Να χρηματοδοτηθούν οριστικές μελέτες για την κατασκευή φραγμάτων στην Εύβοια ζήτησε ο Σίμος Κεδίκογλου
  •  

    Τη χρηματοδότηση της οριστικής μελέτης του Φράγματος επί του ποταμού Ξηροπόταμου του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού και την υλοποίηση δέσμευσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ένταξή της στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Φραγμάτων ζήτησε ο  Σίμος Κεδίκογλου, βουλευτής Ευβοίας, Συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας από τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, με τον οποίο συναντήθηκε την Τρίτη 12 Μαΐου.
    Πρόκειται για ένα έργο πνοής, άμεσης και μεγάλης απόδοσης,  που θα επιτρέψει την ολοκληρωμένη άρδευση της πεδιάδας Ασμηνίου -Ιστιαίας-Ωρεών και θα δώσει περίσσευμα για ενδεχόμενες ανάγκες ύδρευσης. Το έργο αυτό οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής περιμένουν και επιθυμούν από γενεές ολόκληρες, καθώς τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, δίνοντας μεγάλες δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης ανάλογης της λίμνης Πλαστήρα.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι η προμελέτη έχει ξεκινήσει με δαπάνες του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού, ο οποίος υπερέβαλε σε συμμετοχή σε ό, τι αφορά το έργο, καθώς κανένας άλλος Δήμος δεν έχει προχωρήσει σε τέτοιες δαπάνες για όσα φράγματα έγιναν. Η προμελέτη εγκρίθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με πολύ ευμενή σχόλια.
    Με την ευκαιρία ο βουλευτής κρίνει σκόπιμο να επανέλθει στην προστασία του Ληλάντιου πεδίου από τις πλημμύρες, υπενθυμίζοντας, ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και η Αντιπεριφέρεια Ευβοίας είχαν προβεί σε αναγνωριστική μελέτη – επισκόπηση του  θέματος και είχαν καταλήξει στην κατασκευή φραγμάτων προς ανάσχεση των πλημμυρών και επιπλέον προς ύδρευση των περιοχών των Δήμων Διρφύων-Μεσσαπίων, Χαλκιδέων μέχρι και της Ερέτριας.
    Είναι ένα έργο μείζονος σημασίας που θα επιφέρει αλλαγή στη συμπεριφορά του πληθυσμού χιλιάδων ετών και θα μετατρέψει τον Λήλαντα ποταμό από πηγή καταστροφής σε ευλογία Θεού. Τα ίδια ισχύουν και για τον Ενιπέα ποταμό (ρεύμα οικισμού Κομήτου) της Καρυστίας και φράγμα στη διασταύρωση του ποταμού με την οδό Καρύστου-Κομήτου-Αμυγδαλιάς, που μπορεί να υδρεύσει όλη την κατάντη περιοχή και να υδρεύσει την Κάρυστο, η οποία ως τουριστικός προορισμός έχει μεγάλη ανάγκη ύδρευσης.
    Ο Σίμος Κεδίκογλου επαναφέροντας τα θέματα αυτά  στο προσκήνιο συστήνει στους Δήμους Χαλκιδέων και Καρυστίας και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να προχωρήσουν στις προκαταρκτικές μελέτες προστασίας του Ληλάντιου πεδίου και ύδρευσης της Καρύστου.