Σίμος Κεδίκογλου: Η ελληνική οικονομία πρέπει να ενισχύσει την εξωστρέφειά της
  •  

    Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου εξελέγη σήμερα ο Σίμος Κεδίκογλου, βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ, στο πλαίσιο των εργασιών της συνεδρίασης της Ολομέλειας της PABSEC, που έλαβε χώρα στη Μολδαβία το διάστημα 7 με 10 Ιουνίου 2015.

    Ο Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ –ΜΠΕ αναφέρθηκε στις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας, που υπάρχουν, μεταξύ των χωρών της Μαύρης Θάλασσας σε πολλούς τομείς, όπως είναι ο αγροτικός τομέας, οι μεταφορές και ο τουρισμός, τονίζοντας, ότι η ανάπτυξη της συνεργασίας είναι το μείζον για την ελληνική οικονομία που πρέπει να ενισχύσει την εξωστρέφειά της με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και τη στήριξη της δραστηριότητας των εγχώριων εξαγωγικών επιχειρήσεων σε άλλες αγορές.
     


    Στο πλαίσιο αυτό όπως είπε γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που υπάρχουν λειτουργώντας συντονισμένα και ήδη τον Σεπτέμβριο, όποτε έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνεδρίαση, θα αναδείξουν το επιχειρηματικό σκέλος και θα επιδιώξουν να έχουν συναντήσεις Έλληνες επιχειρηματίες με επιχειρηματίες από άλλες χώρες της Μαύρης Θάλασσας.
     

     
    Ακολουθεί η συνέντευξη του Σίμου Κεδίκογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    Ερ: Σήμερα εκλεγήκατε αντιπρόεδρος στον Οργανισμό Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου. Πώς μπορεί αυτός ο Οργανισμός να προάγει τις σχέσεις των χωρών και να βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας;

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου από όλες τις χώρες, γιατί ήταν ομόφωνη η ψήφισή μου, για την τιμή που μου κάνανε να μου αναθέσουν τη θέση του αντιπροέδρου.

    Ο Οργανισμός έχει αρκετά μακρά ιστορία, από τη δεκαετία του ’90 όμως έχει αποκτήσει στην τρέχουσα συγκυρία μια ακόμα μεγαλύτερη σημασία, γιατί στον Οργανισμό αυτό -για παράδειγμα- συμμετέχουν κράτη που δεν διαβουλεύονται σε άλλα φόρα, όπως η Ρωσία και η Ουκρανία. 

    Έχουμε την ευκαιρία, με χώρες που ιστορικά οι Έλληνες είχαμε παρουσία όπως η Γεωργία, η Μολδαβία όπου βρισκόμαστε σήμερα εδώ-, η Βουλγαρία, η Ρουμανία να αναπτυχθεί συνεργασία. Αυτό είναι το ζητούμενο, και βέβαια η οικονομική συνεργασία είναι το μείζον για την ελληνική οικονομία, που πρέπει να ενισχύσει την εξωστρέφειά της, πρέπει οι ελληνικές επιχειρήσεις να βγουν σε άλλες αγορές, αλλά και χρειαζόμαστε επενδύσεις ξένων στην Ελλάδα.

    Είναι πολλές οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται και προσπαθούμε να λειτουργήσουμε συντονισμένα. Ήδη τον Σεπτέμβριο, που έχουμε μια συνεδρίαση στην Αθήνα, θα αναδείξουμε το επιχειρηματικό σκέλος και θα επιδιώξουμε να έχουμε και συναντήσεις Β to B -business to business-, δηλαδή να φέρουμε σε επαφή Έλληνες επιχειρηματίες με επιχειρηματίες από άλλες χώρες της Μαύρης Θάλασσας, οπότε πιστεύω ότι είναι πολλά που μπορούν να γίνουν.

    Θέλω επίσης να σημειώσω την πολύ καλή συνεργασία που έχω με βουλευτές από όλα τα κόμματα. Εδώ στο Κισινάου ήμασταν βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέας Δημοκρατίας, ήταν η Ευγενία η Ουζουνίδου, ήταν η Κυριακή η Τεκτονίδου, ο Ζήσης ο Ζάννας, η Αφροδίτη Σταμπουλή από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, η Σοφία η Βούλτεψη και εγώ από πλευράς Νέας Δημοκρατίας. 

    Λοιπόν, επειδή αυτό σπάνια συμβαίνει και θα ήταν καλό να συμβαίνει συχνότερα, θέλω να υπογραμμίσω και να ευχαριστήσω τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ για την πολύ καλή συνεργασία και την ενιαία στάση που έχουμε -έτσι πρέπει να είμαστε οι Έλληνες όταν είμαστε στο εξωτερικό και οι στόχοι είναι κοινοί.

    Ερ: Βλέπετε κάποιους τομείς που εν μέσω κρίσης θα μπορούσαν να βοηθηθούν μέσα από αυτή τη συνεργασία;

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το προφανές είναι ότι υπάρχουν αγορές για τα δικά μας προϊόντα, ιδιαίτερα στις βόρειες χώρες. Να σημειώσω, επίσης, ότι για ζήτημα των κυρώσεων στη Ρωσία, μέσω του Οργανισμού Ευξείνου Πόντου μπορούμε να βρούμε λύσεις για να μπορέσουν τα ελληνικά προϊόντα να βρεθούν στη ρωσική αγορά. Μπορούμε να κάνουμε πολυεθνικές συνεργασίες -οπότε είναι η δυνατότητα εξαγωγής των αγροτικών μας προϊόντων. 

    Επίσης, επειδή στην Ελλάδα έχουμε πολύ καλές νεόφυτες επιχειρήσεις και σε θέματα λογισμικού, υπάρχει πολύ ενδιαφέρον από χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, αλλά και άλλες χώρες μέλη του ΟΣΕΠ. Νομίζω ,επίσης, ότι οι ελληνικές μεταφορές, δηλαδή τα πλοία, αλλά και τα φορτηγά, μπορούνε να έχουνε ευκαιρίες επιχειρηματικής επιτυχίας. 

    Είναι πάρα πολλοί οι τομείς, όπως ο τουρισμός -που ήδη υπάρχει ρεύμα από τις χώρες αυτές, αλλά μπορεί να ενισχυθεί. Κοινώς δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος τομέας που να μην υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης από τη συνεργασία των χωρών της Μαύρης Θάλασσας.