Να αποσύρει το Υπουργείο Παιδείας τη «ρουσφετολογική» διάταξη επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης
  •  

    Να αποσύρει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας την τροπολογία που επαναφέρει το κριτήριο της προσωπικής συνέντευξης στην επιλογή των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ζητά ο Σίμος Κεδίκογλου βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας με ερώτηση, που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό, την οποία συνυπογράφουν οι βουλευτές Άννα -Μισέλ Ασημακοπούλου και Νότης Μηταράκης. 

    Όπως υπογραμμίζει με την εν λόγω τροπολογία, που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κόσμου, αλλά και τη διαφωνία του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας κ. Κοστέλο επιχειρείται ο κομματικός έλεγχος στο χώρο της εκπαίδευσης. 

    Η σχετική διάταξη, την οποία εισήγαγε το υπουργείο Παιδείας στο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια και είχε καταργήσει ο προκάτοχος του κ. Φίλη ο κ. Μπαλτάς Αριστείδης «ανοίγει το δρόμο σε ρουσφετολογικές αξιολογήσεις με βάση κομματικά κριτήρια». 

    Ερωτάται, επίσης, ο αρμόδιος Υπουργός να διευκρινίσει τι μεσολάβησε και για ποιο λόγο επαναφέρει την προσωπική συνέντευξη έξι μόλις μήνες μετά την κατάργησή της με το αιτιολογικό, τότε, ότι «στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για την επιλογή «ημετέρων» της εκάστοτε εξουσίας». 

    Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης: 

    «Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα -και όχι μόνο- η τροπολογία για την επιλογή Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω προσωπικής συνέντευξης, η οποία εισήχθη στο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια και ψηφίστηκε από την Ολομέλεια, (άρθρο 46 του ν. «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις»), προκαλώντας μάλιστα και την παρέμβαση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας κ. Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος αναφέρει ενδεικτικά, ότι «η τροπολογία είναι αντίθετη με την έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποπολιτικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης». 

    Με την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση, που αλλάζει για δεύτερη φορά το καθεστώς επιλογής των Διευθυντών, το Υπουργείο Παιδείας επαναφέρει το κριτήριο της συνέντευξης, επιχειρώντας να ανοίξει το δρόμο σε ρουσφετολογικές αξιολογήσεις και αναβαθμίσεις με βάση τα κομματικά κριτήρια. 

    Το κριτήριο της συνέντευξης, το οποίο να σημειωθεί ότι είχε καταργήσει ο πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Αριστείδης Μπαλτάς, θα έχει 15 μόρια και θα υπερισχύει των κριτηρίων της μόρφωσης και της εμπειρίας, αποτελώντας ουσιαστικά και το βασικό κριτήριο επιλογής για το διορισμό των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

    Πλέον, είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις ενέργειές της για την επιβολή του κομματικού ελέγχου των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, των Διευθυντών Εκπαίδευσης, των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, των Σχολικών Συμβούλων, των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων, προχωρά και στον έλεγχο των Διευθυντών Εκπαίδευσης καταργώντας στην πράξη κάθε έννοια αξιοκρατίας, ισονομίας και διαφάνειας. 

    Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

    1. Για ποιο λόγο έξι μήνες μετά την κατάργηση της συνέντευξης, την οποία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ψήφισε με το αιτιολογικό ότι «στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για την επιλογή «ημετέρων» της εκάστοτε εξουσίας» την επαναφέρει με νέα τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου, «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις»; 

    2. Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη διαδικασία τοποθέτησης Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποσύροντας την τροπολογία»;