Γερμανοί είχαν βρει τον τάφο 24 Σπαρτιατών!! Με ποια αφορμή γίνεται τώρα η αποκάλυψη!!
  •  

    Η Μάχη του Μαραθώνα σηματοδοτεί μια από τις πλέον σημαντικές στιγμές της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας, αφού υπήρξε καταλυτικός παράγοντας στη δημιουργία του Δυτικού Πολιτισμού. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι και σήμερα, οι πλέον βασικές της παράμετροι παρέμεναν άγνωστες.

    Στο βιβλίο, “ Η Μάχη του Μαραθώνα, η Ανατροπή” αποτέλεσμα της πολυετούς έρευνας των δύο συγγραφέων, Κωνσταντίνου Λαγού και Φώτη Καρυανού, αποκαλύπτονται για πρώτη φορά κρίσιμα συμβάντα της περίφημης Μάχης.

    Πέρα από τα νέα -συγκλονιστικά- στοιχεία που θα παρουσιαστούν για τη μάχη του Μαραθώνα, θα αποκαλυφθεί -με φωτογραφίες- και ένα απίστευτο εύρημα που έχει έμμεση σχέση με τη Μάχη του Μαραθώνα, και το οποίο έγινε πριν από ακριβώς 100 χρόνια. Όμως, εξαιτίας του Εθνικού Διχασμού και του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το εύρημα δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου στις εφημερίδες της εποχής, και σήμερα είναι γνωστό σε ελάχιστους ειδικούς. Το 1915-1916, Γερμανοί αρχαιολόγοι ανέσκαψαν στον Κεραμεικό τον ομαδικό τάφο 24 Σπαρτιατών οπλιτών που αποτελούσαν τη σωματοφυλακή του βασιλιά Παυσανία. Οι άνδρες αυτοί σκοτώθηκαν σε μάχη με τους Αθηναίους το 403 π.Χ. Οι σκελετοί τους ήταν σε άριστη κατάσταση και κάποιοι είχαν μέσα στα οστά τους ακόμη και τις αιχμές από τα βέλη και τα δόρατα που τους σκότωσαν.Ανάμεσα σε αυτούς ήταν δύο πολέμαρχοι -βαθμός αντίστοιχος με αυτός του στρατηγού στην Αθήνα- ο Χαίρων και ο Θίβρακος και ένας Ολυμπιονίκης, ο Λακράτης. Οι Γερμανοί ταυτοποίησαν τους σκελετούς των πολέμαρχων (είναι δύο πενηντάρηδες), του Ολυμπιονίκη (είναι ο μόνος σαραντάρης), ενώ όλοι οι άλλοι ήταν 20-25. Πρόκειται για τους μοναδικούς σκελετούς που έχουμε από Σπαρτιάτες οπλίτες, πολεμάρχους αλλά και από Ολυμπιονίκη (στην ίδια τη Σπάρτη, δεν έχει βρεθεί ούτε ένα κόκκαλο από Σπαρτιάτη του 5ου αιώνα π.Χ.).

    Ταυτόχρονα, δημοσιεύεται η πλέον πρωτότυπη αναπαράστασή της και παρουσιάζεται ο ακριβής τρόπος με τον οποίο επετεύχθη η ελληνική νίκη. Οι συγγραφείς καταδεικνύουν ότι η εποποιία του Μαραθώνα υπήρξε όχι μόνο μεγαλειώδης, αλλά και συγκλονιστική.