Ερώτηση για τα δάνεια πυρόπληκτων επιχειρήσεων στην Εύβοια
  • Σίμος Κεδίκογλου: Να ληφθούν μέτρα για την ανακούφιση των πυρόπληκτων επιχειρήσεων της Εύβοιας

    Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται εκατοντάδες επιχειρηματίες και επαγγελματίες στους πυρόπληκτους νομούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Εύβοια, οι οποίοι είχαν υποστεί σημαντικές απώλειες και σήμερα είναι σε απόγνωση, καθώς όχι μόνο αντιμετωπίζουν το σοβαρό πρόβλημα αποπληρωμής των πυρόπληκτων δανείων, αλλά οδηγούνται και στην οριστική εξόντωση, εξαιτίας της οικονομικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα, της παρατεταμένης ύφεσης και της παντελούς έλλειψης μέτρων για την τόνωση και στήριξη γενικότερα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, όπως ήταν αναμενόμενο, δυσχέραναν την προσπάθεια των επιχειρηματιών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

    Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι άμεση ανάγκη η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την παράταση καταβολής των δόσεων και επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης δανείων εγγυημένων από το ελληνικό Δημόσιο, που έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις εγκαταστημένες στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

    Για το θέμα των επιχειρηματικών δανείων των πυρόπληκτων Νομών κατατέθηκε ερώτηση, την οποία συνυπογράφει ο Σίμος Κεδίκογλου, βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ προς τους Υπουργούς: Οικονομικών, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

    «Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, δόθηκε η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που ήταν εγκατεστημένες στις περιοχές που επλήγησαν, να λάβουν δάνεια από τα πιστωτικά ιδρύματα με ευνοϊκούς όρους (Υ.Α. 36579/Β 1666/ 27.08.2007-ΦΕΚ 1740/Β΄/30.08.2007).

    Η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων, συνδεδεμένων με έντοκα γραμμάτια και την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, κρίθηκε ως ένα αποτελεσματικό μέτρο, προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να αποκαταστήσουν τις φθορές που υπέστησαν, αλλά και να αντιμετωπίσουν τα εκτεταμένα προβλήματα που προκλήθηκαν στις τοπικές οικονομίες από τις πυρκαγιές.

    Εξαιτίας των αντικειμενικών δυσκολιών αποπληρωμής των εν λόγω δανείων, ως απόρροια της παρατεταμένης ύφεσης και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της χώρα, εκδόθηκε σειρά Υπουργικών Αποφάσεων, με τις οποίες καθορίζονταν η παράταση εξόφλησής τους.

    Η πιο πρόσφατη από αυτές είναι η Υπουργική Απόφαση 2/38310/0025 (ΦΕΚ 1262/16.5.2014), με την οποία δόθηκε η δυνατότητα στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, των οποίων τα δάνεια έχουν υπαχθεί στις σχετικές διατάξεις, να αιτηθούν την αναστολή καταβολής των χρεολυσίων της περιόδου 31.12.2013 έως και 31.12.2014.

    Βάσει της ανωτέρω απόφασης το χρεολύσιο της δόσης 31.12.2013 προσαυξάνεται και αποπληρώνεται μαζί με τη δόση της 31.6.2015. Αντίστοιχα, αποπληρώνονται και οι επόμενες δόσεις.

    Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις καλούνται εν μέσω δυσμενών οικονομικών συνθηκών, να καταβάλλουν στις 30.6.2015, 31.12.3015 και 30.6.2016 δύο δόσεις μαζί, κάτι που η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών χαρακτηρίζει ως αδύνατο. Εκφράζεται, έτσι, ο κίνδυνος, τα δάνεια αυτά να καταγγελθούν, με δυσμενείς επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις αλλά και το Δημόσιο, λόγω των εγγυήσεων.

    Οι επιχειρηματίες που επλήγησαν μία φορά από τη λαίλαπα της φωτιάς που κατέστρεψε τις επιχειρήσεις τους το 2007, αν τώρα δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία τους από την πολιτεία και κληθούν να καταβάλλουν όλες τις δόσεις μαζί, είναι φανερό ότι δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές οικονομίες και γενικότερα για την οικονομία της χώρας.

    Τα παραπάνω εκφράζονται , μεταξύ άλλων, και σε επιστολή των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων Νομών προς το Υπουργείο Οικονομικών, στην οποία ζητούν την κατάθεση και ψήφιση τροπολογίας, με την οποία να αναστέλλονται οι καταβολές δόσεων και να επιμηκύνεται κατά δέκα έτη ο χρόνος αποπληρωμής των εν λόγω δανείων.

    Δεδομένου ότι οι εξαγγελίες για την οικονομία των περιοχών, αλλά και της χώρας γενικότερα, ιδίως σε ό, τι αφορά την ιδιωτική οικονομία, δεν προμηνύονται ευοίωνες, γεγονός που συνεπάγεται εξακολούθηση της οικονομικής δυσπραγίας για τις δανειολήπτριες επιχειρήσεις και δυσκολιών, έως αδυναμίας, αποπληρωμής των οφειλών τους,

    Ερωτάστε κ.κ Υπουργοί

    1) Σε τι αριθμό ανέρχονται οι επιχειρήσεις που έλαβαν δάνεια ως πυρόπληκτες; Να κατατεθούν αναλυτικά στοιχεία για κάθε Νομό.

    2) Πόσους εργαζόμενους απασχολούν σήμερα οι επιχειρήσεις αυτές; Να κατατεθούν αναλυτικά στοιχεία.

    3) Προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την παράταση της καταβολής των δόσεων και επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης των «πυρόπληκτων δανείων» με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου;

    4) Αν όχι, ποιά μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση, έστω προσωρινής ανακούφισης των πυρόπληκτων επιχειρήσεων;»