Σίμος Κεδίκογλου: 'Η φοροκαταιγίδα δεν φέρνει αποτελέσματα''
  •  

    Στην εκτίμηση, ότι δεν θα επαληθευτούν οι υπολογισμοί της κυβέρνησης βάσει των οποίων επίκειται ανάπτυξη, πρόεβη ο Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Βασίλη Λυριτζή, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο και ποτέ στην ιστορία προηγούμενο, που τέτοια φοροκαταιγίδα να έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

    «Τα 7,5 δις πάνε όλα για τις δόσεις, άρα το ζητούμενο είναι αν μπορέσουν τα 2,5 δις επιπλέον να έρθουν όσο γίνεται πιο γρήγορα. Θα ήθελα πάρα πολύ να έρθει η ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα, θα ήθελα να δω να επαληθεύονται οι υπολογισμοί της κυβέρνησης, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει προηγούμενο πουθενά στον κόσμο, ποτέ στην ιστορία που να έχει έρθει ανάπτυξη μέσα σε φοροκαταιγίδα. 

     Η φοροκαταιγίδα δεν φέρνει αποτελέσματα, αν θες να καταπολεμήσεις τη φοροδιαφυγή τότε η πάγια αρχή είναι να έχεις χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και υψηλότερα πρόστιμα. 

    Εδώ παρατηρείται το αντίστροφο, έχουμε υψηλότατους φορολογικούς συντελεστές και αστεία πρόστιμα».

     

    Σημείωσε, επίσης, ότι είναι εντυπωσιακό, πως από όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις του μνημονίου, η κυβέρνηση προχωρά στην εξειδίκευση των δυσβάσταχτων φοροεισπρακτικών μέτρων, ενώ όσον αφορά στα μεταρρυθμιστικά μέτρα εμφανίζοται ιδιαιτέρως ελαστική, καθώς υπάρχει σειρά υπουργικών αποφάσεων που δεν έχουν ακόμα ληφθεί αν και θα έπρεπε. 

     


     

    Ο Σίμος Κεδίκογλου επεσήμανε, πως οι δανειστές αυτό που ζητάνε είναι να ισοσκελίζουμε και όχι να δημιουργούμε νέο χρέος, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο με αύξηση εσόδων, αλλά και με μείωση δαπανών, όπως είναι οι ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις, οι οποίες κάθε χρόνο βάζουν «μέσα» το Δημόσιο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. 

     
    Ως συγκεκριμένο παράδειγμα ανέφερε τη Βιομηχανία ζάχαρης διερωτώμενος, εάν υπάρχει λόγος να την έχει το Δημόσιο και κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κερδοφόρα, επισημαίνοντας : «Η δική μας θεώρηση είναι ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας. Το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα το Δημόσιο. 
     

    Το ζητούμενο είναι να μην προσλαμβάνεις ξανά όσους έχουν πλαστά πτυχία κάτι που αποτελεί για εμάς -εκτός από οικονομικό- μείζον ηθικό ζήτημα. Αναφέρομαι στις 10.000 περιπτώσεις πλαστών πτυχίων των οποίων δρομολογείται η πιστοποίησή τους. Αναρωτιέμαι, όταν αυτό γίνεται και εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, τι πρότυπα δίνουμε στα νέα παιδιά. Αυτό πραγματικά δεν περίμενα να το ακούσω ποτέ.»

    Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας, ότι το τίμημα της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης Τσίπρα είναι βαρύ, καθώς είχε ως συνέπειες τον «κόφτη» και το αιωνόβιο υπερταμείο. 

    Επιπλέον, ανέφερε ότι το να ακολουθείς μία πολιτική «εκών άκων», την οποία δεν πιστεύεις, καταλήγεις να μην την εφαρμόζεις σωστά, όπως συμβαίνει ενδεικτικά με την περίπτωση ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, όπου παρατηρείται το εξής οξύμωρο: να έχει υπογράψει ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός να βρίσκει συνεχώς προσκόμματα.

    Κληθείς στη συνέχεια να σχολιάσει θέματα εξωτερικής πολιτικής με αφορμή τις προκλήσεις της Αλβανίας για το θέμα των τσάμηδων αλλά και της Τουρκίας δήλωσε: «Σε όλα τα εθνικά θέματα στηρίζουμε την κυβέρνηση. Θέλω απλώς να επισημάνω τον κίνδυνο η ενταξιακή πορεία της α ή β γείτονος χώρας να επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις. 

    Το περιστατικό με την Αλβανία ίσως να μην είναι τόσο σοβαρό, ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη με Τουρκία, όμως, θα είναι πολύ ανησυχητική και πρέπει να φροντίσουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. 

    Αυτή τη στιγμή επηρεαζόμαστε από την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της κάθε χώρας, όποτε βρίσκει κάποιο εμπόδιο κάνει εξαγωγή προβλήματος προς την Ελλάδα, οι χειρισμοί θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και εννοείται ότι πρέπει να είναι εθνικό το μέτωπο».