Να οριστούν δύο εξεταστικά κέντρα στο Λύκειο Αμαρύνθου και στο Λύκειο Ερέτριας ζητά ο Σίμος Κεδίκογλου
  •  

    Αναστάτωση και αγανάκτηση έχει προκαλέσει σε γονείς και μαθητές ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας για κατάργηση και συγχωνεύσεις εξεταστικών κέντρων στις πανελλήνιες εξετάσεις με αποτέλεσμα Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων να εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους και να ζητούν την ανάκληση της σχετικής απόφασης.

    Το πρόβλημα που έχει ανακύψει σχετικά με τον τρόπο επιλογής των εξεταστικών κέντρων για τη φετινή χρονιά φέρνει στη Βουλή με ερώτησή που κατέθεσε ο Σίμος Κεδίκογλου, βουλευτής Ευβοίας, Συντονιστής Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας από τον Υπουργό Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά να δώσει  διευκρινήσεις αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς λόγους που εξυπηρετεί η μεθόδευση του Υπουργείου Παιδείας για έναν νέο κύκλο συγχωνεύσεων και καταργήσεων εξεταστικών κέντρων.
     
    Ο βουλευτής αναφέρεται συγκεκριμένα και στη διαμαρτυρία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Ερέτριας, που προτείνει τη δημιουργία δύο (2) εξεταστικών κέντρων στο Γενικό Λύκειο Αμαρύνθου και στο Γενικό Λύκειο Ερέτριας ανεξάρτητα. Επίσης , στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, σεβόμενοι την καλή συνεργασία των δύο σχολείων Αμαρύνθου και Ερέτριας, ζητά να διεξαχθούν φέτος οι εξετάσεις στο ΓΕΛ Ερέτριας.
     
    Όπως υπογραμμίζεται στην ερώτηση, ο αριθμός των υποψηφίων ανέρχεται σε περισσότερους των 40 μαθητών ανά Δημοτικό Διαμέρισμα, με αυξητικές τάσεις και θα έπρεπε να οριστούν δύο εξεταστικά κέντρα, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων και να αποφευχθεί η επιπλέον ταλαιπωρία των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών των δύο σχολείων. 
     
    Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
     
    «Το 2010 δημιουργήθηκε ο καλλικρατικός Δήμος Ερέτριας. Στις εισαγωγικές εξετάσεις του 2011 - πρώτου χρόνου του καλλικρατικού Δήμου στον οποίο ανήκει το Δημοτικό Διαμέρισμα της Ερέτριας και το Δημοτικό Διαμέρισμα Αμαρύνθου του Νομού Ευβοίας - τα εξεταστικά κέντρα που υφίσταντο μέχρι τότε (ένα σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα) συμπτύχθηκαν σε ένα, με ό, τι κακό αυτό συνεπάγεται για τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. 

    Παρά τις προσπάθειες του τότε Δήμου, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και των εκπαιδευτικών, δεν κατάφεραν να διατηρηθούν και τα δύο προαναφερθέντα εξεταστικά κέντρα. Κατόπιν τούτου, προκειμένου για το καλό των μαθητών, υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των Γενικών Λυκείων Ερέτριας και Αμαρύνθου, την οποία αποδέχθηκαν και οι γονείς, ώστε οι Πανελλήνιες εξετάσεις να διεξάγονται εναλλάξ, από το 2012 και μετά, στο Γενικό Λύκειο Ερέτριας και στο Γενικό Λύκειο Αμαρύνθου.

    Αυτή η διαδικασία εναλλαγής του τόπου διεξαγωγής των Πανελληνίων εξετάσεων, δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή και δεν τηρήθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Νομού Ευβοίας, γεγονός που επέφερε αναστάτωση στους υποψηφίους μαθητές και στις οικογένειές τους.

    Επιπλέον, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Ερέτριας εκφράζει την αντίθεσή του όσον αφορά στον τρόπο επιλογής των εξεταστικών κέντρων για τη φετινή χρονιά και στην απόφαση, παρά τις αντιρρήσεις που εγκαίρως είχαν εκφραστεί προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας, να είναι και πάλι εξεταστικό κέντρο η Αμάρυνθος, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι συγκοινωνιακές και λοιπές συνθήκες. Όπως υπογραμμίζεται, στο διευρυμένο Δήμο Ερέτριας η διασπορά του μαθητικού δυναμικού είναι μεγάλη και σε απομακρυσμένους οικισμούς μακριά από το οργανωμένο και ασφαλές οδικό δίκτυο και ως εκ τούτου η μεταφορά των μαθητών εγκυμονεί κινδύνους ατυχημάτων. 

    Να σημειωθεί ότι και ο Δήμος Ερέτριας με την υπ’ αριθ. 3516/ 20-04-2015 επιστολή του προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας προτείνει τη δημιουργία δύο (2) εξεταστικών κέντρων ανεξάρτητα και σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, σεβόμενοι την καλή συνεργασία των δύο σχολείων Αμαρύνθου και Ερέτριας να διεξαχθούν φέτος οι εξετάσεις στο ΓΕΛ Ερέτριας.

    Επιπροσθέτως, η Διευθύντρια και ο Σύλλογος των εκπαιδευτικών του ΓΕ. Λ. Ερέτριας απέστειλαν έγγραφο (υπ’ αριθ. 64/16-04-2015) στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας αναφέροντας –μεταξύ άλλων- ότι « το θέμα συγχώνευσης βασίστηκε, λαθεμένα, σε οικονομικά και μόνο κριτήρια και όχι σε εκπαιδευτικά ή παιδαγωγικά όπως σαφώς αναφέρεται στη νομοθεσία (Φ251/53829/Α5)» και προσθέτοντας: «η συγχώνευση δεν εξυπηρέτησε ούτε το οικονομικό κριτήριο, αφού η δαπάνη, αντί τη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης, επιβαρύνει κακώς τις οικογένειες των υποψηφίων και το Δήμο (ΦΕΚ 1163 Β’ /11-7-2007). Μάλιστα αυτό συμβαίνει σε πολλαπλάσιο βαθμό από την απαιτούμενη δαπάνη της λειτουργίας δύο αυτοτελών εξεταστικών κέντρων, όπως ίσχυε παλαιότερα».

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στο Νομό Φωκίδος όσο και στο Νομό Φθιώτιδος, υπήρξαν αλλαγές στα εξεταστικά κέντρα που είχαν αρχικά οριστεί. Συγκεκριμένα, με την υπ΄αριθμ. πρωτ. Φ. αποφ. /2400/20-4-2015 Απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδος τροποποιήθηκε η αρχική απόφαση ορισμού εξεταστικών κέντρων για τις Πανελλήνιες εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων και των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (υπ΄αριθμ. Φ.αποφ./2216/6-4-2015), κατά το μέρος που αφορά στα εξεταστικά κέντρα Φθιώτιδας και Φωκίδας. 
    Επί παραδείγματι, στο Νομό Φθιώτιδος, αρχικά το ΓΕΛ Ιτέας είχε οριστεί εξεταστικό κέντρο το οποίο θα εξυπηρετούσε τους μαθητές τριών σχολείων ( ΓΕΛ Ιτέας, ΓΕΛ Γαλαξιδίου και Λ.Τ. Ερατεινής) και στη συνέχεια, με την τροποποιητική απόφαση, το ΓΕΛ Ιτέας ορίστηκε εξεταστικό κέντρο μόνο για τους μαθητές που φοιτούν σε αυτό και για τους μαθητές των ΓΕΛ Γαλαξιδίου και Λ.Τ. Ερατεινής ορίστηκε ως εξεταστικό κέντρο το ΓΕΛ Γαλαξιδίου. 

    Οι Πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν σημαντικό σταθμό στη ζωή των νέων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ήρεμοι και να μην ταλαιπωρούνται λόγω τέτοιων συμβάντων που προκαλούν επιπλέον άγχος.
     
    Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
     
    1. Ποιους εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς λόγους εξυπηρετεί η μεθόδευση του Υπουργείου Παιδείας για έναν νέο κύκλο συγχωνεύσεων και καταργήσεων εξεταστικών κέντρων;

    2. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, προκειμένου να οριστούν δύο εξεταστικά κέντρα στο Γενικό Λύκειο Αμαρύνθου και στο Γενικό Λύκειο Ερέτριας, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων ανέρχεται σε περισσότερους των 40 μαθητών ανά Δημοτικό Διαμέρισμα, με αυξητικές τάσεις, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων και να αποφευχθεί η επιπλέον ταλαιπωρία των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών των δύο σχολείων.»