Χειρουργός Ουρολόγος Δημήτριος Γ. Γιαννακούρης



Πόλη
 Εταιρεία :
 Χειρουργός  Ουρολόγος
Υπεύθυνος Υπεύθυνος : Δημήτριος Γ. Γιαννακούρης
Νομός Νομός : Ευβοια 
Πόλη Πόλη : Κάρυστος
Πόλη Διεύθυνση : Κριεζώτου 114 Παραλία Καρύστου
Πόλη T.K. :  34001 
Πόλη Τηλέφωνο : 2224 300700
Πόλη Fax : 2224 300700
Πόλη Κινητό : 6945298724
mail E-mail : [email protected]  
URL
 Web site:
URL
 Κατηγορία : 
περιγραφή Περιγραφή: 
Καρκίνος προστάτη
Στο άκουσμα απο τον γιατρό μιας διάγνωσης καρκίνου του προστατη προκαλεί ποικίλλες ανησυχίες και ερωτήσεις για το ποιά είναι η καλύτερη θεραπεία για την ασθένεια και πώς αυτή θα επηρεάσει το μέλλον μου; Ποια είναι η πρόγνωσή μου; 

Τι επιπτώσεις άραγε να έχει η θεραπεία που επιλέγω στον τρόπο ζωής μου;

Ανδρική Υπογονιμότητα

Το ανθρώπινο γένος είναι αξιοθαύμαστα γόνιμο.Οι γυναίκες μπορούν να συλλάβουν και να φέρουν παιδιά ήδη απο τα μισά της δεύτερης δεκαετίας της ζωής τους.Στις βιομηχανοποιημένες κοινωνίες, οι γυναίκες συλλαμβάνουν μεταξύ των 20-30 χρόνων, αλλά τελευταία βλέπουμε να αυξάνεται το ποσοστό των γυναικών που συλλαμβάνουν πάνω απο τα 40 τους.

Ακράτεια oύρων

Η ακράτεια αφορά όλες τις ηλικίες ,συμβαίνει στα παιδιά και σε νέους ,αλλά είναι ιδιαίτερα συχνή στην τρίτη ηλικία. Θα λέγαμε ότι οι γυναίκες προσβάλλονται περισσότερο, στην Αμερική 10.000.000 άτομα πάσχουν από ακράτεια και το 85% είναι γυναίκες. Εκτιμάται ότι μία στις τέσσερις γυναίκες ηλικίας 30-59 ετών έχει παρουσιάσει έστω ένα επεισόδιο ακράτειας

Υπερτροφία προστάτη

Ο προστάτης σε ένα ενήλικα άνδρα έχει το μέγεθος καρυδιού Από την ηλικία των 40-50 ετών ο προστάτης αρχίζει να μεγαλώνει υπο την επίδραση της τεστοστερόνης Στην ηλικία των 50 ετών το 50% των ανδρών έχει υπερτροφικό προστάτη,ενώ στην ηλικία των 80ετών το 100% των ανδρών έχει διογκωμένο προστάτη, όμως μόνο 4 στούς 10 άνδρες αναζητούν θεραπεία για τα συμπτώματα.

Στένωση ουρήθρας

Ένα σημαντικό πρόβλημα που προκαλεί αποφρακτική ούρηση με έντονη δυσουρία είναι τα στενώματα της ουρήθρας που μπορεί να είναι αποτέλεσμα μίας ιατρικής πράξης (π.χ. καθετηριασμός,ενδοσκοπική διουρηθρική επέμβαση κ.α.) ή ακόμα αποτοκο παλαιότερης γονοκοκκικής ουρηθρίτιδας και συχνότερα μετα απο καταγματα λεκάνης απο ένα τροχαίο ατύχημα

Αιματουρία

Αιματουρία θεωρούμε την ύπαρξη ερυθρών αιμοσφαιρίων στα ούρα σε ποσότητες ορατές μικροσκοπικά ή μακροσκοπικά η κοινώς σε αυτή ο άρρωστος ουρεί ούρα που περιέχουν αίμα.Τα φυσιολογικά ούρα έχουν ωχροκίτρινο χρώμα και διαυγή καθαρή όψη.Κάθε αλλαγή σε αυτούς τους χαρακτήρες ,σημαίνει συνήθως ύπαρξη παθολογικών στοιχείων ( αίματος ,πύου κ.λ.π.) 

Φίμωση

Είναι η αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου ( της κεφαλής του πέους δηλαδή ), λογω σχηματισμού ενος δακτυλίου στο δέρμα (ακροποσθία) που την περιβάλλει.Η φίμωση αποτελεί μια συγγενή ανωμαλία στα αγόρια ,ενω στον ενήλικα άνδρα πολλές φορές οφείλεται σε φλεγμονώδους αιτιολογίας παθήσεις (χρόνια βαλαποσθίτιδα), σε συνέργεια με συστηματικές νόσους

Πέτρα στα νεφρά

Η πέτρα στα νεφρά, είναι μία από τις πιο επώδυνες ουρολογικές παθήσεις, που έχουν πλήξει τους ανθρώπους εδώ και αιώνες. Οι επιστήμονες έχουν βρει αποδείξεις για πέτρες στα νεφρά σε αιγυπτιακή μούμια ηλικίας 7.000-ετών. Δυστυχώς, η πέτρα στα νεφρά είναι μια από τις πιο συνηθισμένες διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος.

Μεγέθυνση πέους ή φαλλοπλαστική

Και όμως δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία, είναι δυνατόν να αυξηθεί και η διάμετρος και το μήκος του πέους με την χειρουργική φαλλοπλαστική.όλο και περισσότεροι άνδρες κατακλύζουν τα ιατρεία των Ανδρολόγων επιθυμώντας ενα μεγαλύτερο μέγεθος ,είτε γιατί συνήθως θεωρούν οτι θα αυξήσει την αυτοπεποίθηση τους στην ερωτική πράξη

Ουρολοιμώξεις

Ως ουρολοίμωξη ορίζεται η βακτηριακή εισβολή στο ουροποιητικο συστήμα και μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε μεταξύ ουρήθρας και νεφρού. Η ταξινόμηση των ουρολοιμώξεων είναι συνήθως βασισμένη σύμφωνα με την περιοχή της μόλυνσης η λοίμωξη της κύστης είναι γνωστή ως κυστίτιδα, του νεφρού ως πυελονεφρίτις, και των ούρων ως βακτηριουρία

Κιρσοκήλη

Η κιρσοκήλη είναι μια διεύρυνση των φλεβών του όσχεου τη χαλαρή σακκούλα δέρματος που κρατά τους όρχεις. Η κιρσοκήλη είναι παρόμοια με μια κιρσοειδή φλέβα που μπορεί να φουσκώσει στο πόδι.
Είναι μια κοινή αιτία της χαμηλής παραγωγής του αριθμού των σπερματοζωαρίων και μειωμένη ποιότητα (κινητικότητα) του σπέρματος

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας απασχολούν ένα ικανό αριθμό ανδρών.
Έχει υπολογισθεί ότι περίπου 10 εκατομμύρια άνδρες στίς Η.Π.Α παρουσιάζουν σεξουαλική δυσλειτουργία πού εξαρτάται από τήν ηλικία καί τίς συνυπάρχουσες παθήσεις.
Μέ επίπτωση 1,9% στήν ηλικία τών 40 ετών καί 25% στά 60 έτη.

Με τι ακριβώς ασχολείται ο Ουρολόγος;

Ο Ουρολόγος ασχολείται με τη διάγνωση, τη θεραπεία και την παρακολούθηση των διαταραχών του ουροποιητικού συστήματος και των εξωτερικών γεννητικών οργάνων, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν θέματα του νεφρού, του ουρητήρα, της ουρήθρας, της ουροδόχου κύστης, των όρχεων και του προστάτη. Μπορεί επίσης ο ουρολόγος να προβεί σε σχετικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως και αυτές που εκτελούνται στα επινεφρίδια (όργανα που βρίσκονται πάνω στα νεφρά σας).

Κοινά προβλήματα που χειρίζεται ένας Ουρολόγος

Μπορεί να χρειαστεί να δείτε έναν ουρολόγο για διάφορους λόγους. Μερικές κοινές παθήσεις που αντιμετωπίζει ο ουρολόγος είναι οι παρακάτω:

  • επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού
  • ακράτεια ούρων - υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη
  • διάμεση κυστίτιδα
  • προστατίτιδα
  • διογκωμένο προστάτη
  • οξεία επίσχεση ούρων (ξαφνική κατακράτηση ούρων με αδυναμία ούρησης)
  • πέτρα στα νεφρά
  • σεξουαλική δυσλειτουργία ( ανδρική ή γυναικεία )
  • ανδρική και γυναικεία υπογονιμότητα
  • αιματουρία
  • καρκίνοι του ουροποιητικού (των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, του προστάτη και των όρχεων)

Ο ουρολόγος εκπαιδεύται επίσης για τη θεραπεία του καρκίνου του πέους, ευτυχώς, είναι μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση ουρολογικού καρκίνου.

Αν και οι παθήσεις που αναγράφονται είναι μεταξύ των θεμάτων που ο ουρολόγος θα αντιμετωπίσει πιο συχνά, ο ιατρος ουρολόγος με ειδική εκπαίδευση στην ανασυγκρότηση και ανακατασκευή του ουρογεννητικού συστήματος μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος ή ανωμαλίες των γεννητικών οργάνων που εμφανίζονται κατά τη γέννηση και να επεμβαίνει σε σοβαρές καταστάσεις ατυχημάτων, όπως τροχαίων ατυχημάτων (ιδιαίτερα αν υπάρχουν τραυματικές κακώσεις).

Ακόμη ο ουρολόγος με εξειδίκευση στη Παιδιατρική Ουρολογία (Παιδοουρολογία) ασχολείται με προβλήματα ούρησης στα παιδιά. Ένα τέτοιο ζήτημα θα μπορούσε να είναι η ενούρηση (ημερήσια ή νυκτερινή) όπως επίσης μια κατάσταση γνωστή ως κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση ( ΚΟΠ ), όπου τα ούρα πηγαίνουν προς τα πίσω(παλινδρομούν) από την ουροδόχο κύστη προς τα νεφρά. Αυτό μερικές φορές οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και εάν δεν το αντιμετωπίσει ο ουρολόγος επιτυχώς, μπορεί να προκαλέσει τις λεγόμενες νεφρικές ουλές, υπεύθυνες για την αρτηριακή υπέρταση στην ενήλικη ζωή.

Μπορείτε να εκπλαγείτε ως γονέας στο άκουσμα ότι υπάρχουν λόγοι για τους οποίους το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί να το δεί ουρολόγος. Αν ο παιδίατρός σας ή το νοσοκομείο συνιστά ένας ουρολόγος να σας συμβουλέψει, μπορεί να οφείλεται σε μία από τις παρακάτω αιτίες :

  • Κρυψορχία (όταν δεν έχουν κατέβει οι όρχεις στο όσχεο) (ουρολόγος παθήσεις)
  • Υποσπαδία (όταν το στόμιο της ουρήθρας -από όπου βγαίνουν τα ούρα- είναι πιο κάτω προς το σώμα του πέους σε σχέση με τη φυσιολογική του θέση (ουρολόγος παθήσεις)
  • Επισπαδία (το αντίθετο του υποσπαδία και το στόμιο βρίσκεται προς την πάνω πλευρά του πέους προς την κοιλιά (ουρολόγος παθήσεις)
  • Εκστροφή κύστεως (σοβαρή κατάσταση που χρειάζεται άμεση αποκατάσταση μετα την γέννηση) (ουρολόγος παθήσεις)

Ενώ ουρολογία είναι αυτόνομη ιατρική ειδικότητα, υπάρχουν πρόσθετες υποειδικότητες μέσα σε αυτή. Έτσι, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε αν ο ουρολόγος, σας παραπέμψει σε ένα άλλο συνάδελφό του, ο οποίος έχει την εξειδίκευση που είναι η πλέον αρμόζουσα με το συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Οι κύριες υποειδικότητες της Ουρολογίας εμφανίζονται όπως εμφανίζονται παρακάτω είναι:

Ειδικότητες Ουρολόγος

Ανδρολογία - μελέτη και θεραπεία των προβλημάτων του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος ή ουρολογικά προβλήματα μοναδικά για τους άνδρες.

Ενδοουρολογία/ λαπαροσκοπική χειρουργική - ελάχιστα επεμβατική χειρουργική

Γυναικολογική Ουρολογία - μελέτη και θεραπεία των διαταραχών που αφορούν στο γυναικείο ουροποιητικό σύστημα και στην γυναικεία σεξουαλική υγεία

Ογκολογία (Ουρολογική Ογκολογία) - μελέτη και θεραπεία ουρολογικών καρκίνων, ιδίως των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, του προστάτη και των όρχεων

Παιδοουρολογία – μελέτη και θεραπεία των ουρολογικών διαταραχών στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των ανωμαλιών του ουροποιητικού συστήματος, όγκους(καλοήθεις και καρκινικούς σε παιδιά), διαταραχές της ουρογεννητικής ανάπτυξης

Μεταμόσχευση - μεταμόσχευση νεφρών

Ανακατασκευή του ουρογεννητικού και τραυματικές κακώσεις - περιλαμβάνει τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών με τραύμα στο γεννητικό και ουροποιητικό σύστημα και την ανοικοδόμηση και χειρουργική διόρθωση των τραυματισμών.

Επιπλέον, ανάλογα με το θέμα της υγείας σας, ο ουρολόγος σας μπορεί να χρειαστεί να λειτουργήσει σε συνεργασία με έναν γιατρό από μια εντελώς διαφορετική ιατρική ειδικότητα για να συντονίσουν τη θεραπεία σας.