Σίμος Κεδίκογλου: Είναι ηθική κατάπτωση να νομοθετείς για τους πελάτες σου ή για τους πελάτες των συνεταίρων σου
  •  

    Συνέντευξη του Σίμου Κεδίκογλου, βουλευτή Ευβοίας και Συντονιστή Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης της ΝΔ στην εκπομπή «ΤΩΡΑ» και στην δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου

    ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Από την πλευρά της ΝΔ παρουσιάσατε χθες ένα χαρτί, δώσατε στη δημοσιότητα τη συμφωνία της Κυβέρνησης με τους εταίρους, τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου με μία διάθεση προφανώς επικριτική αυτό μας αφήσατε να καταλάβουμε. Η Κυβέρνηση απάντησε ότι «εμείς δεν κρύψαμε κάτι, είναι γνωστό αυτό το χαρτί»

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς αποκαλύψαμε τις υπογραφές, τις οποίες δεν έδειχνε κανένας. Πρώτα απ’ όλα να καλωσορίσω την παρότρυνση του κ Μπαλάφα και Αντιπροέδρου της Βουλής να σταματήσουνε οι υψηλοί τόνοι, να σταματήσουνε οι κοκορομαχίες, να σταματήσουνε οι βαρείς χαρακτηρισμοί, θα ήθελα και ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε ακολουθήσει μία τέτοια τακτική, αλλά έστω και τώρα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις με ηπιότητα και νηφαλιότητα να δούμε τι είναι καλύτερο για τη πατρίδα μας. 
     
    Και εξαρχής να δηλώσω, ότι εύχομαι με όλη μου την καρδιά η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να καταφέρουν να πετύχουν μια καλή συμφωνία και ειλικρινά δεν με νοιάζει αν θα βαφτίσουν το μνημόνιο σύμφωνο ανάπτυξης, αν θα βαφτίσουνε την κυβίστηση προσαρμογή, με νοιάζει το καλό της πατρίδας μου. 
     
    Μέχρι στιγμής τουλάχιστον η πληροφόρηση που έχω εγώ από τα Εuroworking Group και τις τηλεδιασκέψεις δεν δείχνουν ευοίωνα σημάδια σε ό, τι αφορά την κατάρτιση των προτάσεων. 
     
    Μακάρι η λίστα που ακούσαμε τώρα ότι προετοιμάζεται στο Μαξίμου να είναι πειστική, να είναι κοστολογημένη, σας μιλάω με τα δύο χρόνια εμπειρίας από διαβουλεύσεις με τους πιστωτές , ότι η κοστολόγηση των προτάσεων είναι ένα δύσκολο κεφάλαιο και θέλει σημαντική τεχνική βοήθεια και θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βάση στα τεχνικά κλιμάκια και να μη λέμε απλώς ότι κάτι υπαλληλίσκοι είναι θα κάνουμε συμφωνία κορυφής. 
     
    Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσπάθεια, ξέρετε κα Μπουσδούκου μέχρι τέλος Αυγούστου η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει κοντά 30 δις ευρώ. Δεν βγαίνει χωρίς ενίσχυση για τις χρηματοπιστωτικές ανάγκες κυρίως ήδη, γιατί θέλω να σας επισημάνω ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λειτουργεί με άλλους κανόνες, είναι υποχρεωμένο από τον κανονισμό του, γιατί δίνει λόγο σε 140 -πόσα μέλη έχει το ΔΝΤ- απαιτείται η αξιολόγηση. 
     
    Θέλω να επισημάνω μία είδηση σήμερα, ότι ακόμα και η χρηματοδότηση της Ουκρανίας που όλη η Δύση θέλει να βοηθήσει τίθεται εν αμφιβόλω γιατί η Ουκρανία έχει ένα δάνειο 3 δις προς τη Ρωσία. 
     
    Όλα αυτά πρέπει να τα έχουμε κατά νου, πρέπει να κοιτάμε την οικονομία μας και πως θα την αναπτύξουμε, αυτό θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο και με λυπεί όταν σε όλο αυτό το σκηνικό με ιδιαίτερη σπουδή προτάσσεται, προωθείται τάχιστα στη Βουλή, ποιο νομοσχέδιο; 
     
    Για τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο, από ποιόν Υπουργό; Από τον κ Κατρούγκαλο που θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί ή θα έπρεπε , αφού δεν το καταλαβαίνει ο ίδιος, ότι είναι ηθική κατάπτωση να νομοθετείς για τους πελάτες σου ή για τους πελάτες των συνεταίρων σου, θα έπρεπε να το αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας και να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του. Ξέρετε κα Μπουσδούκου από τον Ιούνιο του 2014 με απόφαση του πρωθυπουργού τότε Αντώνη Σαμαρά και του Υπουργικού Συμβουλίου υπάρχει Κώδικας Δεοντολογίας των μελών της Κυβέρνησης. 
     
    Ο Κώδικας αυτός ορίζει ρητά στο άρθρο 6 «περί σύγκρουσης συμφερόντων» ότι τα «μέλη της Κυβέρνησης οφείλουν να αποφεύγουν κάθε σύγκρουση συμφερόντων. Σύγκρουση συμφερόντων ανακύπτει από κάθε κατάσταση στην οποία μέλος της Κυβέρνησης ή σύζυγος ή στενός συγγενής ή άλλος πρόσωπο φυσικό ή νομικό στενό συνδεδεμένο με αυτό έχει άμεσο ιδιωτικό συμφέρον οικονομικό ή άλλο το οποίο είναι δυνατόν να επηρεάσει ή δίδει ευλόγως την εντύπωση ότι επηρεάζει την αμερόληπτη και αντικειμενική εκπλήρωση των καθηκόντων του». Αυτός ο Κώδικας ήταν απαραίτητος στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διαφθοράς. 
     
    Αυτός ο Κώδικας βρίσκεται ακόμα σε ισχύ και όμως αντί να έχει απαλλαγεί των καθηκόντων του ή να έχει ζητήσει ο ίδιος την απαλλαγή του φέρνει ένα νομοσχέδιο το οποίο πέρα από τον κ. Κατρούγκαλο πρέπει να αποσυρθεί γιατί καταργεί ό, τι έχει γίνει σωστό στη Δημόσια Διοίκηση, στα Πειθαρχικά Συμβούλια ξαναμπαίνουν οι συνδικαλιστές με τα γνωστά αποτελέσματα, καταργείται η αυτοδίκαιη αργία θα δούμε ξανά φαινόμενα με υπαλλήλους που βαρύνονται με σοβαρότατες κατηγορίες να παραμένουν στη δουλειά τους. Κάνω μία έκκληση άλλη μία φορά να αποσυρθεί και να το ξανασκεφτούνε σωστά.
     
    ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Να πω καταρχήν για το ζήτημα του κ Κατρούγκαλου αποδεικνύει το σαθρό αυτών που προώθησαν τη συγκεκριμένη κατηγορία. Έτσι μπορεί και αύριο να πούνε ότι ο Μπαλάφας έκανε υπεξαίρεση εκείνη ή την άλλη.
     
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν είναι το ίδιο κ Μπαλάφα, είναι πελάτες των συνεταίρων του. Αυτοί για τους οποίους νομοθετεί. Η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να φαίνεται τίμια ιδιαίτερα στην εποχή μας.
     
    ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Ένα αναπάντητο ερώτημα που δεν προλαβαίνουμε να το βάλουμε στο τραπέζι είναι οι ιδιωτικοποιήσεις με ποια μορφή θα είναι μέσα στη λίστα θα είναι καταρχήν;
     
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Την επόμενη φορά να συζητήσουμε για την ουσία του προβλήματος που είναι η ανάπτυξη της οικονομίας μας και για αυτό δεν γίνεται τίποτα αυτή τη στιγμή και δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα εδώ και μήνες. Έχει στραγγίξει η αγορά.