Κριτική Σίμου στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους
  •  

    Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους άσκησε ο Σίμος Κεδίκογλου, επισημαίνοντας πως είναι λάθος να θέτεις το κορυφαίο ζήτημα του χρέους, όταν δεν έχεις ακόμα κερδίσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη, κάτι που θα επιτευχθεί υλοποιώντας όσα έχεις ήδη συμφωνήσει.

    Όπως είπε, μιλώντας στην εκπομπή «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου, πρέπει πρώτα να δρομολογήσεις την ανάπτυξη για να μπορέσεις στη συνέχεια να διαπραγματευτείς καλύτερα την ελάφρυνση του
     

    χρέους.

    Ο Σίμος Κεδίκογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, επιτέλους, άκουσαν τον Τσίπρα να αναγνωρίζει τη σημασία των επενδύσεων, διερωτήθηκε, ωστόσο, σε τι περιβάλλον θα προσελκύσουν επενδύσεις τη στιγμή που τα μηνύματα δεν είναι θετικά μετά και την πτωτική τροχιά, στην οποία βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών.
     

     
    Ο Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυσκολιών που δημιουργούνται λόγω της γραφειοκρατίας και του εχθρικού επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, τον κίνδυνο να ακυρωθεί στη Χαλκίδα μία επένδυση όπου άνοιξε ξανά εργοστάσιο μετά από 10 χρόνια, γιατί χρειαζόταν η έγκριση της τοπικής του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που είδαν να συμβαίνει και στις Σκουριές.

    Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι σε ό, τι αφορά τις επενδύσεις ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε, πως θα ακυρώσουν κάθε συμφωνία μόλις έρθουν στην εξουσία, προσθέτοντας: «Αν πραγματικά, τώρα, θέλουν τις επενδύσεις θα πρέπει να προσφέρουν ευνοϊκότερους όρους, χτυπώντας τη γραφειοκρατία και αλλάζοντας τη φορολογία και εδώ έχουμε ριζική διαφορά με την κυβέρνηση.»

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα πεπραγμένα της δικής τους διακυβέρνησης τόνισε πως είχαν ξεκινήσει την ελάφρυνση των φορολογικών δεικτών, είχαν μειώσει το ΦΠΑ στην εστίαση και τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο, ενώ είχαν δρομολογηθεί ελαφρύνσεις με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. 

    Σημείωσε δε πως το να εύχεται ο Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος να ήμαστε το δεύτερο εξάμηνο του 2016 στην ανάπτυξη, να βρεθούμε δηλαδή ξανά εκεί όπου ήμασταν το δεύτερο εξάμηνο του 2014, δεν είναι τρομερή επιτυχία ούτε πρόοδος.

    Όσον αφορά στη βασική τους διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές πως πρέπει ο προϋπολογισμός να είναι ισοσκελισμένος, πρέπει να υπάρχουν τα πλεονάσματα εκείνα που έχουν συμφωνηθεί, κάτι που δεν εξασφαλίζεται μόνο με υπερφορολόγηση, αλλά και με περικοπές δαπανών του Δημοσίου, διευκρινίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν αναφέρονται σε απολύσεις, και αυτό γιατί πλέον η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί πλήρως. 

    Όπως είπε: «Η συμφωνία προβλέπει ισοσκελισμό προϋπολογισμού, προβλέπει ένα συγκεκριμένο πλεόνασμα από του χρόνου. Για το πώς θα το πετύχεις αυτό, σάς ξαναλέω υπάρχουν φόροι , περικοπές δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις και εάν δεν κάνεις μία ιδιωτικοποίηση, όπως για ιδεοληπτικούς κατά τη γνώμη μου λόγους θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να μην την κάνει, φοβάμαι ότι το ισοδύναμο θα είναι ένας άλλος νέος φόρος. Εκεί έχουμε ριζική διαφορά». 

    Σχολιάζοντας τα όσα τους καταλογίζουν περί προσπάθειας να τρομοκρατήσουν τους πολίτες, απάντησε πως δεν πρόκειται για τρομολαγνία, αλλά για την πραγματικότητα την οποία θα δούνε όλοι οι Έλληνες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους έγιναν εκλογές τόσο γρήγορα ήταν γιατί δεν είχαν έρθει ακόμα τα φορολογικά ραβασάκια, τα οποία τώρα έρχονται. 

    Ο Σίμος Κεδίκογλου τόνισε ότι δεν μπορείς να έχεις ένα κράτος που λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου που επανέφερε στο Δημόσιο επίορκους υπαλλήλους και παρέδωσε τη Δημόσια Διοίκηση και τα πειθαρχικά συμβούλια στον έλεγχο των συνδικαλιστών, θέτοντας το ερώτημα από την πλευρά του, εάν είναι προς το συμφέρον του πολίτη την πλειοψηφία στα πειθαρχικά συμβούλια να την έχουν οι Δικαστικοί ή οι συνδικαλιστές;.

    Τέλος, αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στη ΝΔ και τις υποψηφιότητες που εμφανίζονται ο Σίμος Κεδίκογλου απάντησε:

    «Επισήμως είναι τρεις οι υποψηφιότητες από εκεί και πέρα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν και διαφημιστικές σκοπιμότητες από διάφορες διαρροές αυτών των ημερών. Εγώ θέλω να σας πω ένα πράγμα που απαιτώ να είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ. Απαιτώ να έχει θητεία, απαιτώ να υπάρχουν διαδικασίες ελέγχου του, απαιτώ να σταματήσει να είναι ο πρόεδρος της ΝΔ σαν Μητροπολίτης δηλαδή, σύμφωνα με το καταστατικό ο πρόεδρος της ΝΔ ή πεθαίνει ή παραιτείται, άλλος τρόπος αμφισβήτησής του δεν υπάρχει . Αυτό πρέπει να ξεπεραστεί».

    Στο ερώτημα εάν ο κ. Μεϊμαράκης πρέπει να είναι υποψήφιος επεσήμανε πως αυτό είναι θέση που θα πρέπει να εκφράσει ο ίδιος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τον οποίο ευχαρίστησε για αυτό που κατάφερε στο δίμηνο που ήταν στην ηγεσία, λέγοντας πως έχει μεγάλη εκτίμηση για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όπως και για τους άλλους υποψηφίους. 

    Συγκεκριμένα ανέφερε: «θα μού επιτρέψετε να ολοκληρωθεί η κατάθεση υποψηφιοτήτων και μετά να απαντήσω. Έχω μία πάγια αρχή, να συζητάω με τους ανθρώπους μου στην Εύβοια, γιατί με αυτούς αγωνίζομαι όλα αυτά τα χρόνια και η γνώμη τους μετράει πάρα πολύ. 

    Η ΝΔ πρέπει να έχει μεγαλύτερη συλλογικότητα κάτι που κερδίσαμε με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη αυτούς τους δύο μήνες, να έχει μία μεγαλύτερη συλλογικότητα και ομαδικότητα. Θέλω να απευθύνω έκκληση σε όλους, γιατί όλοι οι υποψήφιοι είναι φίλοι μου και έχω μεγάλη εκτίμηση, να προασπίσουμε το πιο σημαντικό. Την ενότητά μας»