«Με επικοινωνιακά κολπάκια δεν κάνεις διαπραγματεύσεις»
  •  

    «Με επικοινωνιακά κολπάκια δεν κάνεις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις, μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε. Παράλληλα, επεσήμανε πως, αν οι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ανταποκριθεί στις αλλεπάλληλες προσκλήσεις που τους είχαν απευθύνει, να συμμετάσχουν, έστω ως παρατηρητές στις διαπραγματεύσεις, θα είχαν αντιληφθεί ποιο είναι το πλαίσιο της  διαπραγμάτευσης και δεν θα ανακάλυπταν τώρα, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η ΚΟΜΙΣΙΟΝ έχουν διαφορετικές προτεραιότητες.
    Ο βουλευτής εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός, ότι στην κρίσιμη φάση που βρίσκεται η Ελλάδα, με την αγορά να έχει «στεγνώσει», η Κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα, γεγονός που αποδεικνύεται από το νομοσχέδιο που με ιδιαίτερη σπουδή έφεραν στη Βουλή, το οποίο, όπως τόνισε, καμία σχέση δεν έχει με την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αντιθέτως είναι ένα νομοσχέδιο που παραδίδει τη δημόσια διοίκηση στους συνδικαλιστές. Συγκεκριμένα, ο Σίμος Κεδίκογλου το χαρακτήρισε νομοσχέδιο για τον  εκσυνδικαλισμό της δημόσιας διοίκησης, αφού παραδίδει τα πειθαρχικά συμβούλια, στους συνδικαλιστές, δίνοντάς τους υπερεξουσίες. Επίσης, ανέφερε ότι ερωτηματικά προκαλεί και  η προσπάθεια της Κυβέρνησης να «ξηλώσει» εν μία νυκτί τις Ανεξάρτητες Αρχές, θέτοντας αρχικά όρια ηλικίας κάτι που θα ήταν αντισυνταγματικό.
    Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα έρευνας που δείχνουν το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας να είναι στο 15,5% απάντησε ότι η εκλογική ήττα είναι νωπή και πρόσθεσε, ότι θα πρέπει να προετοιμαστούν για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που υπάρχουν για την κοινωνία και τη χώρα μας.
    Όσον αφορά στο συγκεκριμένο ερώτημα, εάν τίθεται θέμα αλλαγής ηγεσίας, ο Σίμος Κεδίκογλου επεσήμανε, ότι πρέπει να δρομολογήσουν τις διαδικασίες μετεξέλιξής τους, κάνοντας, ωστόσο, σαφές ότι δεν πρόκειται για θέμα προσώπων, αλλά για θέμα πολιτικών και ενός νέου οράματος.
    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο προσωπικό ζήτημα της εκδικητικής απόφασης της ΕΣΗΕΑ αν του στερήσουν τη σύνταξη και την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη για μια πολιτική πράξη, που του ανατέθηκε από την Κυβέρνηση και την οποία έπρεπε να εκτελέσει. 
    Όπως ανέφερε, η απόφαση του Δικαστηρίου, όπου προσέφυγε, είναι κόλαφος για τους συνδικαλιστές, καθώς κρίνει ότι ήταν παράνομη, καταχρηστική και κατά συνέπεια άκυρη η διαγραφή του. Αποδείχτηκε ότι  στόχος της ΕΣΗΕΑ ήταν η επίδειξη ισχύος για να τον κάνουν να αλλάξει την πολιτική του απόφαση.
     Ο Σίμος Κεδίκογλου κατέληξε λέγοντας πως ο συνδικαλισμός  χρειάζεται, αλλά όχι ο κομματικός συνδικαλισμός,  όχι ο κομματισμός στο κράτος.
     
    Ακολουθεί η συνέντευξη του Σίμου Κεδίκογλου: 
     
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:Να αρχίσω από την τελευταία σας αναφορά. Ο εσωτερικός εχθρός είναι μια παλιά μέθοδος. Είχε εφαρμοστεί από τον Στάλιν, όταν είχε κάνει την κολεκτιβοποίηση  της αγροτικής γης  με συνέπεια μία λιμοκτονία απίστευτη, πεθάνανε εκατομμύρια Ρώσοι, εφηύρε τους εσωτερικούς εχθρούς για να πείσει τον κόσμο, ότι το σύστημα δουλεύει μια χαρά. Είναι αυτοί οι κακοί εσωτερικοί εχθροί που δεν επιτρέπουν να σάς ταΐσουν. Η ιστορία ξέρετε πως επαναλαμβάνεται, ας ελπίσουμε να σταματήσουν αυτά τα κολπάκια. Κατά τ’ άλλα κ. Πορτοσάλτε ανησυχώ βαθύτατα. Με επικοινωνιακά κολπάκια δεν κάνεις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Παρακολουθώ και εγώ έκθαμβος, θα έλεγα, τη μία να ακούμε τον κ. Δραγασάκη, την άλλη να διαβάζουμε τον non paper του Μαξίμου, άλλη μία πρωτότυπη μορφή διαπραγμάτευσης και την ίδια ώρα…
    ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Εσείς, όμως, δεν το  κάνατε αυτό κ. Κεδίκογλου και κακώς, ενδεχομένως, να κρατούσατε ενήμερη την κοινή γνώμη για κάθε ανάσα των διαπραγματευτών.
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Άκουσα τον κ Βενιζέλο χθες να λέει στη Βουλή, ότι ίσως θα έπρεπε και εμείς να το είχαμε δραματοποιήσει περισσότερο. Επιλέξαμε μία άλλη τακτική διαπραγμάτευσης.  
    ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Όχι, ένα  πράγμα η τακτική διαπραγμάτευσης και άλλο πράγμα είναι η προπαγάνδα κ. Κεδίκογλου, δεν την κάνατε.
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σωστό, αλλά  θα ήθελα να είχαν ανταποκριθεί οι του ΣΥΡΙΖΑ στις αλλεπάλληλες προσκλήσεις που είχαμε κάνει, όταν ήμασταν Κυβέρνηση, να συμμετάσχουν, έστω ως  παρατηρητές στις διαπραγματεύσεις χωρίς καμία ανάληψη ευθύνης,  για  να έχουν μία εικόνα του, πως ακριβώς είναι το όλο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Να μην ανακαλύπτουν τώρα, ότι το ΔΝΤ και η ΚΟΜΙΣΙΟΝ έχουν άλλες προτεραιότητες. Αυτό το ξέρουμε χρόνια.
    ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αυτή είναι η μία πλευρά, όμως η ΝΔ μάς δείχνει έρευνα, στην οποία επικεφαλής είναι ο κ. Νίκος Μαραντζίδης καθηγητής και επικεφαλής εκεί μαζί με άλλους συνεργάτες στο Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μάς δείχνει ,ότι η ΝΔ είναι στο 15,5% κύριες Κεδίκογλου. Υπάρχει πρόβλημα το καταλαβαίνετε.
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Είναι νωπή η εκλογική ήττα και σίγουρα είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνουμε για να παρουσιαστούμε πιο έτοιμοι,  να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που υπάρχουν για την κοινωνία για τη χώρα μας.
    ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Για άλλους τίθεται ακόμα πιο ριζοσπαστικά αλλαγή  ηγεσίας τώρα,  του προσώπου, δηλαδή, του κ. Σαμαρά
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πρέπει να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες μετεξέλιξής μας. Δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα πολιτικών. Είναι θέμα ενός νέου οράματος, ενός νέου αφηγήματος.
    ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Δεξιός  λαϊκισμός, με αυτή τη λέξη, αφήγημα, δεν μου αρέσει καθόλου, αλλά δεξιός λαϊκισμός ή ένα κεντροδεξιό κόμμα;
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ο δεξιός λαϊκισμός μάς οδήγησε στην ήττα.
    ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Κύριε Κεδίκογλου δεν χρειάζεται παραπάνω τα είπατε όλα.
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Θα ήθελα να επισημάνω κάτι. Την ώρα που γίνονται όλα αυτά με τους δανειστές μας, σε αυτή την κρίσιμη φάση που βρίσκεται η Ελλάδα, με την αγορά να έχει «στεγνώσει», τι ψηφίζαμε χθες στη Βουλή; Τι νομοσχέδιο ήρθε; Είχε καμία σχέση με την ανάπτυξη; Είχε καμία σχέση με τη δημιουργία θέσεων εργασίας; Όχι. Ήταν το  νομοσχέδιο για να παραδοθεί η δημόσια διοίκηση στους συνδικαλιστές, ένα νομοσχέδιο άγνωστου κόστους.
    ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Με 58 τροπολογίες. 
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Με τροπολογίες που δεν είχαν κοστολογηθεί και δείτε το κολπάκι. Υποβάλλονται όχι από Υπουργό, που θα έπρεπε να έχει έκθεση του  Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, υποβάλλονται από βουλευτές που δεν χρειάζεται να υπάρχει έκθεση του ΓΛΚ. Και πρώτη φορά στα χρονικά είδα Υπουργό να δέχεται σωρηδόν βουλευτικές τροπολογίες και να μάς λέει κιόλας «δεν ξέρω πόσο κόστος θα έχουνε».
    ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μια διαδικασία την οποία κάνατε και εσείς και την οποία κατήγγειλε τότε, ως αξιωματική αντιπολίτευση και ορθά κατήγγειλε, ο ΣΥΡΙΖΑ
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ποτέ Υπουργός της Κυβέρνησης Σαμαρά δεν δέχτηκε τόσες πολλές  βουλευτικές τροπολογίες.
    ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Και ποιος θα φανταζόταν, ότι μία Κυβέρνηση που ήρθε ακριβώς για να μην ακολουθεί το διαπλεκόμενο, βρώμικο σύστημα της ΠΑΣΟΚ-ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ θα καταργούσε τη Διαύγεια του Γιώργου Παπανδρέου,  το μοναδικό και υπέροχο πράγμα που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου δηλαδή να δημοσιοποιούνται οι δαπάνες του δημοσίου. Και αυτό καταργείται επί ημερών Αριστεράς.
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ακριβώς, αυτό ήταν άλλη μία δυσάρεστη έκπληξη. Όπως μία έκπληξη που απετράπη γιατί κατάλαβαν,  ότι δεν θα έπιανε το κόλπο. Πήγαν νύχτα να  ξηλώσουν όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές. Ξαφνικά βλέπουμε στο νομοσχέδιο ένα φαινομενικά αθώο όριο ηλικίας ότι στις Ανεξάρτητες Αρχές θα είναι μέχρι 73 ετών μετά το 73 γίνεται 70, μετά μάς λένε 73  ο Πρόεδρος  , 70 τα μέλη. Ουσιαστικά, βλέποντας μετά σε τι ηλικίες  είναι τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών  θα ξηλώνανε όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές, το οποίο είναι αντισυνταγματικό. Τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών έχουν θητεία και πρέπει να έχουν για να είναι ανεξάρτητες.
    ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Πάμε και επί προσωπικού κ Κεδίκογλου. Σάς διέγραψαν από τη ΕΣΗΕΑ, διότι ως δημοσιογράφος και Υπουργός κινήσατε τη διαδικασία για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Προσφύγατε στη Δικαιοσύνη, τι συνέβη;
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να σας πω. Για μία πολιτική πράξη. Για μία κυβερνητική πράξη, η οποία μου ανατέθηκε από την Κυβέρνησή μου ως  αρμόδιος Υπουργός, έπρεπε να την εκτελέσω, για αυτό το λόγο εκδικητικά, γνωρίζετε πολύ καλά, μού στερήσανε σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο μόνος δρόμος ήταν στα Δικαστήρια   και η απόφαση που εξεδόθη ήταν κόλαφος για τους συνδικαλιστές.
    ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Δηλαδή;
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δηλαδή, λέει ότι ήταν παράνομη, καταχρηστική και κατά συνέπεια άκυρη η διαγραφή μου , ότι ήταν ένας πολιτικός διωγμός, στόχος ήταν η επίδειξη ισχύος για να με κάνουν να αλλάξω την πολιτική μου απόφαση. Καταδικάζει την ΕΣΗΕΑ που πήρε την απόφαση και την καταδικάζει να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα. Αλλά βρίσκω εξόχως ανησυχητικό, το πώς εννοούν το συνδικαλισμό οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’  αυτό και στο νομοσχέδιο που είχαμε χθες, το οποίο είναι ουσιαστικά για τον εκσυνδικαλισμό της δημόσιας διοίκησης, δίνει υπερεξουσίες στους συνδικαλιστές. Τα πειθαρχικά συμβούλια παραδίδονται στους συνδικαλιστές. Υπάρχει άρθρο, που λέει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διωχθεί συνδικαλιστής, να θεωρηθεί ανάξια  ή αναξιοπρεπής συμπεριφορά συνδικαλιστή, όταν επιδίδεται σε συνδικαλιστική, πολιτική, κοινωνική δράση και όταν ρώτησα τον Υπουργό, αν αυτό αφορά και βιαιοπραγίες και προπηλακισμούς και εγκλεισμούς, σε όλα δίνουμε carta blanca; Αυτά είναι  επικίνδυνα πράγματα. Όπως, επίσης, να ξέρετε, ότι εάν γεμίσει η Αθήνα σκουπίδια δεν μπορεί πλέον κανένας, ούτε Υπουργός, να κάνει οτιδήποτε. Σε καμιά περίπτωση λέει ρητά το σχετικό άρθρο, δεν μπορεί να γίνει πολιτική επιστράτευση  σε περίπτωση απεργιακής κινητοποίησης, ενώ και το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής επισημαίνει,  ότι το δικαίωμα στην υγεία είναι συνταγματικό όριο στην άσκηση κάθε άλλου συνταγματικού δικαιώματος , όπως είναι η απεργία.
    ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ευχαριστώ πάρα πολύ κ Κεδίκογλου καλημέρα σας.
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το επισημαίνω γιατί ο συνδικαλισμός  χρειάζεται, αλλά όχι ο κομματικός συνδικαλισμός, όχι τέτοιος συνδικαλισμός, όχι ξανά ο κομματισμός στο κράτος.
    ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:  Ευχαριστώ πάρα πολύ. 
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά.