Τροπολογία για το ΦΠΑ στην Παιδεία και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
  •  

     

    Τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που συζητείται στη Βουλή συνυπογράφει ο Σίμος Κεδίκογλου βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ. 

     

    Η τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Μεϊμαράκη αφορά στο ΦΠΑ για την Παιδεία, καθώς και στην πρόταση για τη μείωση του ΦΠΑ στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

     
    Στην τροπολογία αναφέρεται ότι η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, θα έχει δυσβάστακτες συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο, η έκταση των οποίων είναι δυσχερές να προβλεφθεί εκ των προτέρων. 
     

    Υπογραμμίζονται, επίσης, τα εξής: «η ιδιωτική εκπαίδευση με τις δομές της έχει σήμερα ένα σημαντικό συμπληρωματικό ρόλο στο όλο σύστημα εκπαίδευσης καθώς προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους και απασχολεί δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους. 

     Η επιχειρηθείσα υπαγωγή των υπηρεσιών της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε καθεστώς υποχρεωτικής καταβολής ΦΠΑ πλήττει ιδιωτικά σχολειά, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και Ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΙΕΚ).

    Παράλληλα, προτείνεται η αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των ατόμων της τρίτης ηλικίας που αποτελούν μία από τις ευπαθείς ομάδες στη χώρα μας, καθώς και των οικογενειών τους που τούς στηρίζουν οικονομικά από την απότομη επιβάρυνση του κόστους διαβίωσής τους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων που επήλθε με τη μεταφορά της συγκεκριμένης κατηγορίας υπηρεσιών στον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ.

    Με την προτεινόμενη διάταξη οι υπηρεσίες κατατάσσονται εκ νέου στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%)