2η γιορτή Πολιτιστικού Τουρισμού GRecoACTE στο Γιαννίτσι
  •  
    Yπό την Αιγίδα του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, HATTA, διοργανώνεται και φέτος η 2η γιορτή Πολιτιστικού Τουρισμού GRecoACTE (Art and cultural tourism event) (www.grecoacte.com), στο Γιαννίτσι Καρύστου της Εύβοιας, από τις 22 έως τις 24 Ιουνίου 2018.

    Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό γεγονός που ανοίγει νέες προοπτικές για το τουριστικό προϊόν βασισμένο στην σύγχρονη τέχνη και την παράδοση, και φέτος φέρει τον τίτλο «Μεσόγειος: Καινοτόμες Γέφυρες (Πέντε χώρες + 1)».

    Στο γεγονός συμμετέχουν 5 Μεσογειακές χώρες όπου κάθε μία είναι συνδεμένη με την Ελλάδα σε ένα θεματικό πεδίο εναλλακτικού τουρισμού: Γαλλία-Οικοτουρισμός, Ισπανία-Εθιμικός Τουρισμός, Αλγερία-Γαστρονομικός Τουρισμός, Ιταλία-Οικολογικός Τουρισμός, Κύπρος-Οινικός Τουρισμός.

    Η 2η GRecoACTE έχει στόχο να εδραιώσει νέα αντίληψη στον ορισμό του πολιτιστικού τουρισμού και να αποτελέσει το πρώτο καινοτόμο παράδειγμα διακρατικής σύνδεσης δικτύων με κοινό ενδιαφέρον την τέχνη, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.
     
    Η διοργάνωση είναι χορηγία του κέντρου τέχνης Sp VivArte και τελεί επίσης υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνοισπανικού Επιμελητηρίου, του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου, του Ινστιτούτου Cervantes και των Πρεσβειών Ισπανίας και Αλγερίας.
     
    Οι δράσεις γίνονται με τη συνέργεια πολλών φορέων και συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Επιμελητήριο και η Ένωση Ξενοδόχων Ευβοίας συμμετέχουν δυναμικά στο εγχείρημα. Δείτε το πρόγραμμα της GRecoACTE ΕΔΩ
     
     

    Ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο γεγονός για τον τουρισμό και τον πολιτισμό θα διεξαχθεί στην Ν. Εύβοια στο Γιαννίτσι Καρύστου στις 22-23-24 Ιουνίου 2018. Η 2η γιορτή Πολιτιστικού Τουρισμού GRecoACTE (Art and cultural tourism event) υπό τον τίτλο, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ (Πέντε χώρες + 1), ανοίγει νέες προοπτικές για το τουριστικό προϊόν βασισμένο στην σύγχρονη τέχνη και την παράδοση. Στο γεγονός συμμετέχουν 5 Μεσογειακές χώρες όπου κάθε μία είναι συσχετισμένη με ένα θεματικό πεδίο εναλλακτικού τουρισμού. ΓΑΛΛΙΑ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΙΣΠΑΝΙΑ ΕΘΙΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΑΛΓΕΡΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΙΤΑΛΙΑ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΚΥΠΡΟΣ ΟΙΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ .
     
    Η διοργάνωση της γιορτής είναι χορηγία του κέντρου τέχνης Sp VivArte και τελεί υπό την Αιγίδα των: Υπουργείο Τουρισμού, Υπουργείο Πολιτισμού, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων HATTA, Ελληνοισπανικό Επιμελητήριο , Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο, Ινστιτούτο Cervantes και των Πρεσβειών, Ισπανίας και Αλγερίας, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τουρισμού Καρύστου και ο Δήμος Καρύστου. Χορηγοί και υποστηρικτές του γεγονότος είναι: Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Επιμελητήριο Ευβοίας και η Ένωση Ξενοδόχων Ευβοίας. Οι δράσεις γίνονται με την συνέργια πολλών φορέων και συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ3 και STAR κεντρικής Ελλάδας
     
    Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 22 Ιουνίου με μια γαστρονομική σύμπραξη Αλγερίας – Ελλάδας. Ένα επικό συμπόσιο που θα υποστηρίξει ο Σύλλογος Δειπνοσοφιστών των Στύρων και η Πρεσβεία της Αλγερίας. ( Με πρόσκληση) Το αρνάκι των νομάδων, σύμβολο της Αλγερινής φιλοξενίας, συναντά το “κοκκίνι” της Νότιας Εύβοιας. Συναισθήματα και γεύσεις της υπαίθρου σε ένα συμπόσιο γνωριμίας των τουριστικών σχέσεων των δυο χωρών που θα διεξαχθεί σε ανοιχτό χώρο με θέα το Αιγαίο και θα συνοδεύεται από έκθεση φωτογραφίας Ελλήνων και Αλγερινών φωτογράφων. Πριν το γεύμα θα γίνει ένα οινικό δρώμενο παρουσίασης της κοινής μυθολογίας και ιστορίας του οίνου Ελλάδας - Κύπρου μέσα στο Δάσος του VivArte Nature. Μια πρωτότυπη και interactive γευσιγνωσία από τα οινοποιία της Νοτίου Ευβοίας με αποφθέγματα αρχαίων Ελλήνων ποιητών παρέα με τον Βάκχο, τις Mούσες και τις νύμφες των βουνών.

    Το Σάββατο 23 Ιουνίου ένα καινοτόμο καλλιτεχνικό δρώμενο που αφορά στη γέφυρα Ισπανίας - Ελλάδας είναι βασισμένο στο σπάνιο ιδίωμα επικοινωνίας με σφυρίγματα. Ο Σύλλογος ‘’Yo Silbo’’ (Las islas Canarias) και οι ‘’Απανταχού Αντιώτες’’ θα ερμηνεύσουν ποίηση Κρυστάλλη και Λόρκα αντίστοιχα γεμίζοντας με σφυρίγματα την Μεσόγειο. Η Σοπράνο Ανθή Κοτσώνη , ο Ισπανός κιθαρίστας Alejandro de Chacón και η Performer Sandra Pons Carreras κάνουν τη διερμηνεία του ιδιώματος στο κοινό με ήχους και χρώματα. Χορευτικά σχήματα συμμετέχουν στο δρώμενο.

    Την Κυριακή 24 Ιουνίου οι γέφυρες Γαλλίας - Καρύστου και Ιταλίας - Αλιβερίου θα πλαισιώσουν τις οικοτουριστικές και αγροτουριστικές δράσεις της γιορτής. Η τεχνική της ξερολιθιάς, τα κάστρα της Οξυτανικής Περιφέρειας στην Ν. Γαλλία και τα Δρακόσπιτα της Ν. Ευβοίας θα παρουσιαστούν στο Vivarte Gallery με μια έκθεση φωτογραφιών και σχεδίων. Θα ανοίξουν νέες προοπτικές για τον περιπατητικό τουρισμό εξερεύνησης των θρύλων και των χαλασμάτων. Στη συνέχεια μια πρόταση αδερφοποίησης Ελληνικού και Ιταλικού αγροτουρισμού σε έναν διάλογο τεχνογνωσίας. Πρόγραμμα ανταλλαγής σπόρων από το Peliti Ευβοίας και μουσικό-θεατρικό δρώμενο από την ομάδα Αλληλεγγύης Αλιβερίου. Ο ιππικός σύλλογος Καρύστου “Φίλλιποι » αναπαραστά στο art garden το παραδοσιακό όργωμα και σπορά. Το άλογο, το χαλινάρι και το ινίο γίνονται τα σύμβολα μιας καλλιτεχνικής δράσης land art. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
     
    Στόχος του γεγονότος είναι η ανάδειξη κοινών πολιτισμικών στοιχείων μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν (Αλγερία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Ελλάδα) και η διασύνδεση του πολιτισμού με την ανάπτυξη και τον τουρισμό. Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το γεγονός πως στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται η παρουσίαση της Σφυριχτής Γλώσσας στα Αντιά Ευβοίας, στοιχείο που βρίσκεται υπό επεξεργασία προς ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και η τέχνη της ξερολιθιάς, στοιχείο που η χώρα μας έχει συνυποβάλει προς εγγραφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο ΑΠΚ της UNESCO. 
     
    Η 2η GrecoActe έχει σαν σκοπό να εδραιώσει μία νέα αντίληψη στον ορισμό του πολιτιστικού τουρισμού. Να αναβαθμίσει τον ρόλο του περιηγητή από παθητικό τουρίστα σε ταξιδιώτη νέων βιωματικών εμπειριών και ανταλλαγής ιδεών. Να καθιερώσει στο τουριστικό γίγνεσθαι μία ετήσια διεθνή γιορτή συνάντησης δικτύων με κοινό ενδιαφέρον την τέχνη, την φύση και την παράδοση.
     
    Σας καλούμε 22,23 και 24 Ιουνίου 2018 σε ένα μοναδικό ταξίδι στη Νότια Εύβοια με ξεναγό την τέχνη και τον πολιτισμό.
     
    Μια πρότυπη εφαρμογή ανάδειξης κοινών πολιτισμικών στοιχείων μεταξύ των χωρών της Μεσογείου και 
     
    η διασύνδεση τους με τον πολιτισμό ,την ανάπτυξη και τον τουρισμό .
     
    Συμμετέχουν 5 Μεσογειακές χώρες όπου κάθε μία είναι συσχετισμένη με την Ελλάδα σε ένα θεματικό πεδίο εναλλακτικού τουρισμού:
    Κύπρος οινικός τουρισμός , Γαλλία οικοτουρισμός, Ισπανία εθιμικός τουρισμός, 
     
    Αλγερία γαστρονομικός τουρισμός, Ιταλία αγροτουρισμός.