Συνάντηση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος για Αιολικά, Διαχείριση σκουπιδιών, Καστανόλογγο
  •  

    Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26/9/2015 στο Ξενοδοχείο Καρύστιον η συνάντηση μελών και φίλων του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας με θέματα συζήτησης, τα Αιολικά Πάρκα, την Διαχείριση σκουπιδιών και την προστασία του Καστανόλογγου

    Αιολικά Πάρκα
    Ο Σύλλογος έχει αποστείλει ερώτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με τη νομιμότητα των εκσκαφών για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην Οχη και τον Καβοντόρο. Συγκεκριμένα οι αδειοδοτήσεις των έργων έχουν βασιστεί σε μελέτες που παραβιάζουν την Οδηγία 92/42 της ΕΕ σύμφωνα με την  Προειδοποιητική Επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (10/7/2014). 
    Η νομιμότητα επιβάλλει να επανεξεταστούν οι αδειοδοτήσεις με βάση τις σωρευτικές επιπτώσεις οι οποίες δεν ελήφθησαν υπόψη στις μελέτες των έργων. Μέχρι σήμερα δεν  έχουμε πάρει απάντηση. Οι εκσκαφές πάντως σταμάτησαν τους καλοκαιρινούς μήνες μάλλον λόγω της οικονομικής κατάστασης.

    Διαχείριση σκουπιδιών
    Η χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης της χωματερής και κατασκευής μονάδας διαλογής και επεξεργασίας έχει εγκριθεί, ωστόσο καθυστερεί  η ανάθεση σε εργολάβο. Όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό. Για να λειτουργήσει στοιχειωδώς το σύστημα είναι αναγκαίο να γίνεται σωστά η συλλογή των ανακυκλώσιμων στους μπλε κάδους. ΄Οπως φαίνεται πολλοί κάτοικοι ρίχνουν στους μπλε κάδους ανακυκλώσιμες συσκευασίες μαζί με κοινά σκουπίδια με αποτέλεσμα να μην μπορεί το ειδικό απορρηματοφόρο να τα συλλέξει. Είναι προφανές ότι ο Δήμος χρειάζεται να δώσει περισσότερη προσοχή στους μπλε κάδους μέσω της ενημέρωσης και επιβολής κάποιου ελέγχου για να εμπεδωθεί τελικά η συνήθεια της διαλογής των ανακυκλώσιμων στο σπίτι και η αποφυγή ανάμειξης με κοινά σκουπίδια. Για να πάμε τα πράγματα μπροστά θεωρούμε απαραίτητο μια συστηματική ενημέρωση να περιλαμβάνει το τρίπτυχο: μείωσε τα σκουπίδια ( π.χ πλαστικές σακούλες), επαναχρησιμοποίησέ τα όπου είναι δυνατό ( π.χ πλαστικά μπουκάλια) , ανακύκλωσέ τα πρώτα στο σπίτι εάν είναι εφικτό ( π.χ κομποστοποίηση των οργανικών). Όλα αυτά στο μέλλον θα έχουν σημασία για  να μειωθεί ο όγκος και το βάρος των σκουπιδιών και συνεπακόλουθα το οικονομικό κόστος της μεταφοράς σε ΧΥΤΥ.

    Μέλη του ΔΣ του συλλόγου μας θα επιδιώξουν μια συνάντηση με το Δήμαρχο για το θέμα αυτό.

    Καστανόλογγος
    Το καλοκαίρι επισκεφτήκαμε τον Καστανόλογγο για να ελέγξουμε την κατάσταση των περιφράξεων και των νεαρών δενδρυλίων. Όλα βρίσκονταν σε καλή κατάσταση και τα δενδρύλια και οι περιφράξεις. Για του χρόνου θα συνεχίσουμε τις ατομικές περιφράξεις σε συνεργασία με το Μελισσοκομικό Σύλλογο και πάντα σε συνεννόηση με το Δήμο Καρύστου και το Δασαρχείο. Προκειμένου να βοηθήσουμε τη φυσική αναγέννηση των καστανιών, ειδικά σε σημεία που οι γέρικες καστανιές έχουν ξεραθεί εντελώς, σκεφτήκαμε να παραχώσουμε  στο χώμα κάστανα ελπίζοντας ότι κάποια θα βλαστήσουν και θα αντέξουν τις δύσκολες συνθήκες κυρίως του καλοκαιριού.  Η συλλογή και το παράχωμα των καστάνων μπορεί να ξεκινήσει από τώρα και να ολοκληρωθεί στα μέσα του χειμώνα. Εναλλακτική πρόταση (του νέου μέλους μας Παύλου Ασλάνη ) που αξίζει να σκεφτούμε είναι να δημιουργήσουμε ένα μικρό φυτώριο επί τόπου, τα δενδρύλια θα μεγαλώσουν για δύο χρόνια και τότε θα μεταφυτευθούν σε οριστικές θέσεις.

    Την Κυριακή 4/10 οργανώνουμε την πρώτη εξόρμηση για συλλογή καστάνων.  Θα στείλουμε σχετική ανακοίνωση προσεχώς.

    Παρόντες στη  συνάντηση: Χ. Μπερέτη,  Θ. Μπινιάρης, Γ. Τσολάκης, Π. Ασλάνης, Δ. Ασλάνη,  Χ. Τσιπιτώρη, Δ. Σπανομαρκίδη

    Για τον ΣΠΠΕΝΚ
    Η Πρόεδρος – Χ. Μπερέτη
    Ο Γραμματέας – Θ. Μπινιάρης