«Ήξεις, αφήξεις» η απάντηση για το επίδομα εξομάλυνσης
  •  

    «Ήξεις, αφήξεις» είναι η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θεόδωρου Δρίτσα σε ερώτηση του Σίμου Κεδίκογλου, την οποία είχαν συνυπογράψει 19 ακόμα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας 
     

    σχετικά με την καταβολή του επιδόματος εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών και στα στελέχη του Λιμενικού σώματος, προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα της αδικίας που αισθάνονται, καθώς ήδη το λαμβάνουν οι δικαιούχοι στις Ένοπλες Δυνάμεις και οι αποδοχές τους διέπονται από τις ίδιες διατάξεις του ειδικού μισθολογίου Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας (άρθρο 51 ν. 3205/2003).

     
    Η ασάφεια έγκειται στο γεγονός, ότι, ενώ ο υπουργός αναφέρει πως «σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4361/2016 (Α΄10), αντικαθίσταται η παρ. 3 του άρθρου 51 του ν. 3205/2003 (Α΄297), με αποτέλεσμα να καθίστανται πλέον δικαιούχοι του επιδόματος εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών και στελέχη Λ.Σ-ΕΛ. ΑΚΤ, σύζυγοι που τελούν σε διάσταση ή είναι διαζευγμένοι και αποδεδειγμένα καταβάλλουν διατροφή», εντούτοις υπογραμμίζει, ότι τίθεται ζήτημα ως προς τη δυνατότητα κάλυψης σχετικής δαπάνης από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Ναυτιλίας, από τη στιγμή που η εν λόγω αντικατάσταση γίνεται «με επιβάρυνση των εγγεγραμμένων πιστώσεων στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας». 
     

    Ο υπουργός παραπέμπει ουσιαστικά την επίλυση του προβλήματος στις καλένδες, αναφέροντας, πως έχουν αποστείλει σχετικό έγγραφος προς την αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ζητώντας διευκρινίσεις, όσον αφορά στον τρόπο εφαρμογής της επίμαχης διάταξης και στα στελέχη Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και ως εκ τούτου «κατόπιν της απάντησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η Υπηρεσία θα σταθμίσει τις περαιτέρω ενέργειες για την καταβολή του εν λόγω επιδόματος».