Η πόλη της Χαλκίδας είχε την τιμητική της το τριήμερο που μας πέρασε. Τρεις μέρες η καρδιά της Ελλάδος χτυπούσε στο Κλειστό της Κανήθου, όπου οργανώθηκε για πρώτη φορά η έκθεση με θέμα «Τουρισμός – Πολιτισμός – Γαστρονομία».
  • Η πόλη της Χαλκίδας είχε την τιμητική της το τριήμερο που μας πέρασε.

    Τρεις μέρες η καρδιά της Ελλάδος χτυπούσε στο Κλειστό της Κανήθου, όπου οργανώθηκε για πρώτη φορά η έκθεση με θέμα «Τουρισμός – Πολιτισμός – Γαστρονομία».

    Οργανωτές ήταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΕΟΣΣ) και η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Εύβοιας (ΟΠΣΕ) με την αμέριστη υποστήριξη του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Χαλκίδας.

    Στην έκθεση συμμετείχαν 60 εκθέτες από όλη σχεδόν την Ελληνική επικράτεια όπου παρουσίασαν παραδοσιακά και τοπικά προϊόντα της κάθε περιοχής, στοιχεία του τοπικού τους πολιτισμού με έμφαση στο λαϊκό πολιτισμό και τη λαϊκή τέχνη, χειροτεχνήματα, κοινωνικές δράσεις αλλά και προτάσεις τουριστικών προορισμών με λεπτομερές και κατατοπιστικό υλικό είτε για τις ομορφιές του τόπου είτε για τα τουριστικά καταλύματα και τις γαστρονομικές συνήθειες.

    Το παρόν εδωσανα απο τη νότια Καρυστία:
    Η ΛΕΣΧΗ ΣΥΝΔΑΙΤΥΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ "ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΩΝ ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΩΝ",ΜΕΛΙ-ΠΑΣΤΕΛΙ-ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΠΕΠΑ, ΤΡΟΦΟΒΙΟΠΑ-ΚΤΗΜΑ ΜΠΟΥΡΝΟΥΣΟΥΖΗ -ΚΑΡΥΣΤΙΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ  ΤΡΟΦΙΜΑ  ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ  ΒΙΟΜΑΜ , ΚΤΗΜΑ ΝΕΡΟΜΗΛΟΣ ΑΜΑΛΙΑ ΑΝΤΩΝΙΝΗ 

    Το μεγάλο ενδιαφέρον των επισκεπτών για τα ιδιαίτερα προϊόντα της Λέσχης Συνδαιτυμόνων, που κερνούσαν  τους επισκέπτες και τους εκθέτες οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων που είχαν φέρει απο την Καρυστία για την έκθεση.

    Στην είσοδο της έκθεσης η ομάδα των Δειπνοσοφιστών μαζί με την διαδικτυακή πύλη της Καρυστίας e-karystos.gr  υποδεχόταν τους επισκέπτες αλλά και τους επίσημους προσκεκλημένους απ' όπου έγινε το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων, με εδέσματα και νέες γαστρονομικές προτάσεις να τους κεράσει και να τους μυήσει στα μυστικά της μαγειρικής  της αρχαίας αλλά και σύγχρονης γαστρονομίας μέσα από τις επιδείξεις που πραγματοποιούνταν καθ’ όλη τη λειτουργία της έκθεσης.

    Τα εγκαίνια τέλεσε: ο Δήμαρχος Χαλκίδας κος Αθανάσιος Ζεμπίλης με τον Βουλευτή ΠΑΣΟΚ κο Συμεών Κεδίκογλου και τον Πρόεδρο της ΟΠΣΕ κο Γαληνό Λαουτάρη, ενώ παραβρέθηκαν η Βουλευτής ΛΑΟΣ κα Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη, Ο Νομάρχης Λασιθίου κος Σήφης Αναστασάκης και ο Νομάρχης Ηλείας κος Χαράλαμπος Καφύρας ο οποίος και τιμήθηκε για την ανασυγκρότηση των ελαιώνων της Ηλείας από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

    Σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου στον ειδικό χώρο εκδηλώσεων στην επιβλητική εξέδρα, πραγματοποιούνταν παρουσιάσεις χορευτικών συγκροτημάτων και χορωδιών με χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

    Ξεχωριστή στιγμή ήταν η παρουσήα του χορευτικού της Λέσχης με μουσικούς στο βιολί τον Κυριάκο Γκουβέντα και στο λαούτο-τραγούδι τον Σμάνη Βασίλη οπου στο τέλος της παράστασης ο Ε.Ο.Σ.Σ. τίμησε τη Λέσχη με το βραβείο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ  για την προβολή των παραδοσιακών προίοντων και των παραδόσεων μέσα απο την διερεύνηση των τοπικών μας (ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ) γαστρονομικών συνηθειών  

    Επίσης την Κυριακή το απόγευμα ενδιαφέρον ειχαι η παρουσία του χωρευτικού του Δήμου Καρύστου "ΑΝΕΜΟΠΥΛΕΣ" όπου μετά το τέλος της παράστασης προσήλθε στο περίπτερο της Λέσχης για κέρασμα και αναμνηστικές φωτογραφείες.

    Η Λέσχη μαζί με την διαδικτυακή πύλη e-karystos.gr για άλλη μια φορά (μετά τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις της) προσπάθησαν και πέτυχαν τον στόχο τους για την ανάδειξη της νότιας Καρυστίας ,του πολητισμού της και των γαστονομικών της συνηθειών.

    Στην προσπάθηα τους αύτη ειχαν χορηγία απο την έταιρεία Χ.ΡΟΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.