Σίμος Κεδίκογλου: «Η φοροκαταιγίδα στραγγαλίζει την οικονομία»
  •  

    «Δεν θα συναινέσουμε στην εφαρμογή του προγράμματος που ακολουθεί η κυβέρνηση και το οποίο βασίζεται κατά 90% σε αυξήσεις φόρων. Απορρίπτουμε τη συναίνεση a la carte ή τη συναίνεση μόνο σε ένα ζήτημα» δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου υπογραμμίζοντας, ότι το μοντέλο της φοροκαταιγίδας «στραγγαλίζει» την οικονομία και πρόσθεσε: «η δική μας πρόταση συνίσταται στο να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες.

     

    Δεν θα ψηφίσω όταν μου έχουν δεσμεύσει τα λίγα κεφάλαια που έχει το Δημόσιο για να τα ρίχνουνε σε βαρέλια δίχως πάτο».

    Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε κατέστησε σαφές, ότι ψήφισαν τον στόχο του ισοσκελισμού του προϋπολογισμού κάτι που επιτυγχάνεται όχι μόνο με την αύξηση των φόρων, αλλά και με περικοπές δαπανών, καθώς και με τις ιδιωτικοποιήσεις των παθογόνων επιχειρήσεων του Δημοσίου. 
     

     
    Όπως είπε, το πιο ανησυχητικό και βασικό πρόβλημα είναι το γεγονός, ότι το 15% του ΑΕΠ αφορά δαπάνες για συντάξεις , ποσοστό που αναλογικά σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν είναι τόσο υψηλό. 

    Ο Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «η λύση δεν είναι να περιορίσεις το ποσό, αλλά να αυξήσεις το ΑΕΠ. 

    Η λύση είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Για να δούμε το ασφαλιστικό συνολικά πρέπει να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες. Στη ρίζα των προβλημάτων μας είναι η κατάσταση της οικονομία μας. Πρέπει να ξαναδούμε το πώς θα προχωρήσουμε, γιατί εάν δεν καταφέρουμε σύντομα να φέρουμε ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας η «πίτα» είναι πάρα πολύ για να μπορεί να μοιραστεί».

    Παράλληλα, θέλοντας να προκαταλάβει τις όποιες αντιδράσεις προκαλέσει τυχόν καταψήφιση από την πλευρά τους προειδοποίησε, ότι ήδη έχουμε ένα de facto grexit της Ελλάδας από την κοινή οικονομία λόγω των capital controls, τονίζοντας : 

    «Έγινε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν, αν δεν υπάρξουν επενδύσεις και αν δεν χρηματοδοτηθεί το τραπεζικό σύστημα. 

    Εδώ και δέκα μήνες δεν έχει μπει ένα ευρώ σε επενδύσεις και δεν έχει δημιουργηθεί μία θέση εργασίας. Πολύ επικίνδυνο είναι ,επίσης, και το ότι έχουμε de facto grexit από τη ζώνη Σένγκεν. 

    Αυτή τη στιγμή στα Σκόπια έχουν κλείσει τα σύνορά μας και δεν μπορούμε να κάνουμε εξαγωγές, πληρώνοντας τις ιεδοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέροντας ενδεικτικά και το σοβαρό επεισόδιο μεταξύ των λαθρομεταναστών και των προσφύγων.