Kτήμα Μοντοφώλι
  • Χρυσό Μετάλλιο για το Κτήμα Μοντοφώλι 2002

    Το Κτήμα Μοντοφώλι απέκτησε το πρώτο του μετάλλιο στον Διαγωνισμό Cathay Pacific Hong Kong International Wine and Spirits Competition, τον πρώτο κατεξοχήν Ασιατικό διαγωνισμό κρασιού στον κόσμο. Από τα περίπου 800 κρασιά που βραβεύθηκαν, συγκαταλέγεται στα 39 που έλαβαν την κορυφαία διάκριση ‘Outstanding example-the benchmark’ λαμβάνοντας το χρυσό μετάλλιο (3 Νοεμβρίου 2011).

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     

     

     

    Χρυσό μετάλλιο για το Κτήμα Μοντοφώλι στον Διαγωνισμό Cathay Pacific Hong Kong International Wine and Spirits Competition

     

     

     

    Το Κτήμα Μοντοφώλι απέκτησε το πρώτο του μετάλλιο στον Διαγωνισμό Cathay Pacific Hong Kong International Wine and Spirits Competition, τον πρώτο κατεξοχήν Ασιατικό διαγωνισμό κρασιού στον κόσμο. Από τα περίπου 800 κρασιά που βραβεύθηκαν, συγκαταλέγεται στα 39 που έλαβαν την κορυφαία διάκριση ‘Outstanding example-the benchmark’ λαμβάνοντας το χρυσό μετάλλιο. (2002)

    Λειτουργώντας σε σύμπραξη με τον Βρετανικό διαγωνισμό International Wine and Spirits Competition που διεξάγεται εδώ και 40 συνεχόμενα χρόνια με βάση το Λονδίνο, αποτελεί την Ασιατική εκδοχή του κυρίαρχου οργανισμού αξιολόγησης κρασιών και οινοπνευματωδών παγκοσμίως. Ο διαγωνισμός Cathay Pacific Hong Kong Wine and Spirits Competition είναι ειδικά διαμορφωμένος για την αγορά της Ασίας και οι κριτές είναι  επαγγελματίες από διαφορετικές ασιατικές χώρες, κορυφαίοι στον τομέα τους, που αξιολογούν τα κρασιά με γνώμονα την ασιατική παλέτα.

    Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στην επίσημη τελετή έναρξης του Hong Kong International Wine and Spirits Fair που διοργανώνει το Εμπορικό Επιμελητήριο του Hong Kong, και αποτελεί το μεγαλύτερο οινικό δρώμενο στην Ασία.

    Είναι χαρά και τιμή αλλά και μία εθνική επιτυχία που ένα κρασί το οποίο παράγεται με την φιλοσοφία που γίνονταν τα κρασιά στην Αρχαία Ελλάδα από τέσσερις γηγενείς ελληνικές ποικιλίες, διακρίνεται ανάμεσα σε πολλά άλλα στην γρηγορότερα αναπτυσσόμενη αγορά για το κρασί παγκοσμίως. (Πληροφορίες για τον Διαγωνισμό: www.hkiwsc.com)

        

    Σύντομο Ιστορικό

    Το κτήμα Μοντοφώλι βρίσκεται στη Παλαιά χώρα Καρύστου, στη Νότια Εύβοια, και υπήρξε από αρχαιοτάτων χρόνων σημείο αναφοράς στην περιοχή.

    Είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος ( Φ.Ε.Κ. 130/13.4.1962). Αρχαιολογικά ευρήματα από το κτήμα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρύστου. Από την  εποχή της Φραγκοκρατίας υπήρξε ιδιοκτησία του εκάστοτε άρχοντα του Κάστρου (Castello Rosso)  το οποίο όπως και το κτήμα είναι χτισμένο επάνω στο λόφο Μοντοφώλι. (Ιστορία της Εύβοιας, Ν. Γουναρόπουλος)

    Τελευταίος ιδιοκτήτης στα χρόνια της Τουρκοκρατίας  υπήρξε ο Ομέρ Πασάς της Καρύστου και τότε ονομαζότανε “οι μπαξέδες του Πασά”. Με την αναχώρηση των Οθωμανών από τη Κάρυστο μεταβιβάστηκε με σουλτανικό φιρμάνι στον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, υποπρόξενο της Ρωσίας στη Κάρυστο και αυλάρχη του Βασιλιά Γεωργίου του Α΄.

    Ο υιός του Μιχαήλ πωλεί το κτήμα το 1877 στον Ιωάννη Κωνσταντινίδη έμπορο από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ο οποίος διατηρεί το κτήμα σε άριστη κατάσταση καλλιεργώντας ιδίως εσπεριδοειδή. Στο κτήμα φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς επίσημοι επισκέπτες της Καρύστου όπως ο Βασιλιάς Όθων και ο Βασιλιάς Παύλος ο Α.’

    Μετά το 1960 το κτήμα εγκαταλείφθηκε και περιέπεσε σε ολική ερειπώδη κατάσταση.

    Ξαναζωντανεύει το 1986 υπο την ιδιοκτησία της οικογένειας Παύλου Καρακώστα που δημιουργεί την εταιρία ΜΥΡΤΩΑ Α.Ε. με σκοπό να περιέλθει το κτήμα στην πρωτέρα του εξαιρετική κατάσταση με την αναστήλωση των υφισταμένων κτισμάτων και να συνεχίσει την καλλιέργεια και παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Αποφασίστηκε να παραχθεί ένα γλυκό κρασί (το ΚΤΗΜΑ ΜΟΝΤΟΦΩΛΙ) με τον τρόπο που γίνονταν από αρχαιοτάτων χρόνων τα γλυκά κρασιά στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

    Ξενάγηση στο Κτήμα Μοντοφώλι



    Tο κτήμα είναι ανοικτό τους καλοκαιρινούς μήνες με ελεύθερη είσοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, κάθε Σάββατο στις 7μμ, με ξενάγηση που περιλαμβάνει περιήγηση στο κτήμα και γευσιγνωσία του γλυκού κρασιού Κτήμα Μοντοφώλι. Τα προϊόντα του κτήματος είναι διαθέσιμα προς λιανική πώληση στους επισκέπτες μετά το τέλος της ξενάγησης. Διάρκεια περίπου 40 λεπτά.

    Για κρατήσεις : +30 22240 25951. Κτήμα Μοντοφώλι, Παλαιά Χώρα Καρύστου, www.montofoli.gr


    Εκδηλώσεις
     

    Εκδόσεις
     

    §   Το βιβλίο «Ας γνωρίσουμε τη Κάρυστο» του ιστοριοδίφη Στ. Παπαμιχαήλ.

    §   Χάρτη με περιπάτους στην ευρύτερη περιοχή της Καρύστου.

    §    Χάρτη Τουριστικό της Καρύστου και της ευρύτερης περιοχής της Νοτίου Ευβοίας.


    © 2010 .e-karystos.gr
    To περιεχόμενο και οι υπηρεσίες μας διατίθενται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική τους χρήση.
    Απαγορεύεται η χρήση σε οποιοδήποτε άλλο μέσο καθώς και για εμπορικούς σκοπούς, χωρίς την γραπτή άδεια μας.
    -----
     
     Βρείτε αυτό που ψάχνετε γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά.
    Η Σχεδίαση και η Διαχείρηση του γίνεται από τo .e-karystos.gr