Δικαίωση των ιδιοκτητών γης στη Ν. Εύβοια.Σε συνεδρίασή της, στις 24/12/10, 5η Νομαρχιακή Επιτροπή Ευβοίας ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά με ψήφους 5-0 επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ενός συγκροτήματος αιολικών πάρκων...
  • Δικαίωση των ιδιοκτητών γης στη Ν. Εύβοια


    Σε συνεδρίασή της, στις 24/12/10, 5η Νομαρχιακή Επιτροπή Ευβοίας ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά με ψήφους 5-0 επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ενός συγκροτήματος αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 174,8 MW, το οποίο δεν είχε εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών γης.

    Το γεγονός αυτό αποτελεί το πλέον τρανταχτό από τα τελευταία συνεχόμενα μηνύματα, ότι οι φορείς αναγνωρίζουν το πρόβλημα της περιοχής, πράττουν τα αυτονόητα και δικαιώνουν τους νόμιμους ιδιοκτήτες της γης.
    Προηγήθηκαν οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις και οι επιστολές διαμαρτυρίας από τους Δήμους Καρύστου, Μαρμαρίου και κοινότητας Καφηρέα καθώς και η αναβολή της εξέτασης του θέματος από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της 20/12/2010 καθώς δεν έχουν προσκομιστεί ακόμα συμπληρωματικά στοιχεία που ζητήθηκαν.

    Εκπρόσωποί του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γης Ν. Καρυστίας, του Συλλόγου «Καβοντόρου Γη» καθώς και άνω των 150 ιδιοκτητών (προερχόμενων κυρίως από την περιοχή του Καβοντόρου), παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση της επιτροπής και κατέστησαν σαφές για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται να δεχτούν επενδύσεις στην περιοχή τους που δε σέβονται το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ν. Εύβοιας. Διατύπωσαν ακόμα την πλήρη αντίθεση τους με τον υπάρχοντα σχεδιασμό του έργου που προβλέπει την κατασκευή εναέριου και όχι υπόγειου δικτύου υψηλής τάσης, γεγονός που θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Ν. Εύβοιας αν τελικά υλοποιηθεί.

    Σε τοποθέτησή του, στα μέλη της Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Καβοντόρου Γη» κ. Κώστας Καλλιανιώτης, κατέστησε σαφές ότι καμία επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει αν προηγουμένως οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές δεν εξασφαλίσουν τη σύμφωνη γνώμη και την ενοικίαση της γης από τους ιδιοκτήτες.

    Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι απαραίτητη προϋπόθεση και προαπαιτούμενο στάδιο πριν την έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την αδειοδότηση, αποτελεί η συμφωνία ενδιαφερόμενων επενδυτών και ιδιοκτητών.

    Η Επιτροπή όπως ήταν απολύτως φυσικό, δε θα μπορούσε να αγνοήσει την αντίδραση σχεδόν του συνόλου των κατοίκων της περιοχής και δεχόμενη τις αντιρρήσεις τους, απέρριψε παμψηφεί τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου αυτού.

    Με βάση τα παραπάνω γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι τα προγράμματα που σέβονται το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής και πληρούν τα περιβαλλοντικά και χωροταξικά κριτήρια θα είναι τα μόνα που θα υλοποιηθούν στην περιοχή της Εύβοιας.

    Επιπλέον, για την τήρηση της νομιμότητας, απαιτείται η εξασφάλιση των δικαιωμάτων χρήσης των θέσεων εγκατάστασης.

    Μέχρι σήμερα σε μίσθωση γης έχει προχωρήσει μόνο η εταιρεία RF ENERGY σε συμφωνία με τους νόμιμους ιδιοκτήτες γης.


    Κώστας Καλλιανιώτης
    Πρόεδρος Συλλόγου
    «Καβοντόρου Γη»