγνώστου κόστους.  Ήταν εξαρχής αγνώστου κόστους, δηλαδή, υπήρχε μία σχετική πρόβλεψη του Γενικού Λογιστηρίου για 72 εκατομμύρια ευρώ. 

    Μέσα στο κόστος του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου είναι, επίσης,  η επιστροφή των επίορκων, που ήταν σε αυτοδίκαιη αργία, σωρηδόνΣύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου σε αυτοδίκαιη αργία μπορεί να τεθεί μόνο ένας προφυλακισμένος.  Γιατί σε σειρά άρθρων έγραφε «κατ’ εκτίμηση του επισπεύδοντος Υπουργού»;

    Θέλω να σάς ρωτήσω, στην Ελλάδα της κρίσης προτεραιότητα έχουν αυτά; Και δεν ήταν μόνο αυτό, πολύ αρνητικό στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου είναι ότι αποδίδεται όλη η εξουσία στους συνδικαλιστές, όλη η εξουσία στα Σοβιέτ. Δεν μπορεί να δίνεις τα πειθαρχικά συμβούλια στον έλεγχο των συνδικαλιστών. Φυσικά και πρέπει να υπάρξει συνδικαλισμός, φυσικά και είναι χρήσιμος και πρέπει να λειτουργεί σωστάαλλά ο κομματικός συνδικαλισμός και το να δίνεις την πλειοψηφία των πειθαρχικών συμβουλίων στους συνδικαλιστές δεν βοηθάει. Δεν βοηθάει το να έχεις ρητή αναφορά στο νόμο, ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αναξιοπρεπής ή ανάξια δημοσίου υπαλλήλου συμπεριφορά κάθε μορφή συνδικαλιστικής,  κοινωνικής ή πολιτικής δράσης» και όταν ρώτησα τον Υπουργό : δηλαδή αυτό αφορά και προπηλακισμούς,  αυτό αφορά και εγκλεισμούς, αυτό αφορά και βιαιοπραγίες, γιατί τα έχουμε δει όλα αυτά στο παρελθόν, δεν είπε κουβέντα ο Υπουργός. 

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσύ νομίζεις ότι από όλο το πακέτο το νομοσχέδιο  Κατρούγκαλου είναι το βασικό;

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το θέμα της αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης είναι στα προαπαιτούμενα. Οι μεταρρυθμίσεις για διαφάνεια, αποτελεσματικότητα,ταχύτητα. Επισημαίνω, ότι με τον τρόπο που  είχαμε κάνει τα πειθαρχικά συμβούλια με δικαστικούς και μόνο, αυξήθηκε  και η ταχύτητα εξέτασης των υποθέσεων. Μέσα σε λίγους μήνες εξετάστηκαν 3.000 υποθέσεις,  που χρονίζανε στα συρτάρια καιαποδόθηκαν ευθύνες σε εκατοντάδες υπαλλήλους. Τώρα, πάλι θα φθάσουμε σε ένα καθεστώς ατιμωρησίας ουσιαστικάΌλα αυτά πιστεύετε, ότι κάνουν μία αποτελεσματικότερη και όχι τόσο κοστοβόρα δημόσια διοίκηση; Πιστεύετε, ότιείναι καλό για τη δημόσια διοίκηση να επιστρέφει κάποιος, ο οποίος έχει παραπεμφθεί τελεσίδικα για κακούργημα;

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε κάντε συμφωνίαβεβαίως όλοι θέλουμε συμφωνία, με ποιους όρους όμως;

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το mail του Χαρδούβελη δεν θα ήταν καλύτερο από αυτά που ακούμε τώρα; Τα μέτρα στο mail Χαρδούβελη δεν ήταν προτιμότερα;

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν ισχύουν αυτά που λένε οι πληροφορίες το mail Χαρδούβελη ήταν πιο ήπιο.