Σίμος Κεδίκογλου: «Η υπερφορολόγηση θα «σραγγαλίσει» ακόμα περισσότερο την οικονομία»
  •  

    «Είναι επιτακτική η ανάγκη να καταφέρει η Κυβέρνηση να κλείσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία» επεσήμανε ο Σίμος Κεδίκογλου βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ, υπογραμμίζοντας, ότι στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχουμε βιώσει με το χειρότερο δυνατό τρόπο το ρητό «ο χρόνος είναι χρήμα».

    Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά» ο βουλευτής ανέφερε πως η υπερφορολόγηση, για την οποία γίνεται συζήτηση, είναι το αποτέλεσμα της μη περιστολής δαπανών. Παράλληλα, κατηγόρησε την Κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί όσον αφορά στις προτεραιότητες που θέτει και που οδηγούν σε αύξηση των δημόσιων δαπανών, υπενθυμίζοντας, ότι ο νόμος Κατρούγκαλου για τις επαναπροσλήψεις είναι αγνώστου δημοσιονομικού κόστους και σε πολλές περιπτώσεις «κατ’ εκτίμηση του επισπεύδοντος Υπουργού», ενώ και τα πανηγύρια, γιατί ξανάνοιξαν την  ΕΡΤ σημαίνει επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο Σίμος Κεδίκογλου τόνισε, ότι το ζητούμενο είναι η βιώσιμη ισορροπία. Η αναπτυξιακή ισορροπία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Όπως είπε: «αν δεν περιορίσουμε δαπάνες εκεί που μπορούμε, εκεί που πρέπει, τότε η υπερφορολόγηση, που είναι απαραίτητη για τον ισοσκελισμό εσόδων και δαπανών,  θα «στραγγαλίσει» ακόμα παραπάνω την  οικονομία». 

    Ακολουθεί η τοποθέτηση του Σίμου Κεδίκογλου:

    «Όλη αυτή η υπερφορολόγηση που συζητάμε είναι ακριβώς γιατί δεν γίνεται καμία περιστολή δαπανών. Αντίθετα, σε αυτό το τετράμηνο, τεσσεράμισι μήνες που περάσανε, είδαμε να αυξάνονται δημόσιες δαπάνες με μία ιεράρχηση που μού είναι επιεικώς ακατανόητη, γιατί όταν για παράδειγμα ο νόμος Κατρούγκαλου, γιατί ψηφίστηκε πλέον, για τις επαναπροσλήψεις, το ξέρετε ότι είναι αγνώστου δημοσιονομικού κόστους; Το ξέρετε ότι σε σειρά άρθρων έλεγε: «κόστος κατ’ εκτίμηση του επισπεύδοντος Υπουργού»; Χονδρικά το υπολογίζουμε πάνω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ. 

    Είδαμε όλα τα πανηγύρια που ξανάνοιξαν την ΕΡΤ. Το ξέρετε ότι αυτό σημαίνει συν 200 εκατομμύρια ευρώ;. Το ξέρετε ότι αυτά που λέγανε για την κατάργηση του ΕΚΑΣ ήταν για  μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ; Πρέπει να ιεραρχήσουμε και αν δεν περιορίσουμε δαπάνες εκεί που μπορούμε, εκεί που πρέπει, τότε η υπερφορολόγηση, που είναι απαραίτητη για τον ισοσκελισμό εσόδων και δαπανών,  θα «στραγγαλίσει» ακόμα παραπάνω την  οικονομία. 

    Και κάτι ακόμα, η εκροή καταθέσεων στοιχίζει πανάκριβα. Τα 100 δισεκατομμύρια που έφυγαν από τότε που άρχισε η εκλογολογία στοιχίζουνε στο ελληνικό Δημόσιο 1,5 δις ευρώ το χρόνο. Επειδή απορούσατε, πώς από το 1 δις ευρώ  μέτρα το Δεκέμβριο πήγαμε στα 5,8 δις ευρώ, 1,5 από αυτά είναι μόνο οι εκροές καταθέσεων.

    Ο χρόνος είναι χρήμα. Το έχουμε βιώσει με το χειρότερο  δυνατό τρόπο στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Πρέπει να κλείσει συμφωνία, η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Βαθειά  ευχή μου να τα καταφέρει η Κυβέρνηση να είναι μία συμφωνία καλύτερη από αυτά που ακούμε. Το ζητούμενο είναι η βιώσιμη ισορροπία. Η αναπτυξιακή ισορροπία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δεν μπορεί να «στραγγαλιστεί» ο ιδιωτικός τομέας από νέα υπερφορολόγηση. Πρέπει να περιοριστούν δημόσιες δαπάνες.»