Το μοντέλο που βλέπουμε έχει μόνο αύξηση φορολογικών εσόδων
  •  

    «Η τακτική του να κερδίσουμε χρόνο με δημιουργική ασάφεια γυρνάει μπούμερανγκ εναντίον σου» σχολίασε ο Σίμος Κεδίκογλου, βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τονίζοντας, παράλληλα, ότι βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή όλων των τελευταίων ετών με ευθύνη της Κυβέρνησης, καθώς εξαιτίας της έλλειψης σχεδίου κινδυνεύουμε να τα χάσουμε όλα.

     

    Όπως είπε, είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε τον διακανονισμό το συντομότερο δυνατόν και να εξεταστούν τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν, στο πλαίσιο μιας εθνικής συνεννόησης, γιατί το μοντέλο που βλέπουμε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι υφεσιακό και θα φέρει ακόμα χειρότερα αποτελέσματα, εφόσον δεν προβλέπεται περιορισμός των δημόσιων δαπανών παρά μόνο αύξηση των φορολογικών εσόδων.

     
    Ο Σίμος Κεδίκογλου έθεσε τον προβληματισμό, για το εάν η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση όσον αφορά στις προτεραιότητές της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας εξαντλείται στον Νόμο Κατρούγκαλου για τις επαναπροσλήψεις, είτε στις πρωτοβουλίες για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, είτε στο να διώξεις τους διοικητές των Νοσοκομείων πληρώνοντας αποζημιώσεις ή ακόμα στο να τσακώνονται δύο υπουργοί, για το ποιος θα αναλάβει την Αρχή πληρωμών της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, τη στιγμή που υπάρχουν χρήματα, τα οποία δικαιούνται ελληνικές επιχειρήσεις και δεν λαμβάνουν. 
     

    «Σε αυτό το τετράμηνο- είπε χαρακτηριστικά- έχουμε δει να αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες χωρίς να είναι αυτές οι προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας. Το μείζον είναι, πώς θα καταφέρουμε να έχουμε το κράτος που χρειαζόμαστε, με τα έξοδα που μπορούμε να κάνουμε. Κανένας δεν μάς δίνει λεφτά για να δημιουργούμε νέο χρέος. Θα πρέπει να ισοσκελιστούν έσοδα και δαπάνες. Είναι βασικό να μειωθούν τα φορολογικά βάρη, διατηρώντας ισοσκελισμένο τον προϋπολογισμό».

    Ο κ. Κεδίκογλου επανέλαβε, ότι θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ο εθνικός διχασμός, τονίζοντας παράλληλα, ότι το να αναζητούνται εσωτερικοί εχθροί για να δικαιολογηθεί η ανικανότητα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

    Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Κεδίκογλου :

    ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εσείς ζητάτε συμφωνία. Υπάρχει η πρόταση από ελληνικής πλευράς, θέλω τη γνώμη σας για την πρόταση από ελληνικής πλευράς, θέλω τη γνώμη σας για την πρόταση των εταίρων και αν θεωρείτε, ότι το κόμμα σας θα μπορούσε να υποστηρίξει μία συμφωνία που θα βασίζονταν στην πρόταση των εταίρων

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Προσέξτε, πρώτα απ’ όλα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο πολύ χειρότερο απ’ ότι μπορούσε κανείς να φανταστεί στις αρχές του χρόνου. Είναι φυσική κατάληξη, όταν προχωράς χωρίς σχέδιο και τελειώνει ο χρόνος φθάνεις σε ένα τέτοιο σημείο.

    ΛΥΡΙΤΖΗΣ : Είναι ευθύνη της κυβέρνησης;

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Βεβαίως, αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε σχέδιο. Αποδείχτηκε, ότι η τακτική του να κερδίσουμε χρόνο με δημιουργική ασάφεια γυρνάει μπούμερανγκ εναντίον σου και έχουμε φθάσει σ’ αυτό σημείο. Εμείς έχουμε μία βασική διαφορά. Ο στόχος του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού είναι εκ των ων ουκ άνευ. Με το χρέος ό, τι και να γίνει, πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος να χαρακτηριστεί βιώσιμο, μπορεί να βρεθεί λύση και για τις δόσεις, όμως, κανένας δεν θα μας δίνει λεφτά για να δημιουργούμε νέο χρέος. Συνεπώς πρέπει να ισοσκελιστούν έσοδα και δαπάνες. Μέχρι στιγμής από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχουμε δει μόνο να αυξάνονται οι δαπάνες. Ο ισοσκελισμός επιτυγχάνεται με δύο τρόπους: αυξάνοντας έσοδα και μειώνοντας δαπάνες. 

    Το μοντέλο που βλέπουμε έχει μόνο αύξηση φορολογικών εσόδων. Αντίστοιχα σε αυτό το τετράμηνο έχουμε δει να αυξάνονται δημόσιες δαπάνες, χωρίς να είναι αυτές οι προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας. Συνεπώς, εκεί έχουμε βασικές αντιρρήσεις. Συμφωνούμε στο στόχο, όμως, το μείγμα αυτό είναι υφεσιακό, θα φέρει ακόμα χειρότερα αποτελέσματα. Πρέπει, οπωσδήποτε, διατηρώντας την επίτευξη του στόχου να αλλάξουμε το μείγμα και εκεί είναι που θα δώσουμε τη μάχη.

    ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Επειδή ο κ. Σαμαράς προτείνει την εθνική συνεννόηση, υπάρχει πεδίο εθνικής συνεννόησης κατά τη γνώμη σας και ποιο είναι αυτό και δεύτερον απαντήστε μου και στην ερώτηση, αν η ΝΔ είναι έτοιμη στο όνομα του να υπάρξει συμφωνία να αποδεχτεί ακόμα και την πρόταση των εταίρων.

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εθνική συνεννόηση πρέπει να υπάρξει. Είναι κρίσιμες στιγμές, ίσως οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους, αλλά είμαστε στην πιο κρίσιμη φάση όλων των τελευταίων ετών, κινδυνεύουμε να τα χάσουμε όλα, αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό. Εδώ μιλάμε για περιορισμό των απωλειών. Και να αλλάξουμε τον διακανονισμό το συντομότερο δυνατόν. Επαναλαμβάνω για μάς είναι μείζον το να μειωθούν τα φορολογικά βάρη, διατηρώντας ισοσκελισμένο τον προϋπολογισμό.

    ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Άρα δεν σας καλύπτει το πρόγραμμα που προτείνει η Κυβέρνηση.

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μα το πρόγραμμα που προτείνει η Κυβέρνηση κ. Λυριτζή για παράδειγμα λέει 100 εκατομμύρια ευρώ από φορολόγηση των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Όλος ο τζίρος, όλες οι τηλεοπτικές διαφημίσεις ετησίως στην Ελλάδα είναι 200 εκατομμύρια. Σάς ρωτάω, πώς θα βάλεις 100 εκατομμύρια φορολογία σε μία αγορά των 200 εκατομμυρίων.

    ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θέλει να κλείσει τα υπόλοιπα κανάλια ό, τι απέμεινε κ. Κεδίκγολου δεν το έχετε καταλάβει; Να φύγουν οι μισοί εργαζόμενοι από τα κανάλια θέλει και να φύγουν και οι καναλάρχες .

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τα λεφτά δεν θα βρεθούνε, είναι ανέφικτο, είναι ευχολόγιο. Πρέπει να δούμε, πώς θα καταφέρουμε να έχουμε το κράτος που χρειαζόμαστε, με τα έξοδα που μπορούμε να κάνουμε. Αυτό είναι μείζον. 

    ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επομένως δεν συμφωνείτε ούτε με την πρόταση της Κυβέρνησης, για να το καταλάβουμε. Συνολικά λέω, δεν συμφωνείτε;

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μα σάς επισημαίνω λάθη, γιατί στην πρόταση της Κυβέρνησης δεν έχει περιορισμό των δημοσίων δαπανών. Εκεί που υπάρχει περιθώριο περιορισμού.

    ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πως δεν έχει; έχει αποκρατικοποιήσεις μέσα , πώς δεν έχει.

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αποκρατικοποιήσεις με βαριά καρδιά και αφού έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Τα περιφερειακά αεροδρόμια δεν θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει τόσο καιρό; Εδώ δεν υπάρχουν τα λεφτά για να λειτουργήσουν τα αεροδρόμια. Ήταν τεράστιο λάθος που βρεθήκαμε να συζητούν μόνοι τους οι δανειστές. Είναι ακατανόητο πώς μπορεί να πηγαίνει ο πρωθυπουργός για μία κρίσιμη συνάντηση με τον Γιούνκερ και ο Υπουργός Οικονομικών δεν είναι μαζί του.

    ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ήταν ο Τσακαλώτος, πώς δεν ήταν μαζί του, αυτός κάνει τη διαπραγμάτευση τώρα.

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Συγνώμη, αλλά δύο χρόνια που ήμουν δίπλα στον πρωθυπουργό σε τέτοιες κρίσιμες συναντήσεις ο Υπουργός Οικονομικών ήταν πάντα δίπλα. 

    ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τι δαπάνες να κόψεις. Έχουμε κάνει τα Νοσοκομεία, το μαύρο τους το χάλι το ξέρουμε όλοι. Τα σχολεία μην πω τι, τα μαζεύουνε οι οικογένειες μεταξύ τους για να λειτουργήσουν τα σχολεία. Εδώ οι αναπηρικές έχουν κοπεί. Δηλ. τι να κόψεις πια;

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εδώ και τρεις μήνες έχει να πληρωθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που είχαμε ξεκινήσει πιλοτικά σε 13 πόλεις κ. Λυριτζή ακούστε το αυτό, υπάρχουν λεφτά τα οποία δικαιούνται ελληνικές επιχειρήσεις και κάθονται, γιατί δύο Υπουργοί τσακώνονται για το ποιος θα έχει την Αρχή πληρωμών της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. Ένα τελευταίο γιατί είναι το πιο ανησυχητικό. 

    Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία τον εθνικό διχασμό. Το να αναζητούνται εσωτερικοί εχθροί για να δικαιολογηθεί η ανικανότητα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Εμείς είχαμε μία άλλη διαπραγμάτευση. Όταν αφήσαμε τα πράγματα οι απαιτήσεις των δανειστών ήταν 1,5 το πολύ 2 δισεκατομμύρια τώρα έχουν ξεπεράσει τα 3,5 – 4.

    ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Υπάρχει ένα πρωτεύον στοιχείο, και είναι μια ερώτηση σε όλους για να κλείσουμε κιόλας, υπάρχει ένα πρωτεύον στοιχείο για όλους σας σταθεροποίησης της κατάστασης και ποιο είναι το πλαίσιο που τη σταθεροποιεί. Εάν αντιμετωπίσουμε μία εμμονή ως χώρα από την άλλη πλευρά που λέει εμείς δεν κάνουμε πίσω σε αυτό που δώσαμε στον πρωθυπουργό, την πρόταση των πέντε εταίρων, αυτό θέλουμε, αν το εμφανίσουν ως τελεσίγραφο, τι κάνουμε ως χώρα;

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πρώτα απ΄ όλα επειδή το είχα πει πολλές φορές στην εκπομπή σας, όταν ήμουν κυβερνητικός εκπρόσωπος, θυμάστε πόσες φορές και ο Γιάννης Στουρνάρας είχαμε καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει ως παρατηρητής χωρίς καμία ανάληψη ευθύνης στις διαπραγματεύσεις για να έχουνε μία εικόνα, δεν ήθελε, για αυτό και άργησε να μάθει. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν κ. Λυριτζή. 

    Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους αλλάζοντας τη «συνταγή». Οι δανειστές θέλουν να πετύχουμε τους στόχους. Θέλουν για παράδειγμα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Να πω δυο τρία πράματα, γιατί αναφέρθηκε ο κ. Μανιός στα Νοσοκομεία, είναι προτεραιότητα στον τομέα υγείας να διώξεις τους Διοικητές πληρώνοντας αποζημιώσεις; Εκεί πρέπει η Ελλάδα να ξοδέψει τα λεφτά της; 

    Με το θέμα της ΔΕΗ, να σάς πω τι πρέπει να κάνουμε; Γιατί το ενεργειακό κόστος είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα. Να ζητήσουμε εξαίρεση από την Ε.Ε να μπορέσουμε να στραφούμε στο λιθάνθρακα, η Ελλάδα έχει αποθέματα, και να κατεβάσουμε το ενεργειακό κόστος και εκεί πέρα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. 

    ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Στο ενεργειακό εγώ δύο πράγματα έχω δει: την πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ στη ΔΕΗ και την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών για τον αγωγό του φυσικού αερίου από τη Ρωσία

    ΚΕΔΙΚΓΟΛΟΥ: Αυτό θα πρέπει να μάς διδάξει πολλά για το πως δεν πρέπει να γίνονται ερασιτεχνισμοί στη στρατηγική «σκακιέρα» και επίσης να σάς πω κάτι, το ΕΚΑΣ που λέτε είναι 100 εκατομμύρια, ο Νόμος Κατρούγκαλου για τις επαναπροσλήψεις έχει το ίδιο κόστος , η επαναλειτουργία της ΕΡΤ είναι άλλα 200 εκατομμύρια, είναι αυτές οι προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομίας;