Σίμος Κεδίκογλου: Κάνουν ΧΑΔΑ (Χώρο Ανεξέλεγκτης Διευθέτησης Ανομημάτων) τη Βουλή.
  •  

    «Σε Χώρο Ανεξέλεγκτης Διευθέτησης Ανομημάτων έχει μετατρέψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τη Βουλή εισάγοντας εκπρόθεσμες και άσχετες με τα συζητούμενα νομοσχέδια τροπολογίες, σημειώνοντας νέο κυβερνητικό ρεκόρ»
    δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή του όσον αφορά στην τροπολογία του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά - που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την κύρωση τεσσάρων αεροπορικών διεθνών συμφωνιών - και δίνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα απόσπασης «εκλεκτών» της κυβέρνησης εργαζομένων στην ΕΡΤ (σε προτιμώμενες με αυξανόμενες αποδοχές θέσεις στο Δημόσιο) με τελείως αδιαφανείς διαδικασίες. 

     

    Ταυτόχρονα, ο βουλευτής κατήγγειλε ότι αφήνουν ανοιχτή κερκόπορτα για νέες προσλήψεις μέσω της ΕΡΤ στο Δημόσιο, καθώς η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να ορίσει ρητά. ότι η εν λόγω ρύθμιση αφορά το υφιστάμενο και μόνο προσωπικό. 

     


    Ο Σίμος Κεδίκογλου ζήτησε από τον υπουργό να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων, που μέχρι σήμερα αποφεύγουν επιμελώς να δώσουν, όπως: πόσοι έχουν προσληφθεί στην ΕΡΤ, πόσοι από αυτούς έχουν πάρει αποζημιώσεις και τι έχει γίνει με τις αποζημιώσεις τους, πόσο είναι το κόστος λειτουργίας της ΕΡΤ σήμερα, διερωτώμενος, παράλληλα, για το εάν στο εξής βάσει της τακτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, θα νομοθετούν προφορικά, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι «εκλεκτοί» της. 
     

     
    Στην τοποθέτησή του ο Σίμος Κεδίκογλου έκανε λόγο για φωτογραφική διάταξη, υπογραμμίζοντας, ότι τα κριτήρια μεταφοράς των αποσπάσεων του προσωπικού είναι ασαφή.

    Αρχικά, τόνισε, ότι η πρακτική σκοπιμότητα της κυβέρνησης είναι προφανής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς η τροπολογία για τα διπλώματα ή για τα διόδια είναι τόσο επείγουσα. 

    Για τα διπλώματα συγκεκριμένα υπάρχει η προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και ένα χρόνο. Χθες το βράδυ προφανώς κατάλαβαν ότι ήταν επείγον. Η πρακτική σκοπιμότητα είναι προφανής. Θέλουν να θολώσουν τα νερά. Όταν έχεις μια καλή διάταξη της παράτασης της προστασίας των «κόκκινων» δανείων και βάζεις από δίπλα και εκ των υστέρων νομιμοποιήσεις δαπανών, τότε είναι προφανής η σκοπιμότητά σου. 

    Εδώ δεν μιλάμε πια για πλυντήριο που έχουν κάνει τη Βουλή. Εδώ μιλάμε ότι έχει γίνει η Βουλή ΧΑΔΑ, Χώρος Ανεξέλεγκτης Διευθέτησης Ανομημάτων». 

    Για την περίπτωση της ΕΡΤ ο Σίμος Κεδίκογλου επεσήμανε : «Καταρχάς, θέλω να καλωσορίσω τον κ. Παππά και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γενικότερα στην κινητικότητα. Αποδέχονται την ανάγκη της κινητικότητας. Ας μην θυμηθούμε τι έλεγαν πριν. 

    Θέλω να υπενθυμίσω ότι τις διαδικασίες για το κλείσιμο και την επανίδρυση της Δημόσιας Τηλεόρασης τις έχει εγκρίνει, τις έχει επικυρώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας και θα έπρεπε να χαίρονται γιατί για παράδειγμα λένε τώρα, ότι είναι καλή η κινητικότητα.

    Ξέρετε, με το προηγούμενο καθεστώς, πέραν του ότι είχε νομική ασυδοσία η ΕΡΤ, ήταν ανεξέλεγκτο το νομικό της τμήμα, δεν μπορούσες να μεταφέρεις έναν ηλεκτρολόγο από το κτήριο της Κατεχάκη στο κτίριο της Μεσογείων. Για να θυμόμαστε όλες τις δυσλειτουργίες. 

    Θα επαναλάβω τα ερωτήματα που έθεσα στον Υπουργό, τον κ. Παππά: Δεν χωράνε πια εκεί πέρα μέσα; Είναι τόσοι πολλοί; Δεν ξέρουν τι να τους κάνουν; Πόσοι έχουν προσληφθεί; Επιτέλους μπορούμε να μάθουμε τον αριθμό; Γιατί οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι είναι πολλοί περισσότεροι απ’ όσοι ήταν τον Ιούνιο του 2013. Και ποιο είναι επιτέλους το κόστος της ΕΡΤ ΑΕ; 

    Επειδή αναφέρθηκε και ο Υπουργός στα νέα οργανογράμματα τώρα που έχει η ΕΡΤ και αφού στελεχωθεί θα δούμε τι περισσεύει, τα νέα οργανογράμματα της ΕΡΤ έχουν μια τρομερή πρωτοτυπία. 

    Έχουν άφθονους προϊσταμένους. Έχουν προϊσταμένους χωρίς υφισταμένους. Και τώρα πείτε μου, είμαι καχύποπτος βλέποντας αυτή τη διάταξη; Μήπως γίνανε προϊστάμενοι για να έχουν καλύτερο μισθό εκεί που θα αποσπαστούν;

    Και- προσέξτε- είναι μια διαδικασία για τους «καλούς μας φίλους», γιατί με μια αίτηση του ενδιαφερομένου και μια υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού πάει όπου θέλει. Και το «όπου θέλει» -το γράφει- μπορεί να έχει και επιπλέον αμοιβή. 

    Άρα, έχουμε και επιβάρυνση του προϋπολογισμού. Θέλω να καλέσω για μια τελευταία φορά, γιατί δεν είναι καλό να υπάρχει καχυποψία, να αποδεχθούμε τις καλές προθέσεις: Θα πρέπει να υπάρχει ρητή αναφορά ότι αυτές οι ρυθμίσεις αφορούν το υφιστάμενο προσωπικό και μόνον, γιατί οι διαδικασίες προσλήψεων στην ΕΡΤ παραμένουν αδιαφανείς. 

    Η δυνατότητα να λειτουργήσει ως κερκόπορτα για την περαιτέρω άλωση και επιβάρυνση του Δημοσίου είναι σαφής. Διαλύστε τις υποψίες! Ζητάμε μια απλή, ρητή αναφορά: ότι η τροπολογία αυτή αφορά μόνο το υφιστάμενο προσωπικό. 

    Να φύγει κάθε υποψία ότι μεθαύριο μπορεί να δούμε προσλήψεις από την «πίσω πόρτα» στην ΕΡΤ -γιατί στην ΕΡΤ δεν υπάρχει διαφανής διαδικασία προσλήψεων- και μετά αυτοί να αποσπώνται όπου θέλουν και όπου υπογράφει ο Υπουργός, γιατί η διαδικασία είναι τελείως διαβλητή.

    Πραγματικά θα πρέπει να μάθω τη νέα γλώσσα. Ο Τζωρτζ Όργουελ στο βιβλίο του «1984» μιλούσε για τη νέα γλώσσα του καθεστώτος που περιέγραφε, που άλλα έλεγε και άλλα εννοούσε. Εδώ έχουμε τη νέα γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ όπου οι περικοπές συντάξεων γίνονται επανυπολογισμός, το «Όχι» γίνεται «Ναι», το άσπρο γίνεται μαύρο και απαντήσεις δεν παίρνουμε σε ερωτήσεις. Θα επιμείνω στα ελληνικά που έχω μάθει. 

    Θέλω να ρωτήσω τον κ. Σπίρτζη που είπε διάφορα πριν, να μας εξηγήσει γιατί οι τροπολογίες για τα διόδια και τα διπλώματα ήταν τόσο επείγουσες που έπρεπε να έρθουν νύχτα. Φυσικά, δεν ψηφίζουμε αυτές τις τροπολογίες, με εξαίρεση αυτή για τα «κόκκινα» δάνεια».