Τοποθέτηση του Ζάχου Δημ. Χατζηνικολή δικηγόρου κατοίκου Καρύστου Σχετικά με την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών.
  •  
    Τοποθέτηση του Ζάχου Δημ. Χατζηνικολή δικηγόρου κατοίκου Καρύστου Σχετικά με την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών. 
    Διάβασα σε  ιστοσελίδα, για την επίσκεψη βουλευτή  Ευβοίας του  ΣΥΡΙΖΑ στην Δ/νση Δασών Ευβοίας,  με την σχετική φωτογραφία για να το εμπεδώσουμε καλύτερα , καθώς και για τους πανηγυρισμούς  του για την διεκπεραίωση ακόμη ενός μεγάλου έργου της κυβέρνησης, την ανάρτηση των δασικών χαρτών , που θα μπορούσε να ήταν, πράγματι,  επίτευγμα.
    Εμείς πάλι , οι κάτοικοι της Νότιας Καρυστίας,  είμαστε , για άλλη μια φορά, εξαγριωμένοι για την απίστευτη προχειρότητα, με την οποία συντάχθηκαν οι   δασικοί  χάρτες  ( κυριολεκτικά στο πόδι ) και ειδικότερα:

    1/ Όλη η νότιος Καρυστία , εξαιρουμένων των σχεδίων πόλεων , των οικισμών (και  όχι όλων ) και των ακινήτων, που ,  έως και σήμερα καλλιεργούνται,  έχουν χαρακτηριστεί δημόσιες δασικές και στην καλλίτερη περίπτωση , δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις , μόνον  εάν υφίσταται πράξη χαρακτηρισμού που τις αναγνωρίζει χορτολιβαδικές και μάλιστα όχι όλες  . Ακόμη και εγκεκριμένοι παραθεριστικοί οικισμοί !!!!!! ,ή τμήματα οικισμών ,  ή εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί με τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού χορτολιβαδικές , έχουν χαρακτηρισθεί δημόσιες δασικές !!!!!. Είναι προφανές ότι δεν έχει γίνει κανένας εμπεριστατωμένος έλεγχος και μελέτη , με χρήση αεροφωτογραφιών  του 1945 ή του 1965 , όπως επιβάλλει η ισχύουσα νομοθεσία, αλλά προτιμήθηκε η εύκολη και πολύ λιγότερο δαπανηρή λύση ,  που ήταν ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων με την μορφή που έχουν προσφάτως έως  σήμερα και που είναι πολύ διαφορετική με τις παλαιότερες μορφές , αφού τις τελευταίες δεκαετίες , σε πολλές εκτάσεις- κυρίως στις  πιο απόμακρες -  έχει εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια , είτε  λόγω της αστυφιλίας,  είτε ως παντελώς ασύμφορη . Επιπλέον δεν γίνεται καμία διάκριση μεταξύ χορτολιβαδικών και δασικών , παρόλο που η διαφορά τους , στην πράξη,  είναι τεράστια . Άλλα είπαμε , αυτά θέλουν κόπο και μελέτες , άρα έξοδα 

    2/ Δίνεται μεν ( εντελώς τυπικά ) το δικαίωμα στους έχοντες έννομο συμφέρον να ασκήσουν αντιρρήσεις , αλλά μέσα στην ασφυκτική ημερομηνία των 60 ημερών και το κυριότερο  , προκαταβάλλοντας πολύ μεγάλα παράβολα πολλών εκατοντάδων  έως  χιλιάδων ευρω . 

    Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού κράτους,  που για να απευθυνθεί ο πολίτης στο Δημόσιο και να εκφράσει – ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ -τις αντιρρήσεις του , να ζητείται παράβολο . Μέχρι τώρα ξέραμε τα παράβολα μόνον για  δικαστικές προσφυγές , τώρα τα μάθαμε και για να εισακουστείς – για πρώτη φορά για το συγκεκριμένο θέμα - από το κράτος , κατά ευθεία παράβαση του Συντάγματος , που ουσιαστικά – για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα - τους  στερεί το δικαίωμα απλής ακρόασης από το Δημόσιο    . Ουδέποτε απαιτούσαν παράβολο και οι ενδικοφανείς  προσφυγές . Σε κάθε περίπτωση ας ήταν ένα εύλογο , συμβολικό , όχι παντελώς απαγορευτικό. 

    3/ Όλες οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται δασικές , η χορτολιβαδικές ταυτοχρόνως χαρακτηρίζονται και δημόσιες 

    Πλήν όμως , σύμφωνα   με το άρθρο 10 του Ν 3208/2003 …..το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε δάση και  δασικές εν γένει  εκτάσεις που : α,β, γ, δ ….. και αναφέρει τις δεκάδες των περιπτώσεων  . Επομένως ,βάσει της ισχύουσας  νομοθεσίας  και ανεξαρτήτως του ( ευθέως αντισυνταγματικού ) τεκμηρίου κυριότητας υπέρ του Δημοσίου , που υπάρχει με προγενέστερο νόμο -τον δασικό Κώδικα - θα έπρεπε να γίνει διαχωρισμός των δημοσίων και των ιδιωτικών εκτάσεων, κατά περίπτωση και προφανώς κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης για να προσκομιστούν από τους έχοντες έννομο συμφέρον, τα  αποδεικτικά στοιχεία . Ο χαρακτηρισμός …Δημόσια δασική ή χορτολιβαδική …..αντίκειται στο άνω άρθρο 10 του Ν 3208/2003,  για τα κτήματα που υπάγονται στο άρθρο αυτό , είναι παράνομος . Αλλά αυτό , δηλαδη η εκτίμηση και ο χαρακτηρισμός κατά περίπτωση , θέλει μελέτη και κόπο  και επιλέχτηκε η εύκολη και η ανέξοδη λύση ,που είναι:  … Όλα  δημόσια δασικά και δημόσια χορτολιβαδικά και ας τρέχει ο πολίτης επι χρόνια και ας  ξοδεύει χιλιάδες ευρώ  στα  δικαστήρια  για να αποδείξει ότι υπάγεται σε μία εκ των άνω περιπτώσεων……. 

    Εν ολίγοις,  η περίφημη ανάρτηση  των δασικών χαρτών,  ουσιαστικά λέει το εξης : Κάθε έκταση που σήμερα δεν καλλιεργείται και εντοπίζεται εύκολα , είναι δημόσια δασική  . Όποιος έχει αντίρρηση , να μαζέψει μερικές χιλιάδες ευρώ , να βρει μηχανικούς,  δασολόγους και δικηγόρους και σε μερικά χρόνια μπορεί να τα βγάλει πέρα και να δικαιωθεί . Και η δικαίωση του θα είναι να αναγνωριστεί η κυριότητα του επι των εκτάσεων αυτών , που επι 150 χρόνια πληρώνει αυτός και οι δικαιοπάροχοι του, είτε  ως τίμημα σε αγορές ,  είτε σε φόρους μεταβίβασης και κληρονομιών, είτε  σε   φόρους κατοχής επι ακινήτων ,είτε  ΕΝΦΙΑ κ.λ.π  και που το Δημόσιο και εισπράττει και ταυτοχρόνως αποβάλλει τον κάτοχο , διότι το Δημόσιο είναι , τάχα , κύριος στο ακίνητο , για το οποίο ίδιο ακίνητο,  το ίδιο το Δημόσιο  εισπράττει , επι 150 χρόνια εως και σήμερα , τους άνω φόρους

    Επίσης οι δασικές χάρτες μας λένε και το εξης :Επειδή σίγουρα  έχομε κάνει και μερικά λάθη  και έχομε βάλει ολοκληρους οικισμούς ως δασική έκταση  ,κάντε προσφυγές,  χωρίς παράβολα και θα δούμε τι θα γίνει !!!! 
    Απορώ για ποιο πράγμα πανηγύριζε ο κ Βουλευτής . Αναμένομε και κάποια αντίδραση των εκπροσώπων μας στην Εύβοια , διότι τέτοιες πράξεις είναι αποικιοκρατικές . Ναι στους δασικούς χάρτες , όχι όμως με αυτόν τον αποικιοκρατικό τρόπο 

    ΜΕ ΤΙΜΗ ( προς τους συμπολίτες μου ) 

    ΚΑΡΥΣΤΟΣ 3-2-2017 

    ΖΑΧΟΣ ΔΗΜ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΗΣ