Σίμος Κεδίκογλου: Η μόνη κόκκινη γραμμή είναι η παραμονή της Ελλάδας στη φυσική της θέση, στην καρδιά της Ευρώπης
  •  «Η μόνη κόκκινη γραμμή για εμάς είναι η παραμονή της Ελλάδας πάση θυσία στη φυσική της θέση, στην καρδιά της Ευρώπης, στον πυρήνα της Ευρωζώνης» δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου και τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει  συμφωνία, γιατί  αφορά το μέλλον της Ελλάδας και είναι επιθυμία της πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών.

     
    Ο βουλευτής αποδοκίμασε την Κυβέρνηση για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της, εκφράζοντας τη δυσπιστία  του για τον αν έγινε πραγματικά διαπραγμάτευση, γιατί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, υπήρξανε δύο λάθος εκτιμήσεις από πλευράς Κυβέρνησης, που αποδεικνύονται από το γεγονός, ότι αυτά που συζητούσανε και ζητούσανε οι εταίροι στις 20 Φεβρουαρίου ήταν πολύ ευκολότερα από αυτά που φτάσαμε να συζητάμε σήμερα. Η πρώτη λάθος παραδοχή, που γύρισε μπούμερανγκ για την ελληνική Κυβέρνηση και θεωρήθηκε εκβιαστική, οδηγώντας μας στο να χάνουμε συμμάχους, είναι το ότι θα τρόμαζαν από τις συνέπειες ενός Grexit και η δεύτερη, ότι εκτιμούσαν πως στο εσωτερικό υπάρχει η ευρύτατη λαϊκή υποστήριξη, κάτι που, επίσης, διαψεύστηκε από το 80%  των πολιτών που απαντά στις δημοσκοπήσεις,  ότι θέλει πάση θυσία να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Επανέλαβε δε ότι το μείζον το οποίο μάς αφορά είτε κάνουμε συμφωνία είτε όχι είναι ότι πρέπει να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό μας και να λάβουμε τέτοια μέτρα ούτως ώστε να μη δημιουργούμε νέο χρέος.

    Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου και σε αντιπαράθεση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Φίλη,  ο Σίμος Κεδίκογλου έθεσε το ερώτημα, πώς εννοούν την εθνική μάχη, όταν ισχυρίζονται, ότι κάποιοι κινδυνολογούν ή όταν απαγορεύεται στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεσή του και δεν γίνεται δεκτή από την πρόεδρο της Βουλής ή ακόμα, όταν ακούμε για  «ερπύστριες των Μέσων Ενημέρωσης».
    Ακολουθούν βασικά σημεία της συνέντευξης του Σίμου Κεδίκογλου:
    ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Η ΝΔ επιδιώκει ή προτείνει στην Κυβέρνηση μία συμφωνία πάση θυσία ,δηλαδή, όποια και αν είναι αυτή;
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: κ. Λυριτζή εδώ που φτάσαμε η μόνη κόκκινη γραμμή για εμάς είναι η παραμονή της Ελλάδας στη φυσική της θέση, στην καρδιά της Ευρώπης, στον πυρήνα της Ευρωζώνης.
    ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάση θυσία επομένως.     
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Πάση θυσία. Είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα.  Είναι μία πάρα πολύ κρίσιμη μέρα και  για αυτό θα αποφύγω να ασκήσω έντονη κριτική, γιατί ειλικρινά θέλουμε να διευκολύνουμε  την Κυβέρνηση να κλείσει αυτή τη συμφωνία, γιατί αφορά το μέλλον της Ελλάδας, αφορά το μέλλον των παιδιών μας. Θέλω να επισημάνω, ότι υπήρχαν στη διαπραγμάτευση σε εισαγωγικά  και βάζω τα εισαγωγικά, γιατί δεν έχω πειστεί ότι έγινε διαπραγμάτευση , υπήρχανε δύο λάθος παραδοχές. Εκ του αποτελέσματος κρίνω,  ότι αυτά που συζητούσανε και που ζητούσανε οι εταίροι στις 20 Φεβρουαρίου ήταν πολύ ευκολότερα από αυτά που συζητάμε σήμερα. Υπήρχαν δύο λάθος παραδοχές από πλευράς Κυβέρνησης ή εκτιμήσεις,  ότι οι έξω θα τρομάξουν από τις συνέπειες που θα έχει και σε αυτούς ένα Grexit. Βλέπουμε ότι αυτό έχει γυρίσει μπούμερανγκ, γιατί χαρακτηρίζεται ως εκβιαστική η θέση της Ελλάδας και χάνουμε συμμάχους και ότι από τη άλλη μεριά στο εσωτερικό υπάρχει η  ευρύτατη λαϊκή υποστήριξη, που εκτιμούσαν, ότι ξεπερνά κατά πολύ το   36% του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές συν αυτό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Όμως, υπάρχει ένα 80% που το λέει στις δημοσκοπήσεις , ότι θέλει πάση θυσία να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Και αυτή η σιωπηλή πλειοψηφία έχει αρχίσει να μιλάει και νομίζω, ότι θα πρέπει να το λάβουνε σοβαρά υπ’ όψιν τους και λόγω των συγκεντρώσεων, αλλά  και λόγω του ότι τα μηνύματα τα λαμβάνουν από παντού, από τον επιχειρηματικό κόσμο, από τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα λαμβάνουν από παντού.
    ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μία συμφωνία σαν αυτή που είναι τώρα στο τραπέζι που έχει όλα τα βαριά, μετακινήσεις του ΦΠΑ στα νησιά από δω από κει θα την ψηφίσετε;
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Προσέξτε, εγώ πρώτα απ΄ όλα δεν πιστεύω, γιατί άκουσα κάτι για να μην γρουσουζέψουμε, δεν πιστεύω σε γρουσουζιές πιστεύω, ότι μόνοι μας φτιάχνουμε την τύχη μας. Παλεύουμε μόνοι μας να την κάνουμε όσο καλύτερη μπορούμε. Λοιπόν, τι ζητάνε οι εταίροι, τι ζητάνε οι δανειστές; Το μείζον και αυτό αφορά εμάς είτε κάνουμε τη συμφωνία,  είτε όχι είναι ότι  πρέπει να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό μας. Πρέπει έσοδα και δαπάνες να ισοσκελίζονται. Αυτό αν δεν γίνει δεν έχουμε μέλλον. Κανένας δεν θα μάς δανείσει ξανά  για  να νέο χρέος. Ο ισοσκελισμός αυτός γίνεται είτε με αύξηση των φορολογικών εσόδων,  είτε με μείωση των δαπανών. Μέχρι στιγμής το σχέδιο που βλέπουμε γιατί είναι ο  προτάσεις της Κυβέρνησης, οι δανειστές λένε φέρτε μας ισοδύναμα. Ισοδύναμα τι σημαίνει; Μην αυξήσετε τους φόρους περιορίστε από κάπου αλλού τις δαπάνες. Στον περιορισμό των δαπανών δεν έχουμε δει τίποτα από πλευράς Κυβέρνησης. Να σάς πω ένα απλό παράδειγμα. Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας το να μην χρειάζονται 15 υπογραφές για τη λειτουργία μις επιχείρησης και να φτάνουμε στις δύο- τρεις αυτό το κόστος και επίσης να διευκρινίσω κάτι, γιατί  οδικός χάρτης για το χρέος είχε συμφωνηθεί, αυτό που πρέπει να γίνει τώρα …
    ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τι είχε συμφωνηθεί από το ’12 είχε περιμένουμε.
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι  το 2012 είχαν τεθεί οι προϋποθέσεις , ότι η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίζει πλεονάσματα. Αυτή την προϋπόθεση την είχαμε πετύχει και μπορούσε να επιτευχθεί ξανά και φέτος. Όμως, αυτό που δεν υπήρχε και αυτό που  θα είναι καλό και ειλικρινά θα συγχαρώ την Κυβέρνηση, εάν το πετύχει, είναι να προσδιοριστούνε τα περαιτέρω ορόσημα. Δηλαδή,  πότε, πώς και πόσο θα μειώνεται το χρέος. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι το χρέος δεν είναι το μείζον. Αυτή τη στιγμή το μείζον ζητούμενο είναι ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού. Αυτό είναι κάτι που και να μην κλείσουμε συμφωνία και να βρεθούμε εκτός Ευρώπης θα πρέπει να λάβουμε τέτοια μέτρα, που να μη δημιουργούμε νέο χρέος.  Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους.
     
    ΛΥΡΙΤΖΗΣ:  Η Κυβέρνηση μέχρι τώρα, αφήστε την ιστορία των διαπραγματεύσεων, της μη πληρωμής των  χρημάτων που θα έπρεπε να έχουμε πάρει για να πληρώνουμε τις δόσεις κλπ, ας τα αφήσουμε στην άκρη. Η Κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει πειράξει τον προϋπολογισμό δεν έχει αλλάξει κάτι.


    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν έχει πειράξει; Δεν έχει αυξήσει τις δαπάνες; Μόνο ο νόμος Κατρούγκαλου έχει κόστος πάνω από 100 εκατομμύρια, δεν ξέρουμε πόσο.
    ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Για αυτό θέλω να σάς ρωτήσω. Θέλω να πω τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού  και οι κατευθύνσεις του έχουν μείνει ίδια. Εσείς είχατε ψηφίσει έναν προϋπολογισμό  βέβαια πάντα υπό την αίρεση της συμφωνίας και της προσαρμογής του, αλλά  ο οποίος δεν ήταν ελλειμματικός. Υπάρχουν στοιχεία που τον έχουν επιβαρύνει; Αφήστε στην άκρη την ιστορία χρέος και τι  πληρώνουμε δεν πληρώνουμε δεν έχουμε πάρει τα λεφτά μας από αλλού από όπου έχουμε και δεν έχουμε. Υπάρχουν στοιχεία μέσα σε αυτό το πεντάμηνο που έχουν επιβαρύνει τόσο τη λειτουργία του προϋπολογισμού που κάνουν αναγκαίο ανεξάρτητα από τη συμφωνία που θα κάνουμε να πάρει η Κυβέρνηση μέτρα για να τον ισορροπήσει;
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Βεβαίως, τα νομοσχέδια που έχουν περάσει κατά κύριο λόγο αυξάνουν τις δημόσιες δαπάνες και μάλιστα χωρίς να υπάρχει ακριβής κοστολόγηση. Ο νόμος Κατρούγκαλου έχει κατά προσέγγιση. Σε πόσα άρθρα έγραφε: «κόστος κατ’ εκτίμηση του επισπεύδοντος Υπουργού»;  Υπήρχε μία κατά προσέγγιση εκτίμηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ότι ήταν τουλάχιστον 72 εκατομμύρια, αλλά χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν, έλεγε το ΓΛΚ δεν μπορούμε να κοστολογήσουμε εκείνες τις διατάξεις που λένε «κατ’ εκτίμηση του επισπεύδοντος Υπουργού». Ζητήσαμε από τον κ. Κατρούγκαλο στη Βουλή να μάς πει αν έχει κατά προσέγγιση μία εικόνα του κόστους, δεν είχε απάντηση. Λοιπόν, η επαναλειτουργία της ΕΡΤ είναι επίσης αγνώστου κόστους. Θέλω να σάς πω ότι την οικονομική παράμετρο την έχετε δει; Πόσο είναι η δαπάνη; Σας λέω ότι οι αποφάσεις που έχουνε ληφθεί , τα νομοσχέδια που έχουνε περάσει από τη Βουλή αυξάνουνε τις δημόσιες δαπάνες και μάλιστα χωρίς να υπάρχει εκτίμηση αυτού του κόστους, ενώ αντίθετα δεν έχουμε περιορίσει τις δαπάνες πουθενά και τα μόνα που ακούμε είναι για υπερφορολόγηση μίας κοινωνίας που δεν αντέχει άλλο.
    ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να δούμε τις δυνατότητες της επόμενης ημέρας
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Για την ΕΡΤ να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ναι, είναι από το ανταποδοτικό τέλος στο λογαριασμό της ΔΕΗ. ( χρηματοδότησή της) Αυτό το ανταποδοτικό τέλος φαντάζομαι, ότι και αυτό ανήκει στη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων, τέλος είναι, πάντως, πληρώνεται από την τσέπη των Ελλήνων πολιτών. Η παλιά ΕΡΤ στοίχιζε 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, η ΝΕΡΙΤ 100 εκατομμύρια. Για την ΕΡΤ που επαναλειτουργούν δεν έχουμε εικόνα. Θα είναι 100 εκατομμύρια; Συγνώμη, από τα 1000 άτομα θα πάει στα 3.500 και θα…
    ΦΙΛΗΣ: Δεν πάει 3500 μην τα μπερδεύετε τα νούμερα
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Μα  δεν έχετε εικόνα.
    ΦΙΛΗΣ: Μην μιλάτε εσείς για την ΕΡΤ αφήστε το. Το μαύρο σάς βαρύνει και προσωπικά.
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ήταν μία κυβερνητική απόφαση. Ήμουν ο Υπουργός που υλοποίησε την απόφαση, γιατί έπρεπε να εξοικονομηθούν λεφτά. Επίσης, θέλω να επισημάνω, ότι για  το ελληνικό κράτος,  βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές μας,  είχαμε φέτος 4.500 προσλήψεις για να γίνουν εκεί που υπάρχει πραγματικά ανάγκη. Νοσηλευτές, γιατρούς, δασκάλους.
    ΦΙΛΗΣ: Θα γίνουν.
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Δεν μπορείτε, γιατί  αυτές τις θέσεις τις καλύψατε.
    ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Επανέρχεται η απλή ερώτηση, γιατί δεν τα κάναμε όλα αυτά που συζητάμε ότι έπρεπε να έχουν γίνει, τον εξορθολογισμό του ενός, τη λειτουργικότητα του άλλου, την καλύτερη αποδοτικότητα του τρίτου κλπ
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εκεί να δεχθώ την κριτική. Αν θέλετε το λάθος της Κυβέρνησής μας είναι ότι δεν τρέξαμε τις μεταρρυθμίσεις όσο έπρεπε. Μία τελευταία κουβέντα,  επειδή άκουσα για Ρωσία και για Κίνα και επειδή έχω ασχοληθεί με τις ελληνορωσικές σχέσεις πάρα πολύ,  έχω πάρει και μετάλλιο προσωπικά από τον Πρόεδρο Πούτιν για τη συνεισφορά μου  στις ελληνορωσικές σχέσεις  πρέπει να σάς διαβεβαιώσω, ότι ενδιαφέρον η Ελλάδα για τη Ρωσία έχει μόνο ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αν φύγουμε από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν θα έχουμε το ίδιο ενδιαφέρον, ούτε δεν θα έχουμε τέτοιες προτάσεις. Η δε Κίνα δεν έχει ενδιαφερθεί καθόλου και είμαι πολύ περίεργος πώς θα εξελιχθεί η ιδιωτικοπόιηση του λιμανιού του Πειραιά με αυτά που γίνονται τελευταία στον ΟΛΠ γιατί αυτό είναι το πρώτο και  κύριο που ενδιαφέρει την Κίνα.

    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. ΦΙΛΗ

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τα πλεονάσματα μειώνονται γιατί φτάσαμε να είμαστε ελλειμματικοί. Θα ήθελα την οικονομία μας να έχει την ανάπτυξη που προβλεπόταν, που θα μπορούσε να αντέξει ένα μεγαλύτερο πλεόνασμα. Η μείωση του πλεονάσματος ήταν κάτι που συζητιόταν από πριν. Λέτε κ. Φίλη για μάχη εθνική και προσπαθώ να καταλάβω, πώς εννοείται αυτή την εθνική μάχη, όταν μάς λέτε ότι κάποιοι κινδυνολογούσανε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Μα όταν ακούς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να λέει, ότι η Δευτέρα είναι take it or leave it,  όταν βγαίνουν ο κ. Γιούνκερ, ο κ. Μοσκοβισί  όλοι και λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να φτάσει σε συμφωνία και φτάνουμε σε αυτά τα οποία εμένα ειλικρινά με ανησυχούνε πάρα πολύ, όπως το να απαγορεύεται στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεσή του. Εγώ προσωπικά θα κατηγορούσα τον κ. Στουρνάρα, εάν σε μία τέτοια συγκυρία δεν μιλούσε. Έχει ευθύνη και πρέπει να μιλήσει, πρέπει να ενημερώσει. Το να μην γίνεται δεκτή η έκθεση από την πρόεδρο της Βουλής είναι προσβολή στους ανεξάρτητους  θεσμούς και όταν ακούω για «ερπύστριες των Μέσων Ενημέρωσης»,  συγνώμη,  ανησυχώ πολύ. Δεν είναι ότι δεν αρέσει η άλλη άποψη, πάμε σε απαγόρευση της άλλης άποψης. Μου θυμίζετε το κόλπο του Στάλιν που στη δεκαετία του 30 εφηύρε  τους εσωτερικούς εχθρούς. Απορώ με την ΕΣΗΕΑ να μην έχει πει κουβέντα. Δεν θα έπρεπε να έχει πάρει θέση;. Μου φαίνεται πολύ περίεργο να μην έχει πει κουβέντα για τις «ερπύστριες των Μέσων Ενημέρωσης», που κατά τα άλλα είναι πολύ ευαίσθητη να παραπέμπει μεμονωμένους δημοσιογράφους για διαγραφή.
    Θέλω να πω, ότι εύχομαι με όλη μου την ψυχή να υπάρξει συμφωνία σήμερα, γιατί η άλλη εκδοχή είναι τρις χειρότερη. Ειλικρινά ελπίζω, έστω και την τελευταία στιγμή, να πρυτανεύσει στην Κυβέρνηση. Η λογική να καταλάβουν τι θέλει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων και να κρατηθεί η Ελλάδα στη φυσική της θέση.