Σίμος: ''Δεν φοβόμαστε τις εκλογές''
  •  

    Συνέντευξη του Σίμου Κεδίκογλου βουλευτή Ευβοίας της ΝΔ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» 
    ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αναρωτιέμαι που βρίσκονται οι διαφωνίες, δεν το λέω ότι είστε τα ίδια κόμματα , αλλά αν έχεις συναποφασίσει ένα κοινό οικονομικό πλαίσιο για τα μέτρα που θα παρθούν, τα προαπαιτούμενα, τους εφαρμοστικούς νόμους κλπ και ταυτόχρονα υπάρχουν μία σειρά προβλημάτων άμεσης αντιμετώπισης που οποιαδήποτε αλλαγή στους συσχετισμούς δεν θα δώσει άλλη απάντηση καλή ώρα  το μεταναστευτικό, ψάχνω να βρω το λόγο για τις εκλογές. Σας το λέω εγώ που είμαι υπέρ των εκλογών.

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να δείτε οι άνθρωποι της οικονομίας πως ψάχνουν το λόγο για εκλογές, γιατί αυτή τη στιγμή παρακαλάνε όλοι να υπάρξει μία σταθερότητα.

    ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πώς θα υπάρξει σταθερότητα. Εσείς ψηφίζετε;

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω, ότι εδώ στην εκπομπή σας πριν από ένα μήνα έλεγα, ότι δεν μπορεί ένα κομματικό πρόβλημα να γίνει εθνικό πρόβλημα και δυστυχώς αυτό βιώνουμε. Πλειοψηφία υπάρχει στη Βουλή. Πλειοψηφία για τα επείγοντα, τα αναγκαία αυτά που είναι άμεσης, πρώτης προτεραιότητας υπάρχει και είναι η ευρύτερη πλειοψηφία που έχει δει η ελληνική Βουλή εδώ και πάρα πολλά χρόνια, 222 βουλευτές στην τελευταία ψηφοφορία.

    ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δεν είναι όμως πλειοψηφία διακυβέρνησης.

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Προσέξτε, αυτή τη στιγμή δεχόμαστε και το δέχτηκε και ο πρωθυπουργός, επιτέλους, ότι τα παραμύθια τελειώσανε, αυτό είναι το πραγματικό πλαίσιο που μπορούμε να κινηθούμε, αυτά είναι που πρέπει να γίνουνε; Για να κάνω και λίγο το δικηγόρο του διαβόλου δείχνω μία κατανόηση στον κ. Τσίπρα, γιατί θυμάμαι παλιότερα,  όταν μάς ασκούσε κριτική η τότε αντιπολίτευση, που έλεγα ότι νομίζετε ότι γίναμε ξαφνικά κοινωνικά «σαδιστές» και πολιτικά «μαζοχιστές»;. Είναι προφανές, ότι αυτά τα μέτρα είχαν επιβληθεί λόγω εκτάκτων αναγκών.

    ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι αλλά εσείς  κ Κεδίκογλου δεν θα κλείνατε τις σκουριές. Η κυβέρνηση την έκλεισε

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το πώς κλείνουνε οι σκουριές είναι κάτι που απορώ γιατί θυμάμαι ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στο ΚΟΚΚΙΝΟ πρόσφατα είχε πει ότι αυτές οι 5.000 θέσεις εργασίας πρέπει να προστατευθούνε. Πώς άλλαξε γνώμη πάλι και σε αυτό  μέσα σε ένα μήνα, τι να σάς πω. Αυτό που ξέρω είναι ότι επείγει και από ότι θυμάμαι το έλεγε και η κυβέρνηση μέχρι πρότινος, ότι επείγει και το θέμα του χρέους. Λοιπόν, πρέπει να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα για να μπορέσουμε Οκτώβρη-Νοέμβρη να μιλήσουμε για το χρέος. Είναι μεγαλύτερη η ανάγκη, είναι υψηλότερη προτεραιότητα να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα ο ΣΥΡΙΖΑ; 

    Και θέλω να πω και για το μεταναστευτικό, γιατί άκουσα σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ έναν εκπρόσωπο των γιατρών χωρίς σύνορα να λέει, ότι είναι ευκολότερη η δουλειά τους στο Σουδάν απ’ ότι είναι στα ελληνικά νησιά, γιατί τέτοια ανοργάνωτη κατάσταση, τέτοιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και τέτοια έλλειψη συντονισμού…

    ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ισχύει αυτό που λέτε, αλλά τέτοιος όγκος προβλήματος δεν έχει εμφανιστεί στη χώρα ποτέ.

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό το καλοκαίρι είναι δύσκολο σε όλη την Ευρώπη,  αν όμως δείτε αναλογικά, πόσο αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές στην Ιταλία και πόσο αυξήθηκαν στην Ελλάδα,  θα δείτε μία δυσανάλογη αύξηση στην Ελλάδα και συγνώμη, αλλά υπάρχουν ευθύνες για εκείνους που λέγανε, «ελάτε, θα κυκλοφορείτε ελεύθερα στην Ελλάδα, θα σάς δίνουμε ένα χαρτί, θα πηγαίνετε θα λιάζεστε στην Ομόνοια», τα θυμάστε αυτά και θα εξαφανίζονται μετά;. Ειπώθηκαν, δεν ειπώθηκαν αυτές οι φράσεις; Όταν έχεις μιας τέτοιας κλίμακας πρόβλημα δεν φέρνεις τόσες χιλιάδες κόσμο. 
    ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτός είναι ο λόγος; Γίνεται πόλεμος εκεί.
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ξέρετε ποιος είναι ο συνολικός πληθυσμός εκεί,, της Συρίας; Δηλαδή είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε εκατομμύρια;
    ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι , προφανώς η Ευρώπη δεν μπορεί, ούτε εμείς, ούτε η Ευρώπη. 
    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό δεν θα σταματήσει ούτε σήμερα, ούτε αύριο, συνεπώς δεν θα πρέπει να δούμε σε ποιους χώρους θα πρέπει να στεγάζονται, σε ποιους χώρους θα έχουν την περίθαλψη; Είναι σωστό να τους αφήνουμε να προσπαθούνε να βρούνε το δρόμο τους μέσω Σκοπίων ή δεν ξέρω πως αλλιώς; Στο να μην έρθουν είναι θέμα διεθνών πρωτοβουλιών, στο τι γίνεται, όμως, αφού φτάσουν εδώ δεν γίνεται να αφήσουμε αυτή την κατάσταση να εξελίσσεται. Χρειάζεσαι χώρους στέγασης. Ο Ελαιώνας δεν αρκεί. Για αυτό είπα για μία θεατρική παράσταση. Πήγαν τέσσερις Υπουργοί να δούνε ένα χώρο που έχει 850 μετανάστες. Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

    ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μπορείτε να συνεννοηθείτε στο τι σημαίνει αναπτυξιακή πολιτική για παράδειγμα; το παράδειγμα των σκουριών δεν το έθεσα ως προεκλογικό παράδειγμα, το έθεσα ως αντίληψη.

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Οι εκλογές, το μόνο που θα κάνουν, γιατί δεν βλέπω ούτε αυτοδυναμία να μπορεί να πάρει κανένας και  αναγκαστικά θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση, αν γίνουν, θα γίνουν πρώτον για να ξεκαθαρίσει τα εσωκομματικά του ο πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας και δεύτερον για να μην προλάβουνε να έρθουνε οι πρώτοι «λογαριασμοί» Τσίπρα. Αυτό καταλαβαίνει ο κόσμος.

    ΛΥΡΙΤΖΗΣ: κ. Κεδίκογλου με συγχωρείτε αλλά είναι 118. Κυβέρνηση των 118;

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όταν ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση θέλει την πλειοψηφία των παρόντων. Πιστεύω ότι κοροϊδεύουμε τον κόσμο όταν δείχνουμε να μην καταλαβαίνουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες ποια είναι τα κρισιμότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει και θεωρούμε ότι σημαντικότερα όλων είναι τα δικά μας προβλήματα, τα εσωτερικά μας προβλήματα. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Πρέπει να συνεννοηθούμε και μετά τις εκλογές, γιατί λοιπόν να μην κάνουμε μία προσπάθεια συνεννόησης τώρα; Ειλικρινά, δεν φοβόμαστε τις εκλογές, αν θέλετε να τις κάνουμε, θα τις πληρώσει όμως ο τόπος, η δουλειά της επόμενης κυβέρνησης θα είναι ακόμα πιο βαριά, γιατί σε αυτόν τον ένα μήνα θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο η οικονομία. 

    Αναζητείται κοινή λογική. Έχουμε  πει προτάσεις. Να σάς πω ένα παράδειγμα, στη φορολόγηση των αγροτών είμαστε κάθετα αντίθετοι, δεν βγαίνουν  αυτοί οι φόροι ειδικά στους χαμηλού εισοδήματος αγρότες και παρουσιάσαμε προτάσεις. Είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για αύξηση φορολογίας στα τσιγάρα , είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μία σειρά από άλλα μέτρα που μπορούν να ληφθούν σαν ισοδύναμα για να μην γίνει αυτή η φορολογία στους αγρότες. Αυτά τα πράγματα μπορούμε να τα συζητήσουμε; Ούτε εμείς θέλουμε τα βάρη της φορολογίας ακινήτων να πέσουνε περισσότερο στους πιο αδύναμους. Σε αυτά υπάρχει περιθώριο συνεννόησης.

    Τουλάχιστον,  μπορούμε να φροντίσουμε πρώτα να εξασφαλίσουμε τα απολύτως απαραίτητα δηλαδή τα της συμφωνίας, να φτάσουμε στη διευθέτηση του χρέους και μετά να κάνουμε όσες εκλογές θέλετε; Που σημειωτέον θα είναι οι τέταρτες εκλογές σε τρία χρόνια.