Σεισμός 8,9 βαθμών στην Ιαπωνία, Tσουνάμι ύψους 14 μέτρων
  • Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, και διάρκειας περίπου 2 λεπτών, σημειώθηκε στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας και έγινε αισθητός και στο Τόκιο.
    Συνεχείς είναι οι μετασεισμοί, ενώ οι πρώτες εικόνες δείχνουν ότι έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές.
    Λίγη ώρα μετά τον σεισμό, καταγράφηκε τσουνάμι 14 μέτρων στις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.
    Από τα σεισμικά κύματα παρασύρθηκαν πολλά αυτοκίνητα ενώ κτήρια υπέστησαν ζημιές.
    Ένα πλοίο παρασύρθηκε και προσέκρουσε σε κυματοθραύστη στην πόλη Κεσενούμα.
    Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας με νεώτερη ανακοίνωσή της προειδοποίησε ότι τα σεισμικά κύματα ίσως φτάσουν τα δέκα επτά μέτρα.
    Επίσης, ανάλογη προειδοποίηση για τη Ρωσία και τις Μαριάννες Νήσους εξέδωσε και το Κέντρο Προειδοποίησης του Ειρηνικού.
    Η δόνηση έγινε αισθητή και στο Τόκιο, που βρίσκεται σε απόσταση 380 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού, και οι περισσότεροι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.
    Εικόνες που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν κτήρια να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και έπεσαν στο λιμάνι της Ιουάτε.
    Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας, ενώ οι πτήσεις ακυρώθηκαν αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων.