Ασφαλιστική ενημερότητα και με ληξιπρόθεσμες οφειλές
  •  

    Η καταβολή των τρεχουσών εισφορών θα είναι αρκετή για τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας σε χιλιάδες οφειλέτες κυρίως του ΟΑΕΕ με βάση τη νέα ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο εργασίας προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση των εσόδων.

    Η ανησυχία εντάθηκε λόγω της κακής πορείας των εσόδων από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.


    Ένας στους δύο οφειλέτες του ΟΑΕΕ έχασε τη ρύθμιση ενώ την ίδια ώρα αδυνατεί να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, με αποτέλεσμα οι τραπεζικοί λογαριασμοί να δεσμεύονται.

    Συνέπεια της δέσμευσης είναι η μη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, με δραματικές συνέπειες για τα οικονομικά των ταμείων.

     
    Το υπουργείο πάντως εκτιμά ότι εάν οι σημερινοί οφειλέτες που δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση ξεκινήσουν να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές τους, τα έσοδα του ταμείου θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.
     
    Τον νέο χρόνο ο κίνδυνος θα ενταθεί. Στελέχη της ασφάλισης έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι το νέο σύστημα εισφορών που θα εφαρμοστεί από 1/1/2017 για τους ελεύθερους επαγγελματίες , τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες , θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη κάμψη στα έσοδα του συστήματος. Κι αυτό γιατί η υπέρμετρη επιβάρυνση , θα εκτινάξει στα ύψη την φορο-εισφοροδιαφυγή. 

    Παρά την απειλή για αυστηρούς ελέγχους και επιβολή προστίμων, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα επιχειρήσουν να εμφανίσουν μειωμένο τζίρο προκειμένου αποφύγουν την εξοντωτική παρακράτηση που επιβάλλεται σε ετήσια εισοδήματα άνω των 19.000 ευρώ.

    Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια για την αύξηση των εσόδων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (στον οποίο θα απορροφηθούν όλα τα Ταμεία κύριας ασφάλισης ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ ,ΕΤΑΠ ) τόσο από τις τρέχουσες εισφορές όσο και από τις ρυθμίσεις που επιχειρείται να « ζωντανέψουν». Συγκροτήθηκε μάλιστα άτυπη επιτροπή με παλιές «καραβάνες» του υπουργείου προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις για νέα ρύθμιση η οποία να έχει ελπίδες να περάσει από την κρησάρα των δανειστών.

    Σ’ αυτό το πλαίσιο , ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο των θεσμών Ντ. Κοστέλο άκουσε πρόσφατα την πρόταση της ΕΣΕΕ για πάγωμα των οφειλών στον ΟΑΕΕ και ανάλογη μείωση των μελλοντικών συντάξεων ,χωρίς όμως να εκφράσει την άποψή του. Το υπουργείο εργασίας διαπραγματεύεται μεταξύ άλλων το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την εξασφάλιση ασφαλιστικής ενημερότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες που από την αρχή του επόμενου χρόνου θα πληρώνουν τις εισφορές τους εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων. 

    Η νέα ρύθμιση αν εγκριθεί από τους θεσμούς θα προβλέπει αριθμό δόσεων αλά κάρτ καθώς θα στηρίζεται στην εισφοροδοτική δυνατότητα και στο συνολικό προφίλ του οφειλέτη . Δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη, για παράδειγμα, το πότε δημιουργήθηκαν τα χρέη και ποιες προσπάθειες διακανονισμού έγιναν στο παρελθόν.

    Πάντως, έως ότου ανακάμψουν τα έσοδα, η μόνη λύση που διαφαίνεται στον ορίζοντα για την απρόσκοπτη πληρωμή των συντάξεων είναι ο «κοινός κουβάς» του ΕΦΚΑ , στον οποίο θα .πέσουν τα περιουσιακά στοιχεία όλων των ταμείων.