Σίμος Κεδίκογλου - Η Κυβέρνηση πίστευε, ότι κέρδιζε χρόνο και έχανε χρήμα
  •  

    Ο Συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης, Βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας Σίμος Κεδίκογλου, συμμετείχε σήμερα, Τρίτη 12 Μαΐου, σε πάνελ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» με τους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου.

    Σίμος Κεδίκογλου: «Η Κυβέρνηση πίστευε ότι κέρδιζε χρόνο και έχανε χρήμα»
    Σε προσπάθειες να συγκαλυφθούν οι σοβαρότατες ευθύνες της Κυβέρνησης για το χάσιμο χρόνου στις διαπραγματεύσεις απέδωσε ο Σίμος Κεδίοκογλου την επίθεση το Μαξίμου εναντίον του κ. Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με το e-mail της Τράπεζας της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως χρησιμοποιούν μια νέα εκδοχή, της θεωρίας του εσωτερικού εχθρού, γιατί τώρα ανακάλυψαν τα λάθη που έκαναν, καθώς θα έπρεπε να ήταν σαφέστερα προσδιορισμένες οι υποχρεώσεις στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. 

     
    Μιλώντας στο πάνελ της εκπομπής «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» υποστήριξε, ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ο άνθρωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το να θεωρεί κάποιος, ότι είναι ανθέλληνας είναι τουλάχιστον επικίνδυνο. 
     
    Απαντώντας στον γενικό γραμματέα των ΑΝΕΛ ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του κ. Στουρνάρα, δήλωσε: « Όποιος δεν σας αρέσει να παραιτηθεί; Αυτή τη Δημοκρατία θέλετε; Αντί να κάτσουμε να δούμε, πως θα αναπτύξουμε τη χώρα μας εσείς το μόνο που θέλετε είναι να διώξετε όποιον δεν συμφωνεί. Όταν κάποιος δεν σας είναι ευχάριστος δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να φεύγει». 
     
    Ο βουλευτής κατηγόρησε την Κυβέρνηση για την πολιτική που ακολούθησε, γιατί –όπως είπε- δεν κερδίζαμε χρόνο, αλλά χάναμε χρήματα και επίσης σε σχέση με το mail Χαρδούβελη απέρριψαν μία καλύτερη λύση και πήγαν σε μία χειρότερη.
     
    Για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι το δημοψήφισμα είναι μόνο για όσους δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. 
     
    Ακολουθούν τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Σίμου Κεδίκογλου: 
     
    «Με ανησυχεί πάρα πολύ ότι βλέπουμε μία νέα εκδοχή της θεωρίας του εσωτερικού εχθρού. Θεωρώ, ότι αυτή η απόπειρα γίνεται για να συγκαλυφθούν οι σοβαρότατες ευθύνες της Κυβέρνησης για το που βρισκόμαστε σήμερα. 
     
    Η Κυβέρνηση πίστευε, ότι κέρδιζε χρόνο και έχανε χρήμα. Στην οικονομία ο χρόνος σημαίνει χρήμα και έχουμε χάσει πολύ χρόνο. Όλα αυτά της δημιουργικής ασάφειας τα πληρώνουμε τώρα. Βέβαια, ανακάλυψαν και οι ίδιοι ότι θα έπρεπε να ήταν σαφέστερα προσδιορισμένες οι υποχρεώσεις στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. 
     
     Ένα άλλο μεγάλο λάθος που είχε γίνει επίσης, είναι ότι για επικοινωνιακούς λόγους είπαμε να καταργήσουμε την τρόικα να αλλάξουμε την ορολογία να μιλάμε με τους θεσμούς. Μιλώντας με έναν – έναν τους θεσμούς είσαι σε πολύ δυσκολότερη θέση απ’ ότι και με τους τρεις μαζί, όπως έχει δείξει η εμπειρία. Αλλά , ας έρθουμε στο θέμα του κ. Στουρνάρα. Πρώτα απ’ όλα, ας δεχθούνε, ότι είχε πολύ δίκιο, όταν ως Υπουργός Οικονομικών καλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει, να παρακολουθήσει ως παρατηρητής χωρίς ανάληψη καμιάς ευθύνης τις διαπραγματεύσεις για να έχουν αντίληψη του όλου πλαισίου. 
     
    Θέλω να υπενθυμίσω πόσες φορές ο κ. Προβόπουλος όταν ήταν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, πόσες δημόσιες παρεμβάσεις είχε κάνει που δεν ήταν ευχάριστες για την Κυβέρνηση Σαμαρά. Αυτός είναι ο ρόλος του Κεντρικού Τραπεζίτη. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνα αυτά και ποια διαρροή, έχουμε καταγγελίες για υποκλοπή, σοβαρότατες. Ήταν ένα e-mail, το οποίο, όπως μαθαίνουμε, κάποιος από την ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε διάλογο με έναν δημοσιογράφο. 
     
    Ο δημοσιογράφος ζητούσε επιβεβαίωση κάποιων στοιχείων. Ποια είναι τα στοιχεία που έχει το e-mail τα οποία θεωρούνται, ότι μεροληπτούν εις βάρος της Κυβέρνησης; Είναι αντικειμενικά στοιχεία. Πόσα λεφτά έφυγαν, που βρίσκονται οι καταθέσεις. Έπρεπε να μην απαντήσει σε δημοσιογράφο για στοιχεία τα οποία είναι γνωστά; Δεν καταλαβαίνω αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας. 
     
    Επαναλαμβάνω, βλέπουμε πάλι τη θεωρία του εσωτερικού εχθρού για να δικαιολογηθούν τα δικά μας λάθη. Επίσης, ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ο άνθρωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Να θεωρείς, ότι είναι ανθέλληνας είναι τουλάχιστον επικίνδυνο. Και μάλιστα, με τέτοια ανύπαρκτα στοιχεία, με θεωρίες συνωμοσίας, με υποκλοπές. Προσέξτε, καταγγέλθηκαν υποκλοπές από παρακρατικούς από τον Θανάση Τσεκούρα και τα όσα είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χθες ως απαντήσεις, δεν τα κρίνω καθόλου ικανοποιητικά.
     
    Τα στοιχεία δεν έχουν αμφισβητηθεί από κανέναν και θέλω να ρωτήσω: μπορεί ένας δημοσιογράφος να ζητήσει επιβεβαίωση των στοιχείων που έχει από την Κεντρική Τράπεζα; Επιτρέπεται ή το απαγορεύουμε και αυτό;. Αυτό είναι το mail και δεν το λέω εγώ, το λέει ο παραλήπτης. 
     
    Ο Θανάσης Τσεκούρας δήλωσε δημοσίως, με ανοιχτή επιστολή, ότι «εγώ απηύθυνα ένα ερώτημα για επιβεβαίωση των στοιχείων που είχα στην Κεντρική Τράπεζα και έλαβα αυτή την απάντηση, δεν το έχω δώσει σε κανέναν». Το e-mail δεν είχε πολλαπλούς παραλήπτες, ήταν μια απάντηση σε έναν δημοσιογράφο, δεν ήταν επίσημο έγγραφο, υπεκλάπη. 
     
    Να σας κάνω μία αντίστροφη κριτική; Με την ελληνική οικονομία εκεί που είναι αυτή τη στιγμή, έχουν επιδεινωθεί όλοι οι δείκτες, όπως έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο τρίμηνο, δεν θα έπρεπε να είχε πει κάτι δημόσια ο κεντρικός Τραπεζίτης; Εγώ ξέρω ότι ο κ. Προβόπουλος επί Κυβέρνηση Σαμαρά σίγουρα θα είχε παρέμβει, απλώς το σημειώνω. Για να πληρωθεί το ΔΝΤ κάναμε αλχημεία τρομερή, μάλιστα, το υπερηφανευόμαστε κιόλας. Συγνώμη, βρήκαμε τα λεφτά για τη δόση παίρνοντάς τα από τη συνδρομή. Είμαστε ικανοποιημένοι; 
     
    Αντί να κοιτάξετε τι έλεγε το mail Χαρδούβελη και τι λένε τα σημερινά δεδομένα και να προσπαθήσετε να ανατρέψετε ορισμένα από αυτά - και να βοηθήσουμε και εμείς - σίγουρα απορρίψατε μία καλύτερη λύση και πήγατε σε μία χειρότερη».
     
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΩΝ ΑΝΕΛ κ ΜΟΙΡΑ 
     
    «Ο Διοικητής του ΙΚΑ είναι αρμοδιότητα της Κυβέρνησης, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι. Θέλω να υπενθυμίσω, ότι δεν είναι η πρώτη απόπειρα που βλέπουμε να αλωθούνε Ανεξάρτητοι θεσμοί . 
     
    Στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου υπήρχε μία περίεργη πρόβλεψη, που έβαζε ένα φαινομενικώς αθώο όριο ηλικίας, το οποίο ουσιαστικά σήμαινε ότι θα «σκουπίζανε» όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές και μετά από εντονότατα αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης αποσύρθηκε και δέχθηκε ότι οι εν ενεργεία πρόεδροι και μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών θα ολοκληρώσουν τη θητεία τους. 
     
    Οι Διοικητές και Υποδιοικητές των Νοσοκομείων ήρθαν να ζητήσουν νομική γνώμη γιατί ζήτησε ο Υπουργός Υγείας τις παραιτήσεις όλων, ενώ έχουν συμβάσεις. 
     
    Όποιος δεν σας αρέσει να παραιτηθεί; Αυτή τη Δημοκρατία θέλετε; Αντί να κάτσουμε να δούμε, πως θα αναπτύξουμε τη χώρα μας εσείς το μόνο που θέλετε είναι να διώξετε όποιον δεν συμφωνεί. Όταν κάποιος δεν σας είναι ευχάριστος δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να φεύγει». 
     
    ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
     
    «Πρώτα απ’ όλα να δούμε τη συμφωνία και δεύτερον να δούμε και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, γιατί το να σε λένε προδότη και πράκτορα, συγνώμη άμα συμφωνήσετε με όρους χειρότερους από το e-mail Χαρδούβελη και επιμένετε να μας λέτε προδότες και υπηρέτες των ξένων και πράκτορες, όπως ακούσαμε πρόσφατα στη Βουλή, απαράδεκτους τέτοιους χαρακτηρισμούς και πεμπτοφαλαγγίτες τέτοια πράγματα δεν έχουν ξανακουστεί. Λοιπόν, χαίρομαι που σιγά – σιγά καταλαβαίνουν ότι δεν κερδίζαμε χρόνο χάναμε χρήματα. Να υπενθυμίσω ορισμένα βασικά στοιχεία. 
     
    Δαπάνες και έσοδα, για να έχεις πλεόνασμα, έστω ένα μικρό πλεόνασμα πρέπει να το έχεις ακόμα και αν μειωθεί η πρόβλεψη του 3% στο 2%, στο 1,5% , μέχρι στιγμής τα μόνα νομοθετήματα που έχει φέρει η Κυβέρνηση είναι αύξηση δαπανών και μάλιστα αγνώστου ύψους. 
     
    Ο νόμος Κατρούγκαλου, στο νομοσχέδιο που ψηφίσατε σε πλειάδα άρθρων έλεγε «κόστος κατ’ εκτίμηση του επισπεύδοντος Υπουργού», αυτά είναι τα νομοθετήματα που έχουν έρθει. Τίποτα για ανάπτυξη. Είπατε για κοστολογημένα μέτρα, το να λες ότι θα βγάλω 350 εκατομμύρια ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες είναι επιεικώς ανεδαφικό. Τρίτον, το δημοψήφισμα είναι για τους ανεύθυνους».