Στη Βουλή το πρόβλημα συμψηφισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών μεταξύ ΔΕΥΑ και οικείου Δήμου
  •  

     

    Το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών μεταξύ ΔΕΥΑ και οικείου Δήμου, που προέκυψαν λόγω της ανάγκης αδειοδότησής τους για τη δημιουργία και βελτίωση των υποδομών στον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης, αναδεικνύουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. 

     


    Ο Σίμος Κεδίκογλου, βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ συνυπογράφει σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, καθώς η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χαλκίδας συμπεριλαμβάνεται στις ΔΕΥΑ, οι οποίες αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα, ζητώντας την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των Δημοτικών Επιχειρήσεων, που σήμερα βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα.
     

     
    Όπως υπογραμμίζεται, είναι επιτακτική η ανάγκη έκδοσης κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, που παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα δρομολογηθεί η διαδικασία έκδοσής της δυστυχώς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, προκειμένου να μην βρεθούν στον «αέρα» αρκετά έργα ύδρευσης που είναι χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ και βρίσκονται σε εξέλιξη με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις για τις Δ.Ε.Υ.Α. αλλά και για τους κατοίκους των περιοχών που κατασκευάζονται τα έργα.

    Η ερώτηση έχει ως ακολούθως: 

    «Σύμφωνα με το άρθρο 80 του υπ’αριθμ. 4316/24.12.14 νόμου ρυθμίζονται εκ νέου οι ανεξόφλητες οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.). Οι οφειλές αυτές προέρχονται από δευτερεύουσες συμβάσεις χρηματοδότησης με το Ελληνικό Δημόσιο για συναφθέντα δάνεια με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και βεβαιώθηκαν στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.

    Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις του ίδιου νόμου οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες από 1.1.2011, απαλλάσσονται από κάθε είδους φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ τυχόν καταλογιστικές πράξεις που έχουν εκδοθεί και μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που έχουν επιβληθεί σε βάρος των παραπάνω προσώπων ή και των επιχειρήσεων ακυρώνονται.

    Οι εν λόγω ρυθμίσεις αφορούν βεβαιωμένες οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) Εορδαίας (πρώην ΔΕΥΑ Πτολεμαϊδας), Ηρακλείου, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Καστοριάς, Χαλκίδας, Βόλου και Χίου, στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. Οι οφειλές αυτές προέκυψαν λόγω της ανάγκης δανειοδότησής τους για τη δημιουργία και βελτίωση των υποδομών στον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης.

    Για την υλοποίηση των ανωτέρω είναι αναγκαία η έκδοση κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Με την υπ’αριθμ.πρωτ.1188/26.3.15 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων επιδιώχθηκε η επίσπευση της έκδοσης της εν λόγω Κ.Υ.Α. Με την υπ’αριθμ.πρωτ.319/18.4.15 απάντηση αυτής από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, γνωστοποιήθηκε πως το εν λόγω Υπουργείο σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους θα δρομολογήσει τη διαδικασία έκδοσης της σχετικής Κοινής Υπουργικής που ορίζει το άρθρο 80 του Ν.4316/2014.

    Έκτοτε δεν επιταχύνθηκε η διαδικασία παρά τις διαβεβαιώσεις για την ολοκλήρωση της, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και να κινδυνεύει η οικονομική τους υπόσταση.

    Επειδή οι Δ.Ε.Υ.Α. βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα,

    Επειδή η εν λόγω ρύθμιση ανακουφίζει σημαντικά και προάγει βιώσιμη λύση για τις δημοτικές αυτές επιχειρήσεις που διαχειρίζονται το σημαντικότερο δημόσιο αγαθό για τη ζωή των πολιτών,

    Επειδή σε περίπτωση μη ρύθμισης των οφειλών κινδυνεύει η ολοκλήρωση αρκετών έργων ύδρευσης που είναι χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ και βρίσκονται σε εξέλιξη με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις για τις Δ.Ε.Υ.Α. αλλά και για τους κατοίκους των περιοχών που κατασκευάζονται τα έργα,

    Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 

    1. Προτίθεστε να προβείτε στην έκδοση της απαιτούμενης κοινής υπουργικής απόφασης όπως ορίζει ο νόμος;

    2. Αν ναι, εντός ποιου χρονοδιαγράμματος;»