Δέσμευση του Υφυπουργού Θάνου Μωραΐτη για τα λατομεία Καρύστου.Συζητήθηκε στη Βουλή η επερώτηση του Κώστα Μαρκόπουλου για τα λατομεία της Καρυστίας
  • Χαλκίδα 17-6-2011

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    ΘΕΜΑ:
    «Συζητήθηκε στη Βουλή η επερώτηση του Κώστα Μαρκόπουλου για τα λατομεία της Καρυστίας»

    Συζητήθηκε στη Βουλή η επερώτηση του βουλευτή Κ. Μαρκόπουλου, σχετικά με τα λατομεία της Καρυστίας.
    Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της Ν.Δ. και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, έθεσε στον υφυπουργό Θάνο Μωραΐτη το ζήτημα ως εξής: «46 λατομικές επιχειρήσεις και πάνω από 700 οικογένειες στη νότιο Εύβοια, αντιμετωπίζουν μείζον ζήτημα εργασίας και βιοπορισμού, διότι τα λατομεία αντιμετωπίζουν δύο ζητήματα.
    Πρώτον δεν έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας τους με απόλυτο ευθύνη της περιφέρειας και δεύτερον απειλούνται από το Δασαρχείο Αλιβερίου με αναδάσωση.
    Και για τα δύο παραπάνω ζητήματα, την ευθύνη έχει η πολιτεία.
    Διότι ενώ από τον Φεβρουάριο του 2010, έχουμε ψηφίσει στη Βουλή τον νόμο 3851, που δίνει λύσεις, και στα δύο.. τίποτα δεν έχει εφαρμοστεί.
    Τι θα κάνετε τελικά, θα εφαρμόσετε τους νόμους σας; Αυτή τη στιγμή, τα λατομεία είναι κλειστά με δική σας ευθύνη. Και σας υπενθυμίζω ότι μιλάμε για εξαγωγικό προϊόν που φέρνει συνάλλαγμα στον τόπο μας..»
    Ο υφυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και δεσμεύθηκε στα εξής:
    1. Θα δοθεί παράταση για την έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων των λατομείων.
    2. Δόθηκε εντολή στα Δασαρχεία να μην προχωρήσει καμιά διαδικασία αναδάσωσης.
    3. Θα δοθεί εντολή στα Δασαρχεία να ξεκινήσουν οι επιτροπές επίλυσης ιδιοκτησιακών διαφορών.

    Ο βουλευτής δήλωσε ικανοποιημένος αλλά είπε… «αν χρειάζεστε 18 μήνες για να σώσετε 46 λατομεία…τότε ειλικρινά ανησυχώ για την Ελλάδα. Πάντως θα παρακολουθήσω την τήρηση των δεσμεύσεων σας..»