Την Παρασκευή 24/12/2010 απορρίφθηκε από την 5η Νομαρχιακή επιτροπή Ευβοίας με ομόφωνη απόφαση η αίτηση εταιρείας αιολικών πάρκων για έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Τα μέλη της επιτροπής γνωμοδότησαν αρνητικά καθώς θεώρησαν ότι:
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Την Παρασκευή 24/12/2010 απορρίφθηκε από την 5η Νομαρχιακή επιτροπή Ευβοίας με ομόφωνη απόφαση η αίτηση εταιρείας αιολικών πάρκων για έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
    Τα μέλη της επιτροπής γνωμοδότησαν αρνητικά καθώς θεώρησαν ότι:

    1ον Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση της επένδυσης αποτελεί η σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών και σύναψη μισθωτηρίων συμβολαίων.

    2ον Η κεντρική γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (150MW) θα πρέπει να υπογειοποιηθεί λόγω της επιβάρυνσης της υγείας και του περιβάλλοντος θα είναι τεράστια.
    Η επιτροπή έκρινε ότι μολονότι το κόστος θα είναι μεγαλύτερο για την εταιρεία την ίδια στιγμή το αιολικό δυναμικό της περιοχής είναι τόσο αξιόλογο ώστε να υπερκαλύπτει τη δαπάνη.

    3ον θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις περιοχές προστασίας του δικτύου Natura.

    Η απόφαση αυτή αποδεικνύει περίτρανα το δίκαιο των αιτημάτων μας που αφορούν όχι μόνο στην προάσπιση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας αλλά και στη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της υγείας των συμπολιτών μας.

    Στην ανοιχτή συνεδρίαση της επιτροπής τις θέσεις μας εξέθεσε ο νέος Δήμαρχος Νίκος Μανώλης καθώς και οι πρόεδροι των συλλόγων ιδιοκτητών Καβοντόρου γης και ιδιοκτητών γης Νοτίου Καρυστίας. Καθοριστική υπήρξε η παρουσία των συμπολιτών μας ιδιαίτερα από τα χωριά του Καβοντόρο.

    Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον απερχόμενο Δήμαρχο Καρύστου Σπύρο Πλατυμέση και το Δ.Σ. του Δήμου Καρύστου καθώς με βάση την τεκμηριωμένη απόφασή τους διευκόλυναν το έργο της επιτροπής ώστε να οδηγηθεί στα σωστά συμπεράσματα.

    Επίσης θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε την απερχόμενη Δήμαρχο Στυρέων Κα Σοφία Μούτσου η οποία από την αρχή της προσπάθειάς μας στήριξε με την γνώση και την αγωνιστική της διάθεση τον αγώνα μας προς διάψευση όσων σπεύδουν να την χαρακτηρίσουν ως όψιμη επαναστάτρια.

    Τέλος ευχαριστούμε τον Κό Ζάχο Χατζηνικολή για τις πολύτιμες νομικές συμβουλές του και την στήριξή του στον αγώνα μας καθώς και όλους του βουλευτές του Νομού μας.

    Απέναντι στα συσσωρεμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και η περιοχή μας είναι αναγκαία η συστράτευση όλων μας. 

    H εμπειρία και η πολύτιμη γνώση διευκολύνουν την διεκδίκηση των προϋποθέσεων για ένα καλύτερο μέλλον της περιοχής μας και μια έντιμη επίλυση των προβλημάτων της.


    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΡΑΒΑΝΟΣ