Σίμος Κεδίκογλου: «Είμαστε όλοι ΝΔ. Θα συστρατευθούμε γιατί η πατρίδα μάς χρειάζεται»
  •  

    Την ανάγκη να συστρατευθούν όλοι για το καλό της πατρίδας τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου, βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ράδιο 1», υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι θα πρέπει να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών που δημιουργήθηκαν, μετά και την εκλογή του νέου Προέδρου, επανακτώντας το ζωτικό τους χώρο και ξεκινώντας από μία δυναμική και ουσιαστική αντιπολίτευση, για να φτάσουν να γίνουν η κυβέρνηση, που χρειάζεται η χώρα.

     

    Όσον αφορά στην εκλογή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο υποστήριξε στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ανέφερε ότι παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση του κόμματος, καθώς και ότι αποτελεί μία πιο συγκροτημένη επιλογή, έχοντας δώσει δείγματα της δουλειάς και των προσόντων του. «Θα πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε για να τον κάνουμε πρωθυπουργό» είπε χαρακτηριστικά. 

     
    Ακολουθεί η συνέντευξη του Σίμου Κεδίκογλου:
     

    ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: κ. Κεδίκογλου τι πιστεύετε ότι θα αλλάξει στη ΝΔ δεδομένου, ότι στο δεύτερο γύρο υποστηρίξατε Μητσοτάκη;

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι δημόσια, αλλά σαφώς. Ήταν καλές επιλογές και οι δύο, έχω μεγάλη εκτίμηση για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, θεώρησα, όμως, ότι καλύτερη επιλογή είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης .

    ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Για ποιο λόγο;

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γιατί πραγματοποίησε την πιο πολιτική καμπάνια, έκανε μία πολύ καλή εκστρατεία, πολύ καλύτερη από των συνυποψηφίων του, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση του κόμματος και έχει και πρόγραμμα για τις βασικές αρχές του προγράμματος για τη διακυβέρνηση, που θα φέρει η Νέα Δημοκρατία και το οποίο θα αρχίσει να ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Είναι μία πιο συγκροτημένη επιλογή, γνωρίζω καλά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει δώσει δείγματα της δουλειάς του, αλλά και προσόντων του και θα πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε για να τον κάνουμε πρωθυπουργό.

    ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Προφανώς θα αλλάξει και η πολιτική πλατφόρμα της ΝΔ, γιατί ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη ότι θέλει να φέρει τη ΝΔ πιο αριστερά.

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η ΝΔ πρέπει να επανακτήσει τον μεσαίο χώρο που είχε την περίοδο του Κώστα Καραμανλή. Σίγουρα το πολιτικό στίγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πιο κεντροδεξιό και βοηθάει τη διείσδυση σε αυτό το χώρο.

    ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Είναι μόνο πολιτικός στόχος η ΝΔ να έρθει προς το κέντρο για να αντλήσει περισσότερους ψηφοφόρους από τα υπόλοιπα κόμματα ή και ουσιαστικά η ΝΔ θα εγκαταλείψει δεν θέλω να χαρακτηρίσω την ακροδεξιά πολιτική Σαμαρά , αλλά επί της ουσίας έχουμε μπροστά μας το ασφαλιστικό το οποίο είναι δραματικό για τους πολίτες. Η ΝΔ του Μητσοτάκη τι θα κάνει;

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δε θα το ψηφίσει και θα σάς πω γιατί δεν θα το ψηφίσει. Συμφωνούμε, ότι πρέπει να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό σύστημα. Όμως δεν συμφωνούμε με την ιεράρχηση δαπανών που κάνει αυτή η κυβέρνηση. 

    Δεν συμφωνούμε με την αύξηση δαπανών σε χώρους που δεν χρειάζεται, όπως για παράδειγμα να διορίζεις τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο δύο χωριστά πρόσωπα, για να παίρνουνε δύο μισθούς οι εκλεκτοί σου. Δεν συμφωνούμε με το να δίνονται αυξήσεις στους μετακλητούς υπαλλήλους, που είναι οι κολλητοί της κυβέρνησης και οι υπόλοιποι να παίρνουνε μισθούς πείνας. Δεν συμφωνούμε με το πιο βασικό, με την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων αυτής της κυβέρνησης. 

    Πιστεύουμε ότι πρέπει να επαναχαραχτεί η πολιτική, πρέπει να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό, αλλά πρέπει να κοπούν δαπάνες από αλλού, γιατί αλλιώς δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. 

    Πάρτε την περίπτωση ενός ελεύθερου επαγγελματία, και για τους δημοσιογράφους είναι αντίστοιχα τα ποσά, θα πρέπει το 70 έως 90% των εσόδων του τζίρου ενός ελεύθερου επαγγελματία, ενός γιατρού, δικηγόρου ή δημοσιογράφου να πηγαίνει για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Δεν βγαίνει αυτός ο λογαριασμός, δεν βγαίνουνε τα 450 εκατομμύρια στους αγρότες. 

    Πρέπει να ιεραρχηθούνε εξαρχής διαφορετικά οι προτεραιότητες. Για αυτό δεν πρόκειται να ψηφίσουμε και διαφωνούμε κάθετα, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξει πολιτική ριζικά. Το μείζον είναι να έρθει ανάπτυξη. Λέμε ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα με το ασφαλιστικό της. Ναι, έχει γιατί η Ελλάδα δαπανά το 15% του ΑΕΠ για συντάξεις, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 6-7%. 

    Η απάντηση σε αυτό δεν είναι να μειώσεις τις συντάξεις, είναι να κάνεις τα πάντα για να αυξήσεις το ΑΕΠ, να φέρεις ανάπτυξη, να δημιουργηθούνε θέσεις εργασίας, που ελαφρύνουν το πρόβλημα του ασφαλιστικού. Δεν θα αυξηθεί το ΑΕΠ όταν είσαι υπό συνεχή φοροκαταιγίδα.

    ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Το θέμα είναι όμως κ. Κεδίκγολου ότι το διευθυντήριο των Βρυξελλών και οι Γερμανοί φίλοι μας και εταίροι μας τρίβουν τα χέρια τους με την εκλογή Μητσοτάκη.

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν τρίβουν τα χέρια τους, προηγουμένως άκουγα ότι ο Τσίπρας ήθελε τον Μεϊμαράκη και θα συναινούσε στην υλοποίηση αυτού του μνημονίου. Ούτε εκείνο ίσχυε, ούτε αυτό που τώρα λέτε. 

    Ο χώρος που καλύπτει η ΝΔ είναι από τη λαϊκή δεξιά μέχρι τις παρυφές της κεντροαριστεράς, ίσως, περιοριστήκαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τώρα όχι μόνο εμείς αλλά και οι πολίτες, πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας και να επανακτήσουμε το ζωτικό μας χώρο.

    ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Πάντως βλέπουμε ότι υπάρχουν δύο μεγάλες τάσεις ένα δίπολο στη ΝΔ. και είναι μεγάλα τα ποσοστά αυτά σύμφωνα και με τα εκλογικά αποτελέσματα η μία πλευρά είναι η από εδώ και η άλλη πλευρά είναι η από εκεί.

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτά ήταν προεκλογικά. Τώρα δεν υπάρχουν από εδώ και από εκεί. Είμαστε όλοι Νέα Δημοκρατία.

    ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Θα το δούμε αυτό γιατί άλλα ακούμε στα παραπολιτικά, ότι δηλαδή η ΝΔ υπάρχει περίπτωση να πάει και σε διχοτόμηση.

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν υπάρχει περίπτωση.

    ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Εσείς δεν το πιστεύετε αυτό;

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σε καμία περίπτωση. Είναι απαίτηση της κοινωνίας να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών. Δημιουργήθηκαν προσδοκίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πρέπει να φανούμε αντάξιοι αυτών των προσδοκιών.

    ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Εσείς πιστεύετε ακούγεται, λέγεται θα το δούμε και στην πράξη ότι η ΝΔ με τον Κυριάκο θα σκληρύνει την αντιπολιτευτική της στάση απέναντι στην κυβέρνηση γιατί το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε δει μία πολύ χαλαρή παίρνονταν μέτρα και δεν υπήρχε αντιπολίτευση στην ουσία.

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν υπήρχε προβολή των όσων διαδραματίζονταν στη Βουλή, γιατί υπήρχε αντιπολίτευση απλώς δεν προβάλλονταν ιδιαίτερα οι συγκεκριμένες συνεδριάσεις. Θα υπάρχει πιο συντονισμένη αντιπολίτευση και πιο ουσιαστική γιατί μαζί με την απόρριψη των κυβερνητικών προτάσεων, θα αντιπαραθέτουμε και τις δικές μας προτάσεις.

    ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Και στο αγροτικό θα πάτε κόντρα;

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Οπωσδήποτε, σάς λέω είναι κοινή λογική. Δεν πάμε κόντρα για την κόντρα. Πάμε κόντρα σε οτιδήποτε δεν έχει λογική. Να πάνε να κάνουνε εφόδους στα σπίτια όλων των αγροτών, να ανοίξουν τα σεντούκια να κάνουν τα πάντα, 450 εκατομμύρια δεν θα βρούνε. 

    Δεν είναι γιατί εμείς δεν θέλουμε, είναι γιατί δεν υπάρχουν. Δεν μπορείς να ξοδεύεις για τους δικούς σου χωρίς να έχεις στο νου σου ότι είναι περιορισμένα τα έσοδα του κράτους.

    ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Δηλαδή, η ΝΔ που παραδοσιακά τώρα εκπροσωπεί και ένα συγκεκριμένο χώρο στην κοινωνία θα ζητήσει να γίνουν «ντου» εκεί που είναι πραγματικά τα λεφτά και τα κλεμμένα και τα κρυφά;

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όπου υπάρχει παράνομο προϊόν φυσικά και θέλουμε να εντοπιστεί και να υπάρξουν οι προβλεπόμενες ενέργειες από το κράτος. Για να υπάρχει φοροδιαφυγή πρέπει να υπάρχει δραστηριότητα δυστυχώς φοβάμαι ότι έτσι όπως είναι η οικονομία μας ακόμα και η φοροδιαφυγή έχει περιοριστεί, γιατί δεν κουνιέται τίποτα. 

    Η επιτακτική ανάγκη είναι να κινηθεί ξανά η οικονομία και για αυτό χρειάζονται συγκεκριμένες κινήσεις σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που κινείται η κυβέρνηση, η οποία έχει δαιμονοποιήσει την επιχειρηματικότητα και θεωρεί τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία, τον ελεύθερο επαγγελματία αντιπάλους . 

    Είναι από τις πιο τραγικές περιπτώσεις κυβέρνησης που λέει: «οι δικοί μας και οι άλλοι» . Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι , δεν αντέχει η οικονομία μας, δεν αντέχει η κοινωνία.

    ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Εσείς πιστεύετε ότι ο Μητσοτάκης γιατί παίζει μεγάλο ρόλο και το περιβάλλον του νέου αρχηγού θα δούμε ποιοι θα τον πλαισιώσουν ως ηγετική ομάδα, πιστεύετε ότι θα ανεβάσει τις στροφές στη ΝΔ αλλά θα αυξήσει και την εκλογική της επιρροή;

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σίγουρα, θα δείτε ήδη στις δημοσκοπήσεις από τον επόμενο μήνα μία μεγάλη ανατροπή και μέσα σε τρεις μήνες ο στόχος μας είναι να έχουμε ολοκληρώσει και το συνέδριό μας που θα είναι τακτικό και να έχουμε ολοκληρώσει και το κυβερνητικό μας πρόγραμμα.

    ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Επειδή είπατε για το Συνέδριο όπου εκεί ο κ. Μητσοτάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του όσον αφορά τη νέα πολιτική πλατφόρμα της ΝΔ εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνει σύντομα, γιατί έχουν αρχίσει να λένε για εκλογές αιφνιδιασμού από το ΣΥΡΙΖΑ

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εμείς θα κάνουμε τακτικό Συνέδριο που έχει ορισμένες διαδικασίες, πρέπει να εκλεγούν σύνεδροι κλπ. Εμείς θα προχωρήσουμε κανονικά αυτή τη διαδικασία. Από εκεί και πέρα αν θελήσει ο κ. Τσίπρας να ξανακάνει εκλογές μόνο αιφνιδιασμός δεν θα είναι, το συνηθίσαμε πια. Αλλά να θυμάται ο κ. Τσίπρας, μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και η κακή του μέρα.

    ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Είναι έτοιμη η ΝΔ να πάει σε μία εκλογική αναμέτρηση άμεσα;

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είμαστε και άμεσα. Μην ξεχνάτε ότι προερχόμαστε από μία εσωκομματική διαδικασία, που αν μη τι άλλο κράτησε σε λειτουργία όλους αυτούς τους μηχανισμούς.

    ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Θεωρείτε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να κάνει εκείνες τις κινήσεις και προς τους υπόλοιπους οι οποίοι ήταν απέναντι ώστε να δείξει ότι θέλει να ενοποιήσει τη ΝΔ και όλες τις τάσεις που υπάρχουν με την επιλογή προσώπων σε θέσεις κλειδιά;

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πιστεύω ότι θα το κάνει. Οι δηλώσεις του είναι σε αυτό το πνεύμα, δεν περισσεύει κανένας, όλοι χρειαζόμαστε και η ΝΔ καλύπτει ένα πολύ μεγάλο φάσμα, χρειάζεται και ο λαϊκός δεξιός και ο κεντροδεξιός ο φιλευλεύθερος σαν και εμένα, χρειαζόμαστε όλοι. 

    Δεν θα πρέπει να υπάρξουν καθόλου αποκλεισμοί, το βλέπετε από τις πρώτες του κινήσεις, έχει συναντήσεις με τους πρώην πρωθυπουργούς, με τον Κώστα Καραμανλή και με τον Αντώνη Σαμαρά. Θα συστρατευθούμε όλοι όχι μόνο για την παράταξή μας, αλλά και για την πατρίδα μας , γιατί τώρα η πατρίδα μάς χρειάζεται και πρέπει εμείς να είμαστε έτοιμοι.

    ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Το παρελθόν δεν έχει δείξει ότι εσείς νοιάζεστε τόσο πολύ σαν κόμμα για την πατρίδα έτσι όπως έγινε με την αλλαγή στροφής του κ. Σαμαρά από τα Ζάππεια και τα σκισίματα των μνημονίων την επόμενη ημέρα των εκλογών.

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ίσα-ίσα ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε ένα βάρος, που σε ένα μεγάλο βαθμό αν θέλετε δεν μάς αναλογούσε, αλλά η Ελλάδα ήταν στο χείλος του γκρεμού. Σε αυτά τα 2,5 χρόνια με μεγάλο πολιτικό κόστος καταφέραμε και κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια. Αυτά που γίνανε τον τελευταίο χρόνο μάς έχουν κάνει όλους σοφότερους σχετικά με το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί τα 2,5 χρόνια της κυβέρνησης Σαμαρά και τι αποφύγαμε.

    ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Εδώ είμαστε και θα τα δούμε.

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα τα δούμε γιατί υπάρχουν και πάρα πολλά προβλήματα και στο Νομό μας, τα οποία πρέπει να τα προβάλλουμε. Υπάρχουν πολλά που έχουν μείνει πίσω, όπως είναι ο περιφερειακός της Χαλκίδας, το ΕΣΠΑ, το Νοσοκομείο. 

    Όλα έχουν μείνει πίσω. Μιλώντας και για το Νοσοκομείο να σάς πω χαρακτηριστικά, ότι αυτό που γίνεται τώρα με τους θαλάμους εντατικής, οι ελλείψεις που υπάρχουνε, είναι πρωτοφανείς, εκκρεμούν 60 περιστατικά. Παλαιότερα, στις χειρότερες ημέρες με πολλά τροχαία, όπως τον Δεκαπενταύγουστο, δεν εκκρεμούσαν πάνω από 20-30 αιτήσεις και τώρα μαθαίνω, ότι είναι πάνω από 60. Σε τέτοιο βαθμό δεν το έχουμε ξανασυναντήσει.

    ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Όλα αυτά τα θέματα σαν αυτό που μάς λέτε και άλλα περισσότερα η αξιωματική αντιπολίτευση που τελείωσε το εσωτερικό της θέμα πρέπει να τα σηκώσει ψηλά. 

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μα φυσικά, όταν λέω ότι περιμένουν από εμάς ότι πρέπει να ανταποκριθούμε, πρέπει να ξεκινήσουμε από μία δυναμική, σωστή, ουσιαστική αντιπολίτευση για να φτάσουμε να γίνουμε η κυβέρνηση, που χρειάζεται η χώρα.