Παράνομη και άδικη η απόφαση για καταβολή του 50% της α΄δόσης των οικογενειακών επιδομάτων
  •  

    Να απαντήσει ο Υπουργός Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για ποιο λόγο καταβάλλεται μόνο το 50% της α΄ δόσης των οικογενειακών επιδομάτων και βάσει ποιας απόφασης ζητά ο Σίμος Κεδίκογλου με ερώτηση που κατέθεσε,
    χαρακτηρίζοντας παράνομη και άδικη την εν λόγω απόφαση, η οποία, όπως υπογραμμίζει έχει προκαλέσει την έντονη αγανάκτηση, οργή και θλίνη χιλιάδων δικαιούχων του ειδικού πολυτεκνικού επιδόματος και του επιδοματος τέκνων.

     

    Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
    «Την έντονη αγανάκτηση, οργή και θλίψη έχει προκαλέσει για μία ακόμα φορά σε χιλιάδες δικαιούχους του ειδικού πολυτεκνικού επιδόματος και του επιδόματος τέκνων η απόφαση να καταβληθεί το 50% της δόσης του α’ τριμήνου 2016, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό και κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης.
     

     
    Οι πολύτεκνες οικογένειες ζουν καθημερινά το δικό τους «Γολγοθά», βλέποντας το εισόδημά τους να μειώνεται και ταυτόχρονα τη φορολογία να αυξάνεται μη μπορώντας πλέον να ανταπεξέλθουν στις βιοποριστικές τους ανάγκες.

    Και ενώ περίμεναν την καταβολή της πρώτης από τις τρεις δόσεις, ως μία οικονομική ανάσα για τις ημέρες των εορτών του Πάσχα, ένιωσαν απογοήτευση μετά την ανακοίνωση, ότι τελικά θα λάβουν μόνο το 50% της πρώτης δόσης ως προκαταβολή, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, αφού σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. αριθμ. Δ27/οικ. 15239/645/16.5.2013 – Άρθρο 2 καθορίζεται ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής ως εξής:

    1. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες καταβάλλονται για τους δικαιούχους κάθε έτους ανά τρίμηνο, με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, από την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε ημερολογιακού τριμήνου και εντός είκοσι (20] ημερολογιακών ημερών.

    3. Στους δικαιούχους που ήδη λαμβάνουν το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, δύναται να χορηγείται προκαταβολή, του πρώτου τριμήνου εκάστου έτους, ακόμη και αν δεν έχουν υποβάλει αίτηση Α21.

    Το ποσό της προκαταβολής θα είναι ίσο με αυτό που θα ελάμβανε ο δικαιούχος για το πρώτο τρίμηνο με βάσει την Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 που υπέβαλλε για το προηγούμενο έτος, όπως αυτό αναπροσαρμόζεται, σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία.

    Όσο, δε, αφορά στις προσπάθειες μετάθεσης των ευθυνών με τις δικαιολογίες «ότι οι φοροτεχνικοί απεργούσαν» και ότι «άργησε να ανοίξει το σύστημα taxis» μόνο τραγελαφικές μπορούν να χαρακτηριστούν.

    Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    1. Για ποιο λόγο καταβάλλεται μόνο το 50% της πρώτης δόσης του οικογενειακού επιδόματος και βάσει ποιας απόφασης;»